r
Nosalty Logó

Marokkói bárányragu kuszkusszal és harissa szósszal

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Dacota
Marokkói bárányragu kuszkusszal és harissa szósszal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A raguhoz

A körethez

A harissa szószhoz

Összesen 1283 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A raguhoz

A körethez

A harissa szószhoz

Összesen 5133 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A raguhoz

A körethez

A harissa szószhoz

Összesen 131 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    57.9 g

Zsír

  • Összesen
    52.1 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2174.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    283 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    260 mg
  • Foszfor
    774 mg
  • Nátrium
    791 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    151.3 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    680.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    627 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    41 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    345 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2422 micro
  • β-karotin
    6314 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2574 micro
  • Lut-zea
    6201 micro
Összesen 1283 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    231.5 g

Zsír

  • Összesen
    208.5 g
  • Telített zsírsav
    75 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    98 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    504 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8699.1 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    170 mg
  • Kálcium
    1130 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    1038 mg
  • Foszfor
    3098 mg
  • Nátrium
    3164 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    605.3 g
  • Cukor
    193 mg
  • Élelmi rost
    81 mg

VÍZ

  • Összesen
    2723.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2509 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    17 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    288 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    163 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    66 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1381 micro
  • Kolin:
    323 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    9688 micro
  • β-karotin
    25254 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10295 micro
  • Lut-zea
    24805 micro
Összesen 5133 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    222.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    247 micro
  • β-karotin
    645 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    263 micro
  • Lut-zea
    634 micro
Összesen 131 Kcal

Hozzávalók

A raguhoz

A körethez

A harissa szószhoz

Elkészítés

A raguhoz

  1. A babot előző nap beáztatjuk. Másnap puhára főzzük.
  2. Az olívaolajat egy nagy fazékba öntjük, és rádobjuk a fűszereket. Pár percig kevergetjük, vigyázva, hogy ne égjen le.
  3. Rádobjuk a kockára vágott bárányhúst, és fehéredésig pirítjuk.
  4. Hozzátesszük a karikára vágott sárgarépát, az apróra vágott hagymát, és felöntjük kb. 1 dl vízzel.
  5. Kb. fél órát főzzük, néha megkevergetjük, majd hozzátesszük a cukkinit és a mazsolát.
  6. A paradicsomokat fél percre forró vízbe dobjuk, héjukat lerántjuk, felkockázzuk, és 10 perccel a cukkini után a bárány után küldjük.
  7. Ha megfőtt, hozzákeverjük a babot.
  8. 10 percig várakoztatjuk, addig a kuszkuszt kétszeres mennyiségű vízzel leöntjük, 10 percig dagadni hagyjuk, majd együtt tálaljuk.
  9. A harissa-szószhoz 1 picike lábasba tesszük az olívaolajat, ráreszeljük a fokhagymát, pár pillanatig kavarjuk, hozzátesszük a római köményt, majd a harissa-pasztát, és vízzel felöntve, kevergetve szósszá főzzük.
  10. A ragut a kuszkusszal tálaljuk, a harisszát célszerű mellé kínálni kis csészében.
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 147
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 16334
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 05.

Ajánló

A ragu nemcsak bárányból, marhából is készülhet, és ha nincs kedvünk a babot főzögetni, akkor használhatunk konzervet is. A harissa-pasztát otthon is előállíthatjuk, én innen lestem receptet.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Apukám matróz volt. Na, nem mostanában, még a '80-as évek elején, mielőtt "fészket rakott volna". Ennek megvannak az előnyei,  na meg a hátrányai is. Gyerekkoromban nagyon szerettük, ha előszedte a szekrénynyi dia fényképét, (hol volt még a digitális technika...) lepedőre vetített a nappaliban, és mesélt hozzá hihetetlen kalandokat. Na meg dicsekedni is lehetett vele! Azt gondoltam, tanár, tudós, bankár bárki apukája lehet, de álljon elém valaki, akinek az apukája vert vissza igazi kalóztámadást, mint Fülig Jimmy! De nem volt mindig olyan vidám és büszke a matrózivadék élete. Ha anyu sokáig dolgozott, tornázni ment, vagy egyéb külön programja volt, apu került  a konyhába. És az maga volt a horror. (Egy kalóztámadással mindenesetre tuti felért.) Ilyenkor előhalászta évekkel korábbi emlékeit, egy adag csuszatésztát kifőzött, leöntötte szójaszósszal, kevert hozzá egy kis kis káposztát, végül leöntötte és összesütötte tojással, majd angyali vigyorral tálalta nekem és  a sírás szélén álló húgomnak azzal, hogy ez kínai. Legalábbis evett ott valami hasonlót. A "valami hasonló" vacsorák után általában anyu hazaért, főzött egy tejbegrízt, apu meg bánatosan eszegette a kutyulmányt, és kijelentette, hogy legközelebb nem főz nekünk. Sajnos, mindig újra főzött. De néha, ha nagyon mázlink volt, akkor kuszkuszt csinált, amiről kamaszkoromig azt hittem, maga a ragu, nem pedig a köret. Ez volt ugyanis az egyetlen receptje, ami nemhogy ehető, de isteni volt! Na ja, mert a kikötőben, ahol anno kóstolta, kapott receptet is, nem kellet azokra az emlékeire hagyatkoznia, ami miatt minden hetente legalább kétszer tejbegrízt vacsoráztunk...  

Hozzávalók

A raguhoz

A körethez

A harissa szószhoz

Címlapról ajánljuk

Így fékezd meg, hogy csilliárdokba kerüljön a karácsonyi lakoma

Karácsonykor általában mindenből kicsit többet készítünk és ha az év többi napján nem is, ilyenkor igyekszünk különlegesebb, drágább alapanyagokból főzni, gazdagabb, igazi ünnepi lakomákat rendezni. Idén azonban a legtöbben jobban meggondolják, mire mennyit költenek, kreatív ötleteket adunk a finom, de nem elszállós karácsonyi finomságokhoz.

Szekeres Dóra

További cikkek