Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medvehagymás kelt csiga 2. - aszalt paradicsomos

Medvehagymás kelt csiga 2. - aszalt paradicsomos
Medvehagymás kelt csiga 2. - aszalt paradicsomos
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az én történetem a kapott medvehagyma mielőbbi felhasználása, mert igen csak a szezon vége fele kaptam, és már sietni is kell az elkészítéssel, sokáig nem tárolható.Ez az ötlet a harmadik lett, amit kitaláltam, a medvehagyma elkészítésére.:-))  A tészta gyúrása után, a sütőt bemelegítettem, és a tészta kelt,...és közben vendég is jött a házhoz. Beszélgetésünkbe annyira belemélyedtünk, hogy bár figyeltem, milyen szépen kel a tészta, de az időt, azt már nem, és dupla ideig kelt! Azt hittem, hogy ebből a kelt csigából már nem lesz semmi:-((Közben a sütőt is kikapcsoltam,...minek menjen feleslegbe.
Aztán a vendég elment, és akkor gőzerővel nekiláttam, hátha még menthető, amiért annyit dolgoztam:-) A sütőt újra bekapcsolni, és kikenni a tepsit, csak miután kikentem, jöttem rá, hogy már ki volt, és a sütőpapírt olajoztam újra...mindegy, lesz, ami lesz. A tészta cipózása, nyújtása, töltése, szeletelése és kisütése után, szerencsére láttam, hogy mekkora szerencsém van, mert gyönyörűen megkelt, nagyon ínycsiklandó illata volt, látványa szép, és a dupla olajozás miatt, sokkal könnyebben jött ki a tepsiből. Hogy mekkora kő esett le a szívemről, elmondani nem tudom:-).
A legnagyobb dicséret az kora este ért, amikor friss tejjel, a kelt csigákból feltálalva, vacsorázott  a család, és a tányérról minden kelt csiga elfogyott.Így lett a húsvéti főtt sonka maradéka felhasználva:-)))  Megfogadtam, hogy máskor, másként időzítek, de vendég nem mindig jelentkezik be?!  Ez mindig  kivédhetetlen alkalom. :-))
Így jött  jól a váratlan vendég  a háznál:-).

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Finom friss tej. Reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora esetében.
Ha könnyű zöldséges leves, bármi hús nélküli finom leves van előtte, akkor főétel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tálba tesszük a lisztet, a tojásokat, sót, cukrot, rozmaringot kicsit elkeverjük.
  2. Bögrében langyosítjuk a tejet, beletesszük a cukor és az élesztőt, felfuttatjuk. Ha kész, beletesszük a tálba a lisztes keverékhez.
  3. Beleöntjük a felolvasztott teavajat, és elkezdjük jó alaposan összedolgozni addig, amíg elválik a táltól, és szép hólyagosra nem tudjuk dagasztani. Liszttel leszórva, konyharuhával lefedve, langyos helyen kelesztjük kb. 35-40 percig.
  4. A sütőt előmelegítjük, a tepsiket kiolajozzuk, és beletesszük a sütőpapírokat.
  5. Sós vízben keményre főzzük a tojásokat egy kis lábasban, abban hűtjük ki, megpucoljuk.
  6. Egy másik tálba tesszük bele a tejfölt, a finomra vágott medvehagymát, a vörös babot, a szeletelt paprikás szalámit, a nyers tojást, a kicsire felaprított főtt tojásokat, sót, őrölt borsot, főtt sonkát, kicsire kockázva, a felszeletelt aszalt paradicsomot,
  7. a felszeltelt mini mozzarellát. Jól keverjük össze, szükség szerint fűszerezzük, és a hűtőben letakarva hagyjuk az ízeket összeérni, kb. 15-20 percig.
  8. Lisztezett deszkára borítjuk a tálból a tésztát, átgyúrjuk, majd négy egyenlő cipóba vesszük, és még hagyjuk 10 percet pihenni, letakarva.
  9. Lisztezett deszkán,a cipókat egyenként kinyújtjuk, és a hosszabb részét a negyed töltelékkel megtöltve - hogy egy kis széle legyen, amit megfogunk - egy mozdulattal rárakjuk a töltelékre, majd egyet újra hajtunk, és a következő hajtás előtt, a tésztát két oldalt egyszerre behajtjuk, és úgy tekerjük fel teljesen addig, amíg a tészta el nem fogy. A maradék három cipóval ugyanezt tesszük.
  10. Az így kapott hengereket, 2-3 cm széles szeletekre vágva, beletesszük a tepsibe, azaz a sütőpapírra. Tetejét lekenjük - inkább a tészta részét -, az olívaolajjal, és a sütőben aranysárgára sütjük. Még ott is kel, szép magas lesz. Kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni.
  11. Mind az összes töltött és feltekert kelt tésztát így vágjuk fel, és sütjük meg.
  12. Hagyjuk legalább langyosra hűlni, és tálalhatjuk.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30x6 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 220
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
kategória: sós süti
szezon: tavasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

medvehagymás-mozzarellás kelt csiga, medvehagymás csiga aszalt paradicsommal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1006
finomliszt 100 dkg
tojás 3 db
rozmaring 1 tk
tej 2 dl
friss élesztő 50 g
cukor 5 teáskanál
teavaj 10 dkg
3 teáskanál
olívaolaj 1 teáskanál
napraforgó olaj 1 teáskanál
medvehagyma 2 csokor
vörösbab 400 g
1 teáskanál
négyszínű bors 2 kk
főtt tojás 3 db
tojás 1 db
paprikás szalámi 75 g
tejföl 6 ek
főtt sonka 200 g
szárított paradicsom 3 db
mozzarella 100 g