r
Nosalty Logó

Görög muszaka eredeti recept alapján

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Oli(E)va
Görög muszaka eredeti recept alapján
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
római tál
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 35% Zsír
Összesen 1996 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 35% Zsír
Összesen 11982 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 35% Zsír
Összesen 207 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    183.9 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1859.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    198 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    210 mg
  • Nátrium
    1383 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    258.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    115 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1722 micro
Összesen 1996 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    96.2 g

Zsír

  • Összesen
    1103.4 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    138 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    185 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11155.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    1185 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    361 mg
  • Foszfor
    1262 mg
  • Nátrium
    8297 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    404.3 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    1551.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    525 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    243 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    158 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    358 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    470 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    688 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10332 micro
Összesen 11982 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    143 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    178 micro
Összesen 207 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit, a cukkinit és a padlizsánt felszeleteljük hosszában, kb. egy centis vastagra, a padlizsánt besózzuk mindkét oldalán, és egy tálcán hagyjuk, hogy elveszítse a kesernyés ízét.
  2. Egy nagyobb serpenyőben elősütjük egymás után a krumplit, a cukkinit, és a törlőkendőn szárazra törölt padlizsánt.
  3. Egy nagy tepsi aljára egy kis olívaolajat rakunk, majd elkezdünk rétegezni.
  4. Alulra terítjük a krumplit (hagyjunk a tetejére is), ráreszelünk egy kis szerecsendiót, és megszórjuk egy kis sajttal.
  5. Második sor a padlizsán kissé sózva, borsozva.
  6. Ráterítjük a Bolognese szószt.
  7. A cukkini következik kis fahéjjal és reszelt sajttal megszórva.
  8. A legfelső réteg a krumpli.
  9. Alufóliával befedve sütjük másfél óráig
  10. Ráöntjük a Morney szószt, aminek a tetejére még egy kis fahéjat, borsot és ezután reszelt sajtot hintünk. És még fél órát szépen megpirítjuk a tetejét.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x25x15
  • Sütés ideje: 150 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 36
  • 7 napos nézettség: 319
  • Össznézettség: 268748
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 14.

Ajánló

Horiatiki saláta és egy pohár retsina vagy egy finom pohár könnyű felszáraz bor, esetleg rizling. A bolognai szósz receptje itt: https://www.nosalty.hu/recept/bolognese-alaprecept A morney szószé pedig itt: https://www.nosalty.hu/recept/morney-sauce-alaprecet

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Görög muszaka eredeti recept alapján
Oli(E)va 85 recept

Ha nincs időnk, el se kezdjük...:) Több mint huszonöt éve élek egy görög szigeten, gondoltam felteszem az eredeti muszakát is. :) Persze én egy kicsit diétásabban csinálom, az a sok olaj... Szóval minden úgy marad, ahogy a recept írja a zöldségek elősütése nélkül, csak úgy nyersen lerétegezem, icipici olívaolajjal meglocsolva a sorokat, alufóliával befedve 200 fokon alul-felül sütöm másfél óráig, aztán mehet rá a Morney szósz, és még fél órát szépen megpirítani a tetejét.. Amíg sül, eltüntethetjük a csatateret...

Hozzászólások

Lorka

A ciprusi volt kedves is pont ugyanígy készítette:)

Oli(E)va

Szia Lorka, finom volt? Megtanultad te is?

Lorka

Csalok kicsit, mert a padlizsánt nem szeretem, úgyhogy dupla mennyiség? cukkini megy az én muszakámba... Talán ennyi belefér:)

molnaranda

Isteni volt tegnap elkésztettem, az "emberemnek" is nagyon ízlett :-) köszi

Oli(E)va

Kedves Ada, nagyon szivesen, en is koszonom a visszajelzest, orulok hogy izlett, ahogy jon a nyar nalunk is sokszor van az asztalon, a "csatater" ellenere.

molnaranda

akkora sikere volt,hogy nálunk is gyakori lesz ezután :-)

zsuzsca

Nyami -nyami, tenyleg naggggyon finom, en is igy keszitem, igaz csak ritkan de akkor .... egy story a recepthez : kedvesem baratai jottek kartyapartira hozzank es ilyankor a soros hazigazda adja a vacsorat, nalunk akkor muszaka. Mikor megerkeztek az etel mar abban a szakban volt mikor a Morney sauce kerult az "epitmenyre" es a fahej illata belengte a lakast ( na meg a husi es zoldseg illata is mellekesen ) Bekukkantva a konyhaba csalodott arccal kerdeztek : mi lesz vacsorara csak nem tejbegriz ???? De aztan vacsi utan csak a dicsereteket kellett besopornom :) Azota is ez a bekoszones ha mi vagyunk a sorosok : mi lesz vacsira csak nem tejbgriz vagy valami hasonlo ?

