r
Nosalty Logó

Marhahúsos empanada

Lakos Benedek
Empanada: marhahúsos raguval töltött, omlós tésztabatyuk, paradicsomos mártogatóssal tálalva
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Az összeállításhoz

A mártogatóshoz

564
Kalória
20.4g
Fehérje
49.1g
Szénhidrátok
32g
Zsír
186.5g
Víz
153.7g
Koleszterin
3.9g
Rost
5g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az összeállításhoz

A mártogatóshoz

Összesen 564 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az összeállításhoz

A mártogatóshoz

Összesen 4519 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az összeállításhoz

A mártogatóshoz

Összesen 165 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    20.4 g

Zsír

  • Összesen
    32 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    154 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1073.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    242 mg
  • Nátrium
    656 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    186.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    231 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    53 micro
  • β-karotin
    483 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    3466 micro
  • Lut-zea
    350 micro
Összesen 564 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    163.1 g

Zsír

  • Összesen
    255.7 g
  • Telített zsírsav
    119 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    93 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    1230 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8589.2 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    315 mg
  • Kálcium
    676 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    357 mg
  • Foszfor
    1940 mg
  • Nátrium
    5248 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    393.1 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    1492.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1844 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    19 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    163 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    307 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    38 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    417 micro
  • Kolin:
    969 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1504 micro
  • α-karotin
    421 micro
  • β-karotin
    3865 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    27731 micro
  • Lut-zea
    2799 micro
Összesen 4519 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    317.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    194 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    55.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    143 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1026 micro
  • Lut-zea
    104 micro
Összesen 165 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, majd belekockázzuk a hideg vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel és hozzáadjuk a lisztes-vajas alaphoz. Elkeverjük, majd a lehető legkevesebb gyúrással egységes gombóccá dolgozzuk (ha túl sokáig dagasztjuk, elveszti omlós állagát). Frissentartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni és elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez

  1. A kockákra vágott hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és további 1-2 percig pirítjuk. A hagymás alapra nyomjuk a sűrített paradicsomot és magasabb lángon alaposan karamellizáljuk.
  2. A hagymás-paradicsomos alapra szórjuk a fűszereket, elkeverjük, majd jöhet a darált hús, amit fehéredésig kevergetve pirítunk. Felöntjük a simára turmixolt paradicsomkonzervvel és az alaplével, hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott burgonyát, majd alacsony lángon 10-15 percig rotyogtatjuk, míg be nem sűrűsödik a ragu. Megkóstoljuk és ha kell, sóval, borssal, fűszerekkel korrigáljuk.

Az összeállításhoz

  1. A tésztát 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, majd nagyjából 13 centiméter átmérőjű köröket vágunk ki belőle (a maradékokat újragyúrjuk és kiszaggatjuk). Mindegyik kör közepére teszünk 1-2 evőkanál tölteléket (ez legyen hideg).
  2. A tojásokat szétválasztjuk. Fehérjével megkenjük a tésztakörök szélét, félbehajtjuk őket, majd összenyomkodjuk a töltelék körül a tésztát. Egy derelyevágóval levághatjuk a széleket, hogy díszes peremet kapjunk.
  3. Az empanadákat sütőpapíros tepsire tesszük és lekenjük tojássárgájával. Pár helyen megszurkáljuk a tésztát, hogy ne repedjenek ki a batyuk.
  4. 200 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni őket.

A mártogatóshoz

  1. Az újhagymát, lilahagymát és paradicsomot egy tepsire tesszük, meglocsoljuk olajjal, majd sózzuk, borsozzuk. 220 fokon 15 perc alatt alaposan megsütjük (az sem baj, ha kicsit szenes a hagyma).
  2. Egy turmixgépbe tesszük a sült zöldségeket, a fokhagymát, a fűszereket és a limelevet. Teljesen simára dolgozzuk, majd ezzel tálaljuk az empanadákat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 25 perc
  • Sütés ideje: 35 perc

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse tökéletes kis pitét szül, amire igen nehéz nemet mondani.

További receptek

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Nosalty

Krémes citrompite

Fanyar töltelékével és omlós tésztájával lehengerlő desszertélményt nyújt a citrompite. Ez szerencsére nem jelenti, hogy sokat kéne vele macerázni: meglehetősen egyszerű az ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...