r
Nosalty Logó

Meggyes-mákos kelt rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Meggyes-mákos kelt rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 1006 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 6022 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 242 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.6 g

Zsír

  • Összesen
    40.7 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1671.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    654 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    514 mg
  • Nátrium
    275 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    133.5 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    123.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    588 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 1006 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    153.5 g

Zsír

  • Összesen
    244.1 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    74 g
  • Koleszterin
    407 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10026.7 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    326 mg
  • Kálcium
    3924 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    957 mg
  • Foszfor
    3085 mg
  • Nátrium
    1650 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    801.2 g
  • Cukor
    115 mg
  • Élelmi rost
    72 mg

VÍZ

  • Összesen
    739.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    663 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    760 micro
  • Kolin:
    375 mg
  • Retinol - A vitamin:
    368 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3525 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    781 micro
Összesen 6022 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    405.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    142 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 242 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztből a tojással, cukorral, sóval, tejföllel, zsírral és az élesztős tejjel tésztát dagasztunk, jól kidolgozzuk, de egy kicsit lágyabbra, mint az egyéb kelt tésztákat.
  3. A megdagasztott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, három részre vágjuk, majd a kis cipókat átgyúrjuk, hogy a felületük szép sima legyen. Megkenjük vékonyan a tetejüket olvasztott zsírral vagy olajjal, és 30-40 percig kelni hagyjuk. ( ne tegyük túl közel egymáshoz, mert ahogy kelnek, összeragadnak)
  4. Míg kel a tészta, elkészíthetjük a tölteléket. A cukros mákot citromhéjjal, fahéjjal és vaníliás cukorral elkeverjük, a meggyet lecsepegtetjük.
  5. A konyhaasztalra terítsünk egy vastagabb abroszt, hintsük meg liszttel, és helyezzük a közepére az első cipónkat. Lisztes kézzel alányúlva nyújtsuk a tésztát az asztal széle felé haladva. Ha nehezen nyúlik, hagyjuk még egy kicsit kelni. Nem tragédia, ha esetleg egy-két helyen kilyukad, feltekerve nem fog látszani. :) Ha kinyújtottuk a kívánt vastagságúra (vékonyságúra), locsoljuk meg olvasztott zsírral, tejföllel, szórjuk meg mákkal és potyogtassuk rá a meggyet. Ha téglalap alakúra nyújtottuk, akkor a két szélesebb felénél az abrosz megemelésével tekerjük fel a tésztát egymással szemben. Vágjuk olyan hosszúra, mint a tepsink (amit már előre kikentünk), és tegyük bele. Így járjunk el a két másik cipóval is.
  6. Ebből a mennyiségből egy gáztepsinyi plusz egy kis (20x30cm) tepsinyi rétesünk lesz.
  7. Tepsibe rakva még kelesszük kb. 30 percig, kenjük meg a tetejét olvasztott zsírral vagy étolajjal, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 36996
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 31.

Ajánló

Természetesen ugyanúgy, mint a "sima" rétest, ezt is lehet dióval, túróval, darával stb. tölteni.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az egyik legrégibb kelt tészta. Mi zalaiak természetesen azt hisszük, hogy ez tipikus zalai étel, de szerintem máshol is ismerik és készítik... :) Munka- és időigényes, de aki egyszer rászánja magát, nem bánja meg!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ez csodaszép!Megkóstolnám!Üdv:Bogi

Törölt felhasználó

Köszi. Igen,elég jól sikerült:)

P.