Oli(E)va

Szia,Zsuzsca, jot nevettem a tejbegrizen...jogos..nem tudom miert teszunk bele fahejat, de megy a pastitsiora is, a tepsiben sult krumplis-husikra is, csak egy csipetnyi, igy szoktuk meg...Meg sok finom "tejbegrizt", udvozollek, Eva

Törölt felhasználó

Hetek óta egy újabb krétai nyaralásról álmodozom, vágyódva egy IGAZI MUSZAKA után(is). Hát a muszaka már csak rajtam múlik, holnap "összeütöm". Millió köszönet a receptért !!!!

Oli(E)va

Kedves marcipanhab, nagyon szivesen...:)ha van kedved, szolj vissza, milyen lett. Eloetelnek megcsinalhatod a dakost (receptjeim kozott), az mindjart a kretai hegyekbe repit...En is imadom Kretat, mar minden szogletet-zugat bejartuk, de azt hiszem, az iden en csak az almodozasnal maradok... Udvozollek, Eva

Törölt felhasználó

Kedves Éva, természetes , hogy szólok amint elkészült, de a muszakával való találkozásomat kicsit elhalasztotta az élet. Ma grillezni jönnek Barátaink és kinéztem az oldaladról a görög joghurtos mézes-diós gyönyör?séget desszertnek. Az oldaladhoz külön szeretnék gratulálni, rengeteg kincset találtam ott. A "f?ben-fában" filozófiánk nagyon egyezik, gyógynövényekb?l, agyagokból fejlesztettem ki pakolást evvel foglalkozom.(ha van kedved nézz rá: www.nobutries.eu.) Salaktalanító diétákat is állítunk össze a vendégeknek, ha van ötleted, ami beépíthet?, friss színt vinne a menüsorba.Szép napot!

Oli(E)va

Szia, kedves marcipanhab, nagyon tetszett a blogod, ha otthon elnek, en is a vendegek koze tartoznek, az biztos...A neten keresztul lehet rendelni kulfoldre anyagokat? Igaz, hogy mindenfele toxinnal, mereganyaggal terheljuk a szervezetunket, mert ugye, a legfinomabb etelek nem tesznek jot nekunk, es raadasul fuggoseget is okoznak (pl. a zsir, tejcsokolade, meg a harom feher "gyilkos"-a liszt-cukor-so), a legtobb betegseg sajnos az eletmod kovetkezmenye. A gorog etelekben az alapanyagok mindig egyensulyban vannak. Ha kicsit nehezebb az etel, mar rogton megy ra a friss citrom, a fahej (vertisztito-higito hatasa van), oregano, szurokfu, bazsalikom, menta. A salaktalanitashoz egy Tinosz szigeti vesegyogyasz petrezselyem ivolevet ajanlanam, atmossa a leterhelt veseket, mert ugye minden ott gyulik ossze. Jo nagy csokor megmosott, felapritott petrezselymet felforralunk annyi vizben, amig csak eppen ellepi, ot percig lassan forraljuk, leszurve, lehulve kortyolgatjuk egesz nap, nagyon sok friss viz tarsasagaban (legalabb 1,5-2 liter) Ez jol atmossa a vesenket, segit felszabaditani es kiuriteni a so es cukor altal megkotott folyadekot, igy meregteleniti a szervezetunket. Talan tudtam, valamit segiteni, szep kozeledo hetveget kivanok, Eva

Törölt felhasználó

Kedves Éva nagyon köszönöm a salaktalanításhoz az ötletet, fel fogom használni! A testpakolásunk felhelyezéséhez kell szükséges gyakorlat, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni a kezelés során. Ahogy az anyag a testen viselkedik abból következtetünk a problémákra, és eszerint helyezzük fel a következ? alkalommal. Ha itthon jársz, szeretettel meghívlak egy kezelés kipróbálásara, web-en lev? e-mail címen megtalálsz! Lehet, hogy nem a muszaka oldalán kellene dicsérnem ,de fantasztikusan sikerült a görög-mézes-joghurtos !

