Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mexikói lencseleves füstölt hússal

Mexikói lencseleves füstölt hússal
Mexikói lencseleves füstölt hússal
115 perc / előkészület: 10 perc főzés: 45 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept eredeti változatát Paula Disbrowe Cowgirl Cuisine: Rustic Recipes and Cowgirl Adventures from a Texas Ranch  c. könyvében találtam. Az eredeti receptben nem szerepel sem tejföl, sem füstölt hús, de nekünk ez a lencséhez elengedhetetlen, ezért belekerült. A férjemmel egyetértünk, hogy ez eddig a legjobb lencseleves, amit valaha ettünk, pedig mind a ketten nagyon levesesek vagyunk, és a lencse mindenféle formában jöhet.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Fogjuk a fokhagymát, és vágjunk le a tetejéből fél-egy centit. Állítsuk egy darab alufóliába, locsoljunk rá egy kis olívaolajat, majd zárjuk össze a fóliát, és tegyük a sütőbe kb. 1 órára (egy tepsin, hogy az olaj ne csorogjon szét).
  2. Közben forrósítsunk fel kb. 2 ek olajat egy nagy, vastag aljú fazékban. Tegyük bele a hagymát, a zellert, az apróra vágott répát, sózzuk meg, és időnként kavargatva hagyjuk megpuhulni, kb. 5 percig. Ekkor adjuk hozzá a vizet/alaplét, az apróra vágott füstölt húst, a babérlevelet, petrezselymet, tárkonyt, köményt és a lencsét. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük tovább, amíg a lencse meg nem puhul (25-40 perc, lencsétől függően).
  3. Vegyük ki a megsült fokhagymát a sütőből, fektessük egy tányérra, és a kés lapját nyomjuk le a gyökérnél, és húzzuk így végig, hogy a fokhagyma egyszerűen kicsússzon a héjából. (Én ilyenkor azért meg szoktam nézni, nincs-e valamelyik gerezdben csíra, ha igen, azt kiveszem, mert elég rosszt ízt tud adni az ételnek.)
  4. Vegyük ki a levesből a babérlevelet. Kb. két bögrényit vegyünk ki a léből (lencsével együtt), és turmixoljuk össze a fokhagymával, korianderrel, csípős paprikával és tejföllel.
  5. Tegyük vissza a levesbe, és forraljuk kb. 5 percig. Kóstoljuk meg, és ízesítsük utána, adjuk hozzá az ecetet is.
  • sütési hőfok: 160°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 915
elküldve: 3
receptkönyvben: 107
elkészítve: 8/9
Facebookon megjelent: -

szakács

null-A

Mióta szakács: 2012.04.22.
6 recept

receptjellemzők

konyha: dél-amerikai
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: szilveszter, újév, vasárnapi ebéd
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mexikói lencseleves, tejfölös lencseleves, füstölt húsos lencseleves

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

312
fokhagyma 1 fej
olívaolaj 3 ek
vöröshagyma 1 nagy fej
halványító zeller 2 közepes szár
sárgarépa 2 db
0 ízlés szerint
babérlevél 2 db
lencse 400 g
víz 3 l
petrezselyem 3 ek
oregánó 2 tk
tárkony 2 tk
őrölt fűszerkömény 1 ek
koriander 2 teáskanál
csípős paprikakrém 2 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
vörösborecet 1 tk
füstölt libamell 10 dkg
tejföl 175 g