Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mogyorós-citromos fondant torta

Mogyorós-citromos fondant torta
Mogyorós-citromos fondant torta
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Névnapi süteménynek készült. Az ünnepelt nagyon édesszájú, ezért ez a mogyorókrémes, cukormázas torta remek választásnak bizonyult. A citromkrém ellensúlyozza az édességet, így kiegészülnek az ízek, és összességében nagyon finom ízkavalkád lesz az eredmény. Vigyázni kell, mert a hűtőben való tároláskor a cukormáz elkezd olvadni, de ez nem ront az élvezeti értékén, csak nem olyan esztétikus látvány.

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformát használunk a tortalaphoz. Ehhez a tojásokat habosra keverjük 15 dkg cukorral, majd hozzáadagoljuk a sütőporral, 5 dkg durvára darált mogyoróval, kakaóporral és fahéjjal elkevert lisztet, végül az olajat. Ezt a masszát a formába simítjuk, és tűpróbáig készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
  2. A pudingporokat csomómentesre keverjük kevés tejjel, hozzáadjuk a maradék tejet, a vaníliát, 10 dkg cukrot és sűrű pudingot főzünk belőle. Még melegen belekeverjük a margarint/vajat. Elfelezzük a krémet és kihűtjük.
  3. Amíg a puding hűl, elkészítjük a csomagolás útmutatása szerint a nyújtható fondant-t, és kinyújtjuk a lehető legvékonyabbra. Így biztosan beteríthetjük vele a tortánkat.
  4. A 10 dkg mogyorót zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben, vigyázva, hogy ne égjen meg. Egy konyharuha segítségével ledörzsöljük a héját, és durvára törjük sodrófával. A maradék 5 dkg cukorból 2 ek vízzel karamellt készítünk, és belekeverjük a mogyorót. Ha kihűlt, az egészet mozsárban durvára törjük, és a vaníliapuding egyik feléhez keverjük.
  5. A másik adag pudingba belereszeljük a citrom héját, és ízlés szerint a levét. Ha túl savanyúnak találjuk, kevés cukorral egyenlítsük ki az ízeket.
  6. A kihűlt tortalapot 3 felé vágjuk. A jobb textúra érdekében kézi mixerrel keverjük át a krémeket. Az alsó lapot a mogyorókrémmel, a középső lapot a citromkrémmel töltjük meg. Én kívülről a mogyorósat használtam bevonásra. 
  7. A kinyújtott fondant-t egyenletesen szétterítjük a tortán, hogy mindenhol rásimuljon. Az alsó széleket betűrjük, az nem baj, ha ott hullámos marad. A felesleget az aljáról levágjuk, és piros ételfestékkel színezzük (ennél a lépésnél vigyázzunk, mert a folyadék oldja a fondant-t!). Újra kinyújtjuk és kiszúróval készített szívekkel díszítjük a tetejét.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 769
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Sandrine

Mióta szakács: 2012.02.24.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

citromtorta, mogyorótorta, fondant torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szfrancy
Hamcsa / szfrancy Wed, 2012-05-09 12:55

Bocsánat, hogy beleszólok, de a fondant azért olvad, mert pudingos krémre van kenve. Vajas krémen vagy lekváron megmarad.

932
finomliszt 20 dkg
törökmogyoró 5 dkg
cukrozatlan kakaópor 5 dkg
cukor 15 dkg
tojás 5 db
sütőpor 1 csomag
fahéj 1 kávéskanál
napraforgó olaj 0.5 dl
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
vaníliás pudingpor 2 tasak
tej 6 dl
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 15 dkg
margarin 25 dkg
citrom 1 db
törökmogyoró 10 dkg
víz 2 ek
cukormáz 200 g
porcukor 10 dkg
vérnarancs aroma 10 ml