Oli(E)va

Nagyon szepen koszonom mind a kettot...::))

csahebo

Kedves Éva! Már télen elmentettem ezt a receptet, de alapanyagok hiányában csak most került rá a sor. Nagyon finom, igazi görög ízvilág. Zakhyntoson voltunk nászúton 5 éve, ott ettünk ilyet, ez a recept tényleg visszahozta a görög emlékeket! A fahéj különleges ízt ad neki, kicsit féltem, hogy nem lesz-e mézeskalács íz?, de egyáltalán nem lett!!! Isteni finom, a magyar konyhához szokott szájnak kicsit egzotikus ízvilágú étel! Köszönöm a receptet! Biztosan sokszor el fogom még készíteni és a többi receptedb?l is fogok mazsolázni! Minden jót és további jó f?z?cskézést! Üdv! Helga Ui: Esetleg, netalántán, véletlenül.... nincs a tarsolyodban egy autentikus baklava recept? :)

Oli(E)va

Kedves Helga, nagyon szivesen a receptet, igazad van, ez nalunk is nyari etel, bar en felvaltva szoktam csinalni a vegetarianus muszakaval, itt nagyon-nagyon meleg van, a hus nelkuli talan jobban esik. Termeszetesen van eredeti baklava receptem, amit mindig is szoktam csinalni, nem bonyolult egyaltalan, ha adsz egy kis idot, felteszem. Szoktam csokis baklavat is csinalni, ahhoz mit szolnal? Udvozollek; Eva

csahebo

Csokiiiiiiiiiis???? JÖHET!!!!!! El?re is köszi!!!! Fújok felétek egy kis enyhülést okozó h?s fuvallatot! Itt talán most kezd visszatérni a nyár! Várom a receptet! Addig is minden jót!!! Üdv! Helga

Törölt felhasználó

Kedves Éva! Annyira ízlett az általad feltöltött gyros, hogy a muszaka elkészítéséhez is nagy lelkesedéssel fogtam hozzá, se a kánikula, se a cukkini hiánya nem tudott visszatartani! (helyette padlizsánt használtam) Muszakát még sehol sem kóstoltam korábban, szóval nem tudom, milyennek kéne lennie, de bizton állíthatom, hogy a Te változatod mennyei :) Plusz pont, hogy gyorsabban elkészült, mint vártam, a zöldségek 20 perces el?sütése után kb. 1 órát töltött a süt?ben és már kész is volt, minden szuper puha, szuper finom, sajt rápirulva. Azt hiszem ez lesz most a favorit padlizsános receptem egy jó darabig :) Köszönet a receptért és szép napot! Chococat

Oli(E)va

Szia, kedves Chococat, orulok, hogy jol sikerult, es izlett a muszaka, ilyennek kell lenni, ez az eredeti recept, a cukkinivel, padlizsannal viszont lehet varialni. Szep hetveget; Eva

Samiya

Szia Éva! Hogyhogy nem láttam eddig ezt a receptedet.. Elbújt a többi között. Én muszakát eddig csak török kajáldában ettem, és nagyon bejött. Muszáj a Te receptedet is kipróbálnom, tuti nagyon finom, most nagyon megkívántam! :) Puszi: Samiya

Oli(E)va

Szia Samiya, remelem jol vagytok, igen a muszaka orok klasszikus...szep hetveget kivanok, jo sok pihenessel; Eva

kojudo

Klassz recept, finom lett köszönöm. Egy kérdésem van csak: az egy pohár mennyit jelent? 2,5 dl?

