Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lucknow-i báránykormapiláf

Lucknow-i báránykormapiláf
Lucknow-i báránykormapiláf
120 perc / előkészület: 40 perc főzés: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Finom bárányhúst vettünk hétvégére. Junior az indiai konyha mellett tette le a voksát, és Camellia Panjabi A legjobb curryreceptek Indiából című szakácskönyvében erre az ételre bökött rá, mivel hogy szereti az újdonságokat kipróbálni. Ismét csak, mint indiai ételeknél általában, a fűszerezésre kell csak odafigyelni, de mint már egyéb receptünkben említettem, a hozzávalók csoportosításával, kikészítésével jelentősen leegyszerűsödik a dolog nehézsége, és remekül össze tudjuk állítani az ételt. S mivel nagyon finom, megéri azt a kis fáradozást. A lucknow-i konyha különlegessége, hogy a fűszerezésével nem csak az ételek ízére fektet hangsúlyt, hanem az étel illatára is. Ezért előszeretettel használja a rózsavizet, kewravizet, sáfrányt, szerecsendióvirágot. Ezért nekünk először meglepő lehet, amikor egy sós ételnél rózsaillatot érzünk finoman lengedezni, de ha bátrak vagyunk, és levetjük előítéletünket, nagyszerű ízélményben lesz részünk. Ez a vidék ismert széles piláf vagy ahogy ott mondják - puláv kínálatáról. Ez az étel is egy közülük. Másik nagyon fontos mondanivalóm a bárány kapcsán merült fel. Már régóta szeretném megemlíteni minden kedves sütni-főzni szerető embernek, hogy ismerjük meg a FAHÉJ-at! A bárányhús nagyszerű fűszere ez, pláne a keleti régióban. Most jön a lényeg: Amit mi, itt Magyarországon fahéjnak ismerünk, és amit fahéjnak adnak el nekünk, az NEM AZ! Az igazi fahéj, Sri Lankán őshonos, de már telepítették más szigetekre is, ez lenne a kisebb gond. Az igazi fahéj világos, halvány vörösesbarna, illata finomabb és az íze is. A latin neve: Cinnamonum verum vagy Cinnamonum zeylanicum - igazi vagy ceyloni fahéj. Amit mi fahéj néven kapunk, sokszor a latin neve feltüntetése nélkül, az nem más, mint a Cinnamonum cassia vagyis Kasszia - kínai fahéj. Ennek a minősége egyáltalán nem ugyanaz, mint a fahéjé. Sötét vörösesbarna a színe, erősebb illata és csípősebb íze van. Ami nem lenne baj, ha az ember azt akarja éppen használni. De mivel beszerzése nagyságrendekkel olcsóbb, itthon ezzel csapják be tulajdonképpen a jóhiszemű fogyasztókat. Viszont aki egyszer észreveszi a különbséget, az már tudni fogja, hogy erre érdemes odafigyelni, s ha lehet, még hangot is adni neki megfelelő helyeken, hogy a megkülönböztetés legyen egyértelmű. 


hozzávalók / 4 adag

A kormához

A rizshez

ajánlat

Ajánljuk ezt az ételt különleges, hangulatos ünnepi vagy hétvégi ebédnek, vacsorának, mert gazdag ízvilága, illata miatt megérdemli, ugyanúgy, mint ahogy mindannyian megérdemeljük!:) Valamilyen joghurtos raitát, poppadomot, chapatit ajánlunk mellé.
pH besorolás: erősen savasít


Szólj hozzá!

elkészítés

Korma elkészítése:

  1. Először előkészítjük a dolgokat, hogy minden gyorsan kezünk alá kerüljön.
  2. A bárányhúst kissé besózzuk, és meghintjük őrölt színesborssal. A joghurtot öntsük egy gézzel kibélelt szitába, és hagyjuk lecsöpögni. Minden hozzávalót felaprítunk, a fűszereket a fahéj kivételével mozsárban összetörjük, a következők szerint: gyömbér, fokhagyma, chili egy tálkába kerülhet, majd szegfűszeg, kardamom, szerecsendióvirág egy adagban, egy tálkába kerüljön, ezután a koriander, kurkuma, szerecsendió és a római kömény szintén kerülhet egy tálkába. Mivel ezek majd így követik egymást, könnyebb lesz velük boldogulnunk.
  3. Mossuk át jól a basmati rizst, majd egy tál hideg vízben hagyjuk ázni 30 percet. Ezalatt elkészítjük a bárányt.
  4. Egy széles aljú serpenyőben, amit le is tudunk majd fedni, a vajat és az olajat felhevítjük, majd belerakjuk a vöröshagymát. Közepes lángon aranybarnára sütjük. Kb. 10 percet vesz igénybe.
  5. Adjuk hozzá a gyömbért, fokhagymát és a chilit, valamint a fahéjrudat, sütjük kb. 2 percig, vigyázva, hogy ne égjen meg a fokhagyma.
  6. Ezután jön a kardamom, szegfűszeg és szerecsendióvirág, ezt is sütjük kb. 2 percig folyamatos kevergetés közben.
  7. Belerakjuk a bárányhúst, és szépen türelmesen, kavargatva sütjük 10-15 percig, minél tovább, annál ízletesebb lesz.
  8. Amikor kész, beletesszük a koriandert, kurkumát, szerecsendiót, római köményt, keverjük jól össze, süssük 30 mp-ig, majd adjuk hozzá az őrölt chiliport, és öntsünk rá kb. 1/2 dl vizet. Lefedve pároljuk 2 percig.
  9. Verjük fel a joghurtot villával, öntsük az edénybe, majd jöhet a paradicsom, 1 tk só és a 2 kocka nádcukor. Kavarjuk át, és fedjük le. Pároljuk így a bárányt, míg puha nem lesz, közben kb. 15 percenként ellenőrizzük, hogy lefőtte-e a levét. Ha igen, akkor adjunk hozzá egy kis vizet. Ezt addig ismételgetjük, míg kész nem lesz. A végén ha kész, vastag fűszerbunda borítja majd, és a szaft krémes, sűrű lesz, cseppet sem folyós.

Rizs elkészítése:


  1. Egy kis tálkában 2 ek rózsavízbe áztassuk be a sáfrányt.
  2. Egy fazékba öntsünk a rizzsel megegyező mennyiségű vizet (pohárral leellenőrizhetjük), és dobjuk bele a babérlevelet. Forraljuk fel.
  3. Ha forrni kezd, mehet bele a vaj, a só és a kurkuma, majd a rizs is. Tegyük kis lángra, fedő nélkül főzzük, s amikor elfőtte a vizet, akkor kész is. Fedjük le, s zárjuk el alatta a gázt.

Összeállítás:


  1. A sütőt melegítsük elő, és egy hőálló edényt kenjük ki vajjal. (Tepsi is lehet, kb. 20x30 cm-es méretű.)
  2. A rizs kb. felét rakjuk a tepsi aljára, és osszuk el rajta egyenletesen. Erre rakjuk rá következő rétegnek a kormát, osszuk el rajta ezt is egyenletesen. Ennek a tetejére pedig utolsó rétegnek a maradék rizs kerül. A rizs tetejére pedig szépen permetezzük kiskanál segítségével a sáfrányos rózsavizet, majd fedjük le az edényt vagy tepsit alufóliával, és a sütőben süssük 20 percig.
  3. Ha kész, raitával, poppadommal vagy chapatival tálaljuk.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20X30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 600
elküldve: 0
receptkönyvben: 25
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

báránykorma rózsavízzel, kurkumás rizses báránykormapiláf sütőben

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sanyika
Sanyika Sat, 2013-11-23 11:55

Megalkottam! Igaz mostanában találtam a receptet, mert pihent a frigóban egy báránycomb és különlegeset kerestem. Kevés lett! Mindenkinek nagyon ízlett. Heten megettünk egy nem kis tepsivel. KÖSZI!!!

1333
bárányhús 1 kg
vöröshagyma 4 nagy fej
fokhagyma 6 gerezd
gyömbér 0.5 hüvelykujjnyi
chili 2 db
fahéjrúd 1 db
szegfűszeg 5 db
szerecsendió virág 3 db
zöld kardamom 5 db
koriander 1 ek
kurkuma 1 teáskanál
római kömény 1 teáskanál
chili 1.5 tk
szerecsendió 0.25 tk
paradicsom 4 db
joghurt 3.75 g
0 ízlés szerint
négyszínű bors 0 ízlés szerint
nádcukor 1 dkg
vaj 5 dkg
napraforgó olaj 0.5 dl
víz 1 dl
basmati rizs 40 dkg
babérlevél 2 db
1 tk
kurkuma 0.25 tk
vaj 1 ek
sáfrány 0.5 g
rózsavíz 2 ek