Jesszus, de gyönyör?! És nagyon finom lehet! Már sasollak egy ideje, tetszenek a receptjeid. A svéd húsgolyó is kifogástalan volt, na de ez!...Ez egy költemény. Gratulálok! Eszter

öregnémber

Hmm, nagyon finom lehet, el is mentettem, és láttam a nagymamámat annak idején, hogy nyújtotta a rétest. Mégis mekkora az a konyha asztal amin dolgozni kell, mert ha az enyém túl kicsi akkor ugye vastag lesz a tészta, ha pedig túl nagy akkor meg nagyon vékony, bár ez a kisebbik probléma. És még egy kérdésem lenne, hogy kb. hány fokra melegítsem el? a süt?t? Üdv: Zsuzsa

Törölt felhasználó

Kedves Klivi! Csatlakozom a tetszésüket kifejez?khöz, nagyon szép, és nagyon finom is lehet, ezért el is mentem rögtön! Gratulálok! Várjuk a többi recepted, a legjobbakat: Mrs Smith

Fahéj

Kedves Klivi! Gratulálok ehhez a nagyon jó recepthez és a csodálatos fotóhoz! Üdv: Éva

nyamóka

Kedves Klivi! Bár már mindent elmondtak el?ttem a többiek, én sem tudom szó nélkül hagyni ezt a gyönyör?séget!:-) Nagyon szééép! Feltétlenül meg fogom sütni, isteni lehet! :-) Üdv: Éva

Törölt felhasználó

Ez pont úgy néz ki mint amilyet a párom nagymamája szokott készíteni. Nekem a kedvencem a cukros-fahéjas. :) Ja,és Somogyba is azt hiszik,hogy ez tipikus somogyi rétes. :))

Vargamóni

Ez gyönyör?!!!!

Törölt felhasználó

Zalai (Göcsej) lévén ismerem én is a kelt rétest, de ezzel az ízesítéssel még soha nem találkoztam. Mák és meggy... Hmmmmm... Mennyei kombináció!!!

Törölt felhasználó

Köszönöm mindenkinek a dícsér? szavakat. Örülök, hogy ekkora sikert aratott. Igyekszem egyre több receptet feltölteni, raktam is fel jópárat, de sajnos van ami már lassan egy hónapja várakozik. :( "öregnémbernek" csak annyit a sütésr?l, hogy hagyományos gázsüt?ben sütök, nem tudom megmondani hány fokon, olyan 5-ös fokozaton. A konyhaasztalom 90x90-es, de nem nyújtottam egészen a széléig, az sem jó, ha túl vékony a tésztája. Kívánok mindenkinek jó sütést-f?zést! Üdv. Lívia

benari

Nagyon szép,biztosan finom is,de mivel még soha nem készitettem rétest,szeretném megkérdezni mit?l lesz középen vastagabb a tészta, ha vékonyra kell nyújtani?Lehet,hogy butaságot kérdezek,de szeretném,ha valaki megosztaná velem.Köszönöm.benari

Törölt felhasználó

Amikor kinyújtom, a széle kicsit vastagabb marad (ki lehet a szélét is nyújtani teljesen vékonyra), feltekeréskor ez kerül belülre, ett?l vastagabb a közepe sütés után. :)

benari

Kedves klivi,nagyon szépen köszönöm a gyors választ,ki fogom próbálni a receptet,mert gyönyör?.Köszönöm szépen, további szép napot.Üdv.benari

Zúza

Már régen kiszúrtam ezt a receptet, ma végre nekiláttam. Bár egy kicsit id?igényes, mégis megérte elkészíteni. Nagyon finom, képtelenség egy szelettel beérni. Még soha nem csalódtam a meggy-mák duóban... Most sem. :) Köszönöm Klivi!

Törölt felhasználó

Kedves Zúza! Örülök, hogy ízlett. Jön a cseresznyeszezon, próbáld ki a darás-cseresznyéset is, az is egy remek kombináció! Üdv. Livi

makutyi

Nekem nagymamám mindig kelt (? úgy mondta k?ttes) édes káposztás rétest sütött. Akkor gyerekként nagyon könny?nek találtam:-). Régóta gy?jtöm a bátorságot, hogy nekiálljak, bár a konyhapult nem túl ideális ebb?l a szempontból. Látva a képet megint er?södött az elhatározásom. Köszi

Törölt felhasználó

Ki kell próbálni feltétlenül, nem kell megijedni, nem olyan bonyolult... :)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek