Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács - mikulások

Mézeskalács - mikulások
Mézeskalács - mikulások
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tökéletes kis meglepetés lehet Mikulásra nagyobb gyermekeknek, vagy kollégáknak, kolléganőknek, de szerintem a karácsonyfa méltó dísze is lehet, ráadásul otthonunkat is átjárja a Karácsony illata. Ugyanebből a tésztából természetesen bármilyen más figura is kiszúrható.

hozzávalók / 4 adag

A mézeskalácshoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mézet, a cukrot, a vajat és a fűszerkeveréket felmelegítjük addig, amíg a cukor elolvad.
  2. A lisztet a sütőporral, a sóval összekeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját és a kihűlt mézes keverékkel alaposan összedolgozzuk. 1 órát pihentetjük.
  3. Egy kb 28 cm-es kör alakra nyújtjuk ki (tortaformában is lehet), előmelegített sütőben megsütjük. Ha megsült, még melegen 8 cikkbe vágjuk.
  4. Elkészítjük a cukormázat: a megmaradt tojásfehérjét kissé felverjük, hozzáadjuk a citromlevet és annyi porcukrot, hogy sűrű, de kissé folyós legyen. (A megadott mennyiséghez képest a tojás nagyságától függően 2-5 dkg-mal eltérhet). A máz felét pirosra festjük, a többi marad fehér. (Mindenki kedve, türelme szerint díszítheti, én a sapkákat pirosra festettem, a szakálla, a szeme fehér lett, és a ruhájának a szegélye. A kezei nálam negyed dióból készültek, mandulából még mutatósabb! A gombjai franciadrazséból vannak.)
     
  • sütési hőfok: 175°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 239
elküldve: 1
receptkönyvben: 136
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

scarlett69

Mióta szakács: 2011.04.04.
43 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalács, mézeskalácsfigurák

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csipszi
Csipszi Wed, 2014-12-03 19:10

Mikor kell a tésztába a darált dió? Gondolom a liszttel együtt.
Üdvözlettel:Ági

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Thu, 2014-12-04 08:03

Igen-igen.
Elnézést, de nem tűnt fel a hiányosság.
Szép napot, remélem Mikulásra elkészül nálatok is!
Üdv: Scarlett

Balogh Etelka
Balogh Etelka Wed, 2012-11-28 21:14

Egy évvel ezelőtt már elkészítettem ezt a sütit . Mondanom sem kell, hogy nagyon nagy sikere volt. Valószínü, hogy az idén is megsütöm. Köszönöm ezt a jó ötletet!
Etelka

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Wed, 2012-11-28 22:02

Örülök, hogy sikered volt vele! További kellemes készülődést kívánok az Adventi időszakra! (Feltettem közben a mézeskalács házikót is, idén remélem az is elkészül nálatok is!)
Üdv: Scarlett

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Thu, 2011-11-17 22:56

Az ötlet nem az enyém... egy nagyon régi receptes újságban találtam, és igyekszem minden évben mikulásra elkészíteni, a fára sohasem kerül fel, mert többnyire még aznap el is fogy :)

925
finomliszt 25 dkg
méz 12 dkg
tojássárgája 1 db
vaj 5 dkg
cukor 7 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 0.5 csomag
mézeskalács fűszerkeverék 2 teáskanál
0 ízlés szerint
mandula 12 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 teáskanál
tojásfehérje 1 db
porcukor 15 dkg
citromlé 2 ek
cukorgyöngy 2 ek
mandula 5 dkg
ételfesték 1 kávéskanál