r
Nosalty Logó

Mandulás és mákos pozsonyi kiflik

Skorpió
Mandulás és mákos pozsonyi kiflik
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A élesztős, omlós tésztához

A mandulás töltelékhez (20 db-hoz)

A mákos töltelékhez (40 db-hoz)

2090
Kalória
48.4g
Fehérje
240.3g
Szénhidrát
110.8g
Zsír
97.6g
Víz
90g
Koleszterin
32.9g
Élelmi rost
63.6g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A élesztős, omlós tésztához

A mandulás töltelékhez (20 db-hoz)

A mákos töltelékhez (40 db-hoz)

Összesen 2090 kcal
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A élesztős, omlós tésztához

A mandulás töltelékhez (20 db-hoz)

A mákos töltelékhez (40 db-hoz)

Összesen 16721 kcal
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A élesztős, omlós tésztához

A mandulás töltelékhez (20 db-hoz)

A mákos töltelékhez (40 db-hoz)

Összesen 354 kcal
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.4 g

Zsír

  • Összesen
    110.8 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    43 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3474.5 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    1132 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    500 mg
  • Foszfor
    1397 mg
  • Nátrium
    340 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    240.3 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    97.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    653 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    196 micro
  • Kolin:
    139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    615 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    464 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    424 micro
Összesen 2090 kcal
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    386.9 g

Zsír

  • Összesen
    886.5 g
  • Telített zsírsav
    144 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    351 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    341 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27796.2 g
  • Cink
    90 mg
  • Szelén
    530 mg
  • Kálcium
    9059 mg
  • Vas
    114 mg
  • Magnézium
    4002 mg
  • Foszfor
    11180 mg
  • Nátrium
    2722 mg
  • Réz
    17 mg
  • Mangán
    82 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1922.4 g
  • Cukor
    508 mg
  • Élelmi rost
    263 mg

Víz

  • Összesen
    781.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5224 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    121 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    593 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    13 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    81 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1566 micro
  • Kolin:
    1110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4918 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3711 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3388 micro
Összesen 16721 kcal
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    18.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    593.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    194 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    239 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    16.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    105 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 354 kcal

Elkészítés

A élesztős, omlós tésztához

  1. A liszteket összekeverjük, és hozzáadjuk az élesztőt és a pici sütőport.
  2. A margarint picit megolvasztjuk mikróban (ne legyen forró, hanem épp kézmeleg), és elkeverjük a liszttel.
  3. A picit meglangyosított tejbe feloldjuk a sót és a fruktózt.
  4. A margarinos liszthez adjuk a tejet a tojásokkal.
  5. A tésztát addig gyúrjuk, míg el nem válik az edény falától, és homogén tésztát kapunk.
  6. A tésztát 20-30 percig pihentetjük, közben a tölteléket elkészíthetjük.
  7. Mandulás töltelék: A daráltmandulát elkeverjük a cukorral, és hozzáöntjük a zabtejet.
  8. Mákos töltelék: A cukrot a vízben feloldjuk melegítéssel, majd hozzáadjuk a morzsás-citromreszelékes mákhoz, és jól elkeverjük.
  9. A tésztánkat 6 egyenlő részre osztjuk, majd az egyes részeket még 10 felé osztjuk (kb. 5 dkg-os tésztadarabok).
  10. A pici tésztákat felgömbölyítjük. Mire ezzel végzünk, kezdhetjük is nyújtani hármasával a gombócokat kb. átlagos kinyújtott tenyérnyi nagyságú fólinggá/ovális lapokká.
  11. A tölteléket egyenletesen elosztjuk, hogy mindeggyikre jusson (pl. a mandulás 2 kiskanálnyi).
  12. A tésztát a töltlékkel a közepén elvékonyított végű szivarokká sodorjuk, és kifli, ill. karika alakúra hajlítjuk.
  13. Sütőpapíros tepsibe helyezésnél ügyeljünk, hogy a "varratok" alulra essenek.
  14. A kifliket lekenjük először tojássárgájával, rászárítjuk, és 10-20 perc kelesztés után tojásfehérjével is megkenjük.
  15. Rövid pihentetés után megsütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 215 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Régóta terveztem, hogy valamira felhasználom a nagy adag őrölt mandulát. Volt egy régi receptem a pozsonyi kiflire, amit most kicsit átalakítottam. Természetesen el lehet készíteni finomlisztből is, ha valaki ragaszkodik hozzá. Nagy éhséggel álltam neki elkészíteni, így szerintem ez az adag dupla, mivel 2 tálkába tudtam begyúrni kényelmesen. Azonban nem csak frissen finom, mivel több napig falatoztunk belőle :D. Szerintem ha valaki szereti, nyugodtan rakjon a mákosba mazsolát vagy aszalt rumos szilvát; ill. a mandulásba lehet apróra vágott csokit keverni.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek