Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes-mákos rétes

Meggyes-mákos rétes
Meggyes-mákos rétes
110 perc / előkészület: 75 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkoromban a nyarakat az anyai nagymamámnál töltöttem egy Rába parti kis faluban. Ha akartuk, ha nem, befogtak bennünket, unokákat munkára: ház körüli és konyhai teendőkre egyaránt (uborkaszedés, málnaszedés, lekvár főzés, mosogatás és a társai). Akkoriban gyakran néma ellenkezésbe ütközött a sok munka, hisz kint tombolt a nyár és hívogatott a folyó vize, viszont utólag hálás vagyok e szigorért. Most nem élnének élénkem emlékezetemben a pillanatképek arról például, ahogy a Mami a rétest készíti. 
 
Pár hónapja egy hétvégét nála töltöttem és rávettem, hogy készítsünk rétest együtt, vagyis tanítson meg végre rétest nyújtani. Mami adta az instrukciókat, én pedig tettem a dolgom. Azt nem mondanám, hogy a végeredmény teljesen egyezett volna a gyermekkoromból megszokottal, mindenesetre a bátorítást megadta ahhoz, hogy egyedül is nekiálljak, a Mami segítő szavai és támogató jelenléte nélkül. 
 
Ma megtapasztaltam, hogy a rétes készítés mennyire fáradságos munka és ezúton is köszönöm Maminak, hogy annyiszor készítette a kedvünkért.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A meggyes-mákos töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sikért és a zsírt elmorzsoljuk a liszttel. A langyos vízben feloldjuk a sót, belekeverjük az ecetet és a liszt közepén készített mélyedésbe öntjük. Elkezdjük gyúrni a tésztát, egészen addig tesszük ezt, míg a rétestészta ruganyos és selymes nem lesz. Ez a folyamat körülbelül 20 verejtékes percet vesz igénybe. (Nagymamám erre vonatkozó megjegyzése: akkor kész a rétestészta, ha megjelennek a homlokon az izzadtságcseppek.. Mennyire igaz!
  2. Előkészítjük az asztalt, ahol a rétest nyújtani fogjuk: leterítjük egy tiszta vászonlepedővel, egyenletesen meghintjük rétesliszttel. A sima tapintású rétestésztát két részre osztjuk és a lepedővel fedett asztalra helyezzük, ügyelve, hogy se az alján, se a tetején gyűrődés ne legyen. Mindkét bucit vékonyan megkenjük olajjal és egy-egy tálat borítunk rá. Így hagyjuk pihenni fél órán át.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 ºC–ra, légkeverésen. Közben elkészítjük a töltelékeket: a meggy levét lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a mákkal és a cukorral. A túrós töltelékhez pedig egy tálban villával jól összetörjük a túrót, hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a tejfölt, alaposan összekeverjük. Végül beletesszük a mazsolát és a citromhéjat.
  4. A fél óra leteltével az egyik bucit félretesszük a lepedőről és hozzáfogunk a rétes nyújtáshoz: nem az ujjainkkal kell dolgozni, hanem a rétestészta alá nyúlva a kézfejünkkel húzzuk kifelé a tésztát (csökkentve ezáltal a kiszakadás esélyét). Körben haladunk és húzzuk kifelé, az asztal széleinek irányába, mígnem elérve azt, egy kicsit túlhúzzuk rajta, és hagyjuk hogy néhány centire lelógjon. A lelógó részeket a kézfejünkre körkörösen tekerve leszedjük, félretesszük.
  5. A kinyújtott rétestésztát langyos olajjal megspricceljük, nem kell, hogy mindenhol érje az olaj, főleg nem szabad eláztatnia azt. És jön a töltelék, a széleken öt centit elhagyva, kezünkkel rászórjuk a kinyújtott tésztára, majd a lepedőt megfogva visszahajtjuk a felénk lévő részt, és segítségével felcsavarjuk a rétest. Így, ha mindent jól végeztünk, egy hosszú rétest kapunk, amiből S, avagy kígyó alakot formálunk és ügyesen megfogva átemeljük egy olajjal vékonyan kikent tepsire. Tejföllel elkevert olajjal megkenegetjük a réteskígyó tetejét és oldalát, és mehet is a sütőbe. 30-35 perc alatt aranyszínűre sül. Addig folytatjuk a rétesnyújtást, amíg van tésztánk. (A szélekről leszedett tésztát is újra össze lehet gyúrni, kicsit lefedve pihentetni kell utána és ki lehet nyújtani, bár ez már nem lesz olyan selymes.)

  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 79 083
elküldve: 5
receptkönyvben: 356
elkészítve: 2/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: rétes
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-02-25 14:30

Kedves Petra,
Örülök hogy megtaláltam ezt a receptet, mert már régóta rá akarom venni magam a rétes készítésre, de nem találtam igazán használható receptet.
Arról nem is beszélve, hogy én is nagyon sok nyarat töltöttem egy Kis-Rábához közeli faluban gyermek koromban. A story leírásoddal felidézted bennem az akkori élményeimet, ami nagyon kellemes érzéssel tölt el.
Köszönöm. üdv, ág

petra
Petra / petra Thu, 2010-02-25 15:11

Kedves Gagica,
örülök, hogy még nosztalgikus érzéseket is közvetített a recept:-)
sok sikert az elkészítéséhez! Várom a beszámolód, hogyan sikerült.
Nekem is éppen itt lenne az ideje, hogy újból nyújtsam a rétestésztát..

514
rétesliszt 250 g
sikér 0.5 ek
sertészsír 0.5 ek
1 csipet
ecet 0.5 tk
víz 200 ml
tejföl 3 ek
napraforgó olaj 2 ek
meggy 350 g
mák 100 g
cukor 3 ek