Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács karácsonyfa

Mézeskalács karácsonyfa
Mézeskalács karácsonyfa
28 perc / előkészület: 20 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Úgy indult az egész, hogy itt az oldalon találtam egy nagyon szuper mézeskalács receptet. :) Miután már kipróbáltam a receptet egy klasszikus formában, úgy döntöttem, hogy a karácsonyi asztal nagyszerű ehető dísze lesz majd egy mézeskalács karácsonyfa :) 

 

Az eredeti mézeskalács receptet itt találod!

 

hozzávalók / 10 adag

A tészta

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kis lábasba kimérjük a vajat valamint a mézet, és kis lángon felolvasztjuk. Amikor a margarin teljesen elvegyült a mézzel, az egész lábast egy hideg vízfürdőbe tesszük.
  2. Amíg a mézes keverék hűl, egy másik edényben összekeverjük a száraz hozzávalókat (cukor, liszt, sütőpor, szódabikarbóna, fűszerek, citromhéj, narancshéj). Lehet egyébként mézes fűszerkeveréket is használni, ehhez az adaghoz egy csomag szükséges.
  3. A kihűlt mézes margarinhoz hozzáteszünk 2 egész tojást, amit elkeverünk benne, majd ezt az egészet a lisztes keverékhez adjuk, és tésztává gyúrjuk.
  4. A tésztát legalább 6 órán át hűvös helyen pihentetjük, de az a legjobb, ha egy éjszakát állni hagyjuk.
  5. Ezek után szépen egy lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, úgy hogy a nyújtófát is belisztezzük, hogy ne ragadjon rá a tészta. Kb. 5 mm vastagra próbáljuk kinyújtani, az az ideális.
  6. Formákkal kiszaggatjuk a tésztát, egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 8 percig sütjük, és nem tovább! Kisebb-nagyobb csillag formákból én hatféle méretet használtam, és a mindegyik méretből 3-3 db-ot szaggattam ki a karácsonyfához. A megmaradt tésztát pedig a hagyományos mézeskalács formákkal szaggattam ki.
  7. Amikor kihűlt a mézeskalács, akkor lehet is díszíteni. Egy habzsákba tegyük bele a mázat, majd először rajzoljunk egy kontúrt a süteményen a mázból, majd töltsük meg a kontúr által határolt terültet a mázzal és nyomjuk bele a cukorkát. Várjunk, míg megköt a máz, és szépen pakolgassuk egymásra a csillagokat.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 097
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Adrikaa

Mióta szakács: 2014.10.29.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

mézeskalács fenyőfa, gingerbread, karácsonyi mézeskalács dísz

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

455
margarin 100 g
cukor 120 g
méz 250 g
finomliszt 500 g
sütőpor 2 csomag
szódabikarbóna 2 kávéskanál
fahéj 2 teáskanál
gyömbér 2 teáskanál
szegfűszeg 2 teáskanál
szerecsendió 2 teáskanál
citromhéj 2 citromból nyert
narancshéj 2 narancsból nyert
tojás 2 db
porcukor 120 g
tojásfehérje 1 db
színes cukorka 2 ek