Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lenmagos tönkölycipó

Lenmagos tönkölycipó
Lenmagos tönkölycipó
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csak sütöttem egy kenyeret.

hozzávalