Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pozsonyi kifli MoncsikaAnyuci konyhájából

Pozsonyi kifli MoncsikaAnyuci konyhájából
Pozsonyi kifli MoncsikaAnyuci konyhájából
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Cukrásztanfolyamra járok és ott tanultuk ezt az igazi pozsonyi kifli receptet. Ott mákosat sütöttünk. Így otthon gyakorlásként csináltam diósat és gesztenyést is.

A gesztenyéshez egy kis rumot és porcukrot adtam a gesztenyemasszához.

Nagyon finom, omlós a tésztája.

Már alig várom, hogy legközelebb mit tanulunk:)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hideg tejben elkeverjük a tojást és az élesztőt. Ezt a lisztes keverékre öntjük. Rövid ideig, gyorsan gyúrjuk össze.
  2. Fóliával letakarva, hűtőben 20-25 percig pihentetjük.
  3. Közben a tejet a a vaníliás cukorral és a cukorral feltesszük főni a töltelékhez.
  4. A többi hozzávalót összekeverjük, és erre ráöntjük a forrázott tejet. Ne legyen lágy!
  5. A tésztából deszkán rudat formázunk és kb 40 darabra osztjuk. Kezünkkel golyókat formázunk belőlük. A golyókat ovális alakra nyújtjuk, kb akkora kell legyen, mint a tenyerünk (kis női kéz).
  6. A szélére tesszük a tölteléket, feltekerjük és kiflit formázunk belőlük. A fele diós, fele gesztenyés töltelékű legyen.
  7. Tojássárgával bekenjük alaposan, az oldalát is, és a konyhában hagyjuk száradni. Ha berepedt és megszáradt a sárgája, fehérjével is lekenjük és hűtőben pihentetjük.
  8. Ha megszáradt a fehérje is, előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük.

 

  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 860
elküldve: 13
receptkönyvben: 334
elkészítve: 10/20
Facebookon megjelent: -

szakács

MoncsikaAnyuci

Mióta szakács: 2012.09.09.
31 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Pozsonyi kifli-az eredeti, diós kifli, pozsonyi kifli diós töltelékkel

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Jafar
Jafar Wed, 2014-10-15 18:45

Szia! Nekem nagyon bejött a recepted...isteni finom lett :)
Leírnád a mákos töltelékedet is hozzá! Szeretném avval is kipróbálni :))
Előre is köszönöm! :))

pal.tengericki
pal.tengericki Tue, 2012-12-25 16:30

Teljesen igazad van. Ha az összes tölteléket számba vesszük, gesztenyéset, diósat, akkor is kevés, mert 4 dkg-os tésztához 3 dkg-os tölteléket kell adni.
A tészta tömege a leírt receptben kb. 1860g, a tölteléknek pedig kb 845g. Meg sem közelíti a valódi arányt.
Vicc, hogy azt hiszi valaki, hogy cukrásztanfolyamra jár, akkor már mindent tud. Meglátszik a stíluson is.

polki
MoncsikaAnyuci / polki Mon, 2012-12-10 11:43

Bár igazad van, de a storyban le van írva, hogy gesztenyés volt a fele, csak azt a krémet nem a hozzávalókhoz írtam. De javítom, hogy világod legyen!

polki
MoncsikaAnyuci / polki Tue, 2012-12-25 23:29

A te szavaidat inkább nem is minősítem!
A lényeg hogy te jó vagy és profi!
Kellemes ünnepeket neked!!

polki
MoncsikaAnyuci / polki Mon, 2012-12-10 11:38

Nekem tökéletesen elég volt, és így volt benne töltelék rendesen, de tegyél bele többet ha neked úgy jó!
Ennyi!!!

wiwievi
wiwievi Sat, 2012-12-08 20:29

Szia!Ma meg akartam csinálni a receptedet, de 100, 300g tej????ilyet még nem hallottam, lehetne inkább deciben megadni.Elöre is köszi

polki
MoncsikaAnyuci / polki Sun, 2012-12-09 15:20

Remélem azért sikerült!
Hivatalosan a cukrásztanfolyamon így tanuljuk, és a cukrász könyvben is így vannak megadva a mennyiségek. És pedig van fent egy pár ilyen recept, ahol így vannak megadva a mennyiségek.
Tegyél egy edényt a mérlegre, nullázd le, és öntsd folyamatosan bele a tejet és már meg is van a grammos mennyiség! Ennyi az egész!! Nem nagy ördöngősség!!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-12-03 21:06

Tökéletes pozsonyi kiflik! Nagyon ügyes vagy! :) Nekem sosincs türelmem kivárni, hogy megrepedezzen a tetején a tojássárga.
Üdv: Fahéj

838
finomliszt 1000 g
margarin 400 g
10 g
tej 300 ml
tojássárgája 2 db
élesztő 20 g
cukor 100 g
tojás 3 db
tej 100 ml
cukor 150 g
vaníliás cukor 50 g
citromhéj 1 ek
fahéj 1 kk
dió 200 g
gesztenyemassza 250 g
rumaroma 10 ml
porcukor 2 ek