r
Nosalty Logó

Májgaluskaleves Dr. Nicole konyhájából

Dr. Nicole
Májgaluskaleves Dr. Nicole konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

leves

májgaluska

301
Kalória
16.8g
Fehérje
41.9g
Szénhidrát
8.4g
Zsír
933.2g
Víz
202.8g
Koleszterin
10.6g
Élelmi rost
12.1g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

leves

májgaluska

Összesen 301 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

leves

májgaluska

Összesen 1503 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

leves

májgaluska

Összesen 29 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    203 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    945.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    160 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    372 mg
  • Nátrium
    279 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.9 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    933.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1874 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    81 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    230 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    371 micro
  • Kolin:
    170 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1189 micro
  • α-karotin
    2524 micro
  • β-karotin
    6955 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    941 micro
  • Lut-zea
    1849 micro
Összesen 301 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    83.9 g

Zsír

  • Összesen
    42 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1014 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4726.7 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    801 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    457 mg
  • Foszfor
    1862 mg
  • Nátrium
    1396 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    209.3 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

Víz

  • Összesen
    4666.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9372 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    32 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    406 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    1151 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1854 micro
  • Kolin:
    850 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5947 micro
  • α-karotin
    12621 micro
  • β-karotin
    34775 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    4705 micro
  • Lut-zea
    9243 micro
Összesen 1503 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    87.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    86.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    234 micro
  • β-karotin
    645 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    87 micro
  • Lut-zea
    171 micro
Összesen 29 kcal

Elkészítés

leves

  1. A zsíron megpirítjuk a felkarikázott répát, gyökeret és a felkockázott zellert. Én már ilyenkor bele szoktam dobni az egész fej vöröshagymát és a felaprított fokhagymákat is. Meghintjük sóval, és kicsit sütjük őket (pár perc).
  2. Felengedjük vízzel, teszünk még bele sót, borsot, és lefedjük.
  3. Amíg fő a leves, elkészítjük a májgaluskát, és időközben beledobjuk a májról leválasztott szíveket (az sem baj, ha már előző este összegyúrjuk a galuskát, legalább összeérnek az ízek...).
  4. Amikor már majdnem puha a répa (nagyjából 1 óra), beletesszük a paradicsomot, krumplit, kelkáposztát (vagy kelbimbót), esetleg karalábét, karfiolt és a zöldborsót. Ezekkel is rotyogtatjuk egy kicsit a levest.
  5. Amikor már teljesen megpuhult a répa, jöhet a májgaluska. Én 2 db teáskanállal szoktam őket beleszaggatni a forrásban lévő levesbe. Ezután lejjebb vesszük a lángot, belehajítunk egy marék friss petrezselyemzöldet, és még 5 percig főzzük.

májgaluska

  1. Botmixerrel összeaprítjuk a megtisztított májakat. Én 4 nagy darab májat pürésítettem le összesen.
  2. Ehhez adjuk hozzá a 2 darab tojást, a petrezselyemzöldet, jó sok borsot, sót és egy kevéske majoránnát.
  3. Ezután hozzáadagolunk 5 púpos kanál gluténmentes morzsát. A legtöbb recept ír bele vízbe áztatott kenyeret. Senkinek nem ajánlom, mert nagyon felhígítja a galuska állagát, és végül még lisztet is kell hozzáadni, hogy megfelelő állagú legyen.
  4. Végül mindent jó alaposan összekeverünk, és 2 teáskanál segítségével a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.
  5. Azt megjegyezném, hogy az elkészített galuskának csak a felét tettem a 3 liter mennyiségű levesbe, a másik felét befagyasztottam :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Főzés ideje: 90 p

Imádom a májgaluskalevest, és elhatároztam, megtanulom elkészíteni. Egy ideje már kísérletezek vele, és most végre sikerült :) Állagra és ízre is kiváló.

További receptek

Sajtkrémleves

Az egyik legkülönlegesebb levesfélénk a sajtkrémleves, ami remek lélekmelengető kanalznivaló a hűvős őszi-téli napok során. A legtöbben csak instant, porított formában ismerik, pedig ...

Rosanics Petra

Magyaros karfiolleves

A magyaros karfiolleves egy gyors, könnyű, maradékmentő (mivel a karfiol zsenge zöldjét is belefőzzük), emellett pénztárcabarát leves: egyszerűen elkészíthető, viszont komplex ízű ...

Gerzsenyi Flóra

Andalúz gazpacho selymesen

Spanyolország-szerte nagyon népszerű nyáron ez a jéghidegen kínált paradicsomkrémleves, a gazpacho azonban elsősorban Andalúzia védjegye. Nagy vita tárgyát képezi, hogy pontosan mi ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek