Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács házikó méz nélkül

Mézeskalács házikó méz nélkül
Mézeskalács házikó méz nélkül
65 perc / előkészület: 60 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az idén úgy döntöttem, hogy saját készítésű ajándékokkal is meglepem a családot! :)

Az egyik ötlet a mézeskalács házikó volt. Nagyon sok receptet végignéztem, de az az igazság, mivel a házikót nem, mint ehető ajándéknak, hanem csak "dísznek" szántam, így sajnáltam kárba veszni a sok mézet a tésztájába... így ráakadtam egy mézmentes receptre, amit kicsit átvariáltam magamnak...

Nagyon sok a munka vele, de megéri...:)

 

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

A glazúrhoz

ajánlat

A díszítés terén határ a csillagos ég... én csak fehér színnel készítettem most. Ugyanebből a receptből készítettem névre szóló mézeskalács szíveket is, szintén ajándékba...:) Sima vagy lapos csöves nyomózsákba töltünk glazúrt a jelölés helyén.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Legelőször megszerkesztjük papíron a házikónkat. Nagy odafigyelést igényel! Megrajzoljuk, pontosan mérjük a ház hosszabb oldalait. Ablakokat szúrhatunk/vághatunk rá, én csillagformát is szúrtam. Ebből a részből 2 db kell. Ezután a ház "tűzfala" és hátulja jön. Ebből is 2 db fog kelleni, az egyikre ajtót vágunk. Majd a tető, amiből szintén 2 db kell. A kéményről se feledkezzünk meg! Én dupla adag tésztából készítettem ezt a nagy házikót. Ez az adag kb. 8 cm hosszúságú, kisebb házikóra elég. Mindenki maga látja majd, hogy milyet szeretne, mekkorát, és hogy adja ki a méreteket!
  2. A cukrot karamellizáljuk. (Folyamatos kevergetés közben, közepes lángon csomómentesre.) A tejet felforrósítjuk. Mikor a cukor teljesen felolvadt, hozzáadjuk a forró tejet. (Óvatosan, kicsit fel fog habozni!) Majd ha újra felolvadt a folyadék, hozzáadjuk a margarint. Hagyjuk kihűlni.
  3. A liszttel összekeverjük a szódabikarbónát, csipet sót, fűszerkeveréket, tojássárgáját. (Én reszeltem bele egy kis szerecsendiót is.) Ha a folyadékunk kihűlt, hozzákeverjük a liszthez. Jó alaposan összegyúrjuk. (Ha a tészta nem áll szépen össze, lehet nyugodtan lisztezni, vagy esetleg tejet hozzáadni.)
  4. Ezután kinyújtjuk a tésztánkat kb fél cm vastagra. Rátesszük a sablonokat, óvatosan körbevágjuk. Ne feledjük az ajtót-ablakokat sem! A végén nyújtunk egy lapot, ami a házunk alja lesz. Közepén kör alakban kiszúrjuk a mécses helyét (a felpúposodás elkerülése végett is érdemes).
  5. Kb. 5-8 percig sütjük 180 fokon. Ha kisült, hagyjuk kihűlni.
  6. Eközben felverünk egy tojásfehérjét a 20 dkg cukorral és a pár csepp citromlével. Zsírpapírból "tölcsér-ceruzát" készítünk, ebbe beletöltjük a glazúrt. Kidíszítjük a házunkat még darabjaiban. (A tetőt meghagytam az összeállítás utánra.) Felverünk még egy fehérjét cukorral, pár csepp citromlével. A ház "aljára", amin az később állni fog, rámérjük a házikót, bejelöljük. Kinyomjuk a glazúrral, valamint a ház érintkező széleit is. Ne sajnáljuk, ez fogja tartani a házat, mehet rá bőven! Ha összeállítottuk a házunkat, megrajzoljuk a tetőt (amire később szitáltam porcukrot). Jégcsapokat is formázhatunk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 8 470
elküldve: 1
receptkönyvben: 53
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Gida

Mióta szakács: 2013.12.13.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
adag: 2 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalács ízű sütiházikó, mézmentes mézeskalács házikó, mézeskalács fűszeres házikó

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csillacsaj
Csillacsaj Sun, 2018-10-14 07:06

Gida! Szerinted mézeskalács dobozt tudnék belőle sütni? Fel fog púposodni? Annyira örültem mikor megtaláltam a recepted.Ajándéknak szánom én is. Na, neki ugrok,lesz ami lesz.

Heike
Heike Sat, 2014-12-06 19:51

Az ötlet nagyon jó, én is ilyet keresek és már csak az a kérdés, hogy kemény marad e és nem törik e könnyen? Én is ajándéknak szánom, de nem házikót, hanem sima szaggatott formát sütnék belőle és dekorálva fólia ajándéktasakba tenném...csak apró figyelmességként egy versenyre.....így karácsony előtt....Köszönöm!

Bubu46
Bubu46 Thu, 2014-12-11 05:39

Bocs, hogy én válaszolok : kétszer is megsütöttem a házikót, a maradékból és is aprókat gyártottam - tökéletesen alkalmas arra is. Üdv, Ibolya

Bubu46
Bubu46 Tue, 2014-12-02 05:51

Nagyon megörültem ennek a receptnek - már el is készült 2 házikó ! Köszönöm !

2184
finomliszt 50 dkg
cukor 20 dkg
margarin 10 dkg
tej 2 dl
tojássárgája 2 db
szódabikarbóna 1 teáskanál
1 csipet
mézeskalács fűszerkeverék 4 kávéskanál
tojásfehérje 2 db
porcukor 20 dkg
citromlé 5 csepp