Oli(E)va

Szia kojudo, lehet 2 vagy 2,5 dl is az aranyok fontosak. Ha kisebb az adagod, 2 dl-es eleg ertelemszeruen. Orulok, hogy izlett. Udv; Eva

Marti48

Kedves Evaneo, most olvastam a receptedet, es el is tettem köszönettel, mert nagyon szeretem a mussakat. Irod, eredeti recept - ki kell probalni, leven rengeteg forog közkezen, ki-ki hogyan varialja. Üdvözlettel, Marti

Oli(E)va

Szia kedves Marti, nem fogsz csalodni, ha kiprobalod, ezt az egyet megigerem. Cipruson elek 27 eve. Nyaron hetente, max. kethetente ez van az asztalon. Nagymamatol tanultam, eredeti gorog recept, nem is ismerek senkit, aki maskent keszitene. Annyi elteres lehet, hogy valaki, ha nem szereti a padlizsant, vagy a zukkint, vagy vegasan, hus nelkul kesziti, ez egyeni izles kerdese, egy recept sem szentiras, amin nem lehet valtoztatni. Ha egy gorog szakacskonyvet kinyitsz, abban is igy lesz leirva. En is olvastam mar olyan "muszaka" recepteket, amik tojasos tejfollel vannak leontve, stb. Na, ettol mindig fejreallok, de sosem szoktam kommentart irni...csak magamban megjegyzem, hogy nem kene az etel eredeti nevet, a muszakat hasznalni ezekhez a receptekhez, hanem talan a tojasos tejfollet leontott ragu jobban illene hozzajuk. Nyugodtan probald ki, jo fozocskezest hozza, udv; Eva

Marti48

Kedves Eva, köszönöm szepen a valaszodat, igazan megörvendeztettel! En Bayororszagban elek, 40 eve, Münchenben, azaz 2 eve München közeleben, videken,, mely sokkal nyugodtabb eletet nyujt, mint a varos... En is irritalva erzem magamat, ha "echt bajor" vagy pl. francia etkek receptjeit olvasom, en reagaltam is, de a jövöben en Sem szolok semmit - felesleges. Feltetlenül el fogom kesziteni, azzal a biztos tudattal, hogy eredeti a recept! :) Szeretettel üdvözöllek! Marti

ZsuzsaL

Errol az jutott az eszembe, hogy sok eve az egyik nemet ado fozos musoraban a nemet szakacs "eredeti" magyar porkoltet fozott. Nagyjabol stimmelt is a recept egesz addig, mig azt nem talalta mondani, hogy es amit feltetlenul bele kell tenni, egy citrom reszelt heja. Na, erre mar le kellett ulnom a gephez es irtam egy emailt, hogy a porkoltbe soha nem teszunk citromhejat. Sertodott valaszt kaptam (nem tole, hanem a TV egyik munkatarsatol), miszerint a fozes is muveszet es a szakacs el a muvesz szabadsagaval es szabadon modosithatja a receptet. Na de ennyire? :) Egy masik hasonlo tortenetben a magyar csoportnak az (akkor meg) NDK-s szakacs meglepeteskent porkoltet fozott. Szerencsere a csoport vezetoje meg epp idoben bement a konyhaba es megakadalyozta, hogy rebarbara keruljon bele. A szakacs azt mondta, o csak finomabbra akarta csinalni :) Udv, Zsuzsa

Oli(E)va

:) nalunk is csinaltak meg nagyon regen magyar estet, szekely kaposztat csirkevel :):):) Mert nem kerdeztetek meg engem, az csak disznohussal jo !!! A ciprusi foszakacs; nagyom finom ez igy...ugy van...Na joooo, azert mondom, nem erdemes kommentalni, csak okoskodonak tunik az ember, Udv; Eva

Varagd

Már régóta nézegettem ezt a receptet, és bevallom kicsit elrettentett amit írtál, hogy akinek nincs ideje, hozzá se kezdjen, mert 2 kisgyerek mellett nehéz megcsinálni. Viszont addig agyaltam, míg tegnap este el?készítettem mindent amikor a gyerekek elaludtak, és tényleg másfél órán belül minden kész lett, es el is mosogattam :) És hát a végeredmény!!! Egyszer?en szuperfinom! 8 hónapot laktam csak görögországban, de ennyire finomat utoljára ott ettem! Köszönöm szépen ezt a receptet!

Oli(E)va

Nagyon szivesen, kedves Varagd, megint itt a szezonja :)

pulicka

Nagyon finom lett!!! Koszonom a receptet!

Oli(E)va

:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek