Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bácskai rizses hús Kornéltól

Bácskai rizses hús Kornéltól
Bácskai rizses hús Kornéltól
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezzel az étellel biztosan sokan találkoztak már, különösen iskolai menzákon volt nagy "divat" 20-30 évvel ezelőtt. (legalábbis mi akkor jártunk utoljára menzákon)

Vegyes érzelmeket váltott ki belőlünk, miután mindenféle húsrészek szerepeltek azokban a pörköltekben, sokaknak csak a mócsingok jutottak, ami őszintén szólva nem túl étvágygerjesztő.

Ez a recept azt a módozatot mutatja be, ahogy valójában készülnie kell ennek az ételnek.

hozzávalók / 10 adag

Sertéspörkölt készítése

Párolt rizs készítése

ajánlat

Amennyiben nem egyszerre fogyasztjuk a teljes mennyiséget, célszerű a mindenkori adagszámnak megfelelően hozzáadni a rizst, és külön edényben összekeverni. Így tároláskor megmarad a pörköltszaft, nem szívja magába a hozzáadott rizs.

 

Szólj hozzá!

elkészítés

Sertéspörkölt készítése

  1. A szalonnát kockázzuk fel, majd egy lábasban zsíron pirítsuk meg. Adjunk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, majd felkockázott paprikát. Amikor a hagyma aranyszínű lesz, hozzáadhatjuk a közben felkockázott paradicsomot is. Ha a zöldségek lepirultak, adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Kezdők jobb, ha lehúzzák a tűzről az edényt, nehogy a paprika leégjen. Ha a fűszerpaprika felhabzott, kiadta magából az illóolajat, így kevés vízzel vagy csontlével öntsük fel. Pirítsuk zsírjára, majd újból öntsük fel. Ismételjük meg a folyamatot néhányszor, így fogjuk elérni a sűrű, jóízű pörköltszaftot.
  2. A sertéshúst kockázzuk fel, nem túl nagyra, kb. 2x2 cm-es darabokra. Adjuk az alaphoz, sózzuk meg, és ízesítsük köménnyel, zúzott fokhagymával, valamint fekete borssal. Közepes lángon pirítsuk a húst, ügyelve arra, hogy ne égessük oda. A hús levet fog engedni, nem is keveset, de arra nincs szükség, így szépen főzzük el.
  3. Az elfőzött levet pótoljuk csontlével vagy kevés vízzel. Mindig csak keveset adjunk hozzá, ne főzzük a húst! Kóstoljuk közben a levét, ízesítsük, ha szükségesnek érezzük.

Párolt rizs készítése

  1. Kisebb lábasban melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a rizst, és kevergetés mellett pirítsuk üvegesre. Majd öntsük fel vízzel, sózzuk, forraljuk fel.
  2. A forraláskor a lángot vegyük le kicsire, majd 15 percig fedő alatt pároljuk a rizst.

Bácskai rizses hús elkészítése

  1. A kész pörkölthöz keverjük hozzá az elkészült párolt rizst, és tálaljuk azonnal. Adhatunk hozzá friss paradicsom és zöldpaprika karikákat vagy házi savanyúságot.
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 76 918
elküldve: 0
receptkönyvben: 246
elkészítve: 28/28
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

rizses hús sertéscombból, rizses hús sok hússal, szaftos rizses hús

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

halasz.andrea69
halasz.andrea69 Thu, 2015-06-04 16:28

Én a megmaradt erőlevest öntöttem a rizshez és azzal főztem puhára, majd össze öntöttem a pörkölttel! Az eredmény fenséges lett! :)

Rébi Kati
Rébi Kati Thu, 2015-03-19 18:04

Az igazi bácskai akkor finom, ha nem elfőzzük róla a húslét, hanem felöntjük még húslevessel -gondosan kiszámolva a mennyiséget-, és egyben főzzük meg a rizzsel.

salumeria
Kornél / salumeria Fri, 2015-03-20 17:15

Az "igazi" szócska nem gondolom, hogy ebben az esetben helyes. Ugyanis a bácskai rizses hús minden esetben frissen készül, adagszámnak megfelelően. Ha belefőzöd a pörköltbe a rizst, akkor gyakorlatilag az összes létező levet a rizs magába szívja, mégha húslevessel higítod is, ami egyben azt is jelenti, hogy amikor az étel kihűlt, egy tömör csiríz lesz belőle. Nem biztos, hogy annyira jó ötlet...

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2015-02-23 13:14

A felvetés jó, a válasz pedig igen egyszerű: ezt valaki anno kitalálta, és ezt a nevet adta az ételnek. A további kérdéseid vonatkozásában pedig végig kell gondolni, hogy azok egytálételként megállnák-e a helyüket... Ebben azért már nem vagyok egészen biztos... Üdv.: Kornél

terranova56
terranova56 Fri, 2015-02-13 19:06

Csak úgy töprengek, ha ezt rizses húsnak nevezzük, akkor ha tésztával esszük a pörköltet, az tésztás hús, vagy esetleg burgonyás hús , vagy kenyeres hús? Tetszik a recept, megcsináltam apró fűszerezési változtatásokkal.
üdv: Ticcsi

690
sertéscomb 1.5 kg
vöröshagyma 3 közepes db
tv paprika 3 közepes db
paradicsom 2 közepes db
füstölt szalonna 15 dkg
fokhagyma 3 gerezd
fűszerpaprika 3 ek
őrölt fűszerkömény 1 ek
25 g
fekete bors 8 g
sertészsír 3 ek
víz 4 dl
jázmin rizs 60 dkg
víz 9 dl
1 teáskanál
napraforgó olaj 0.5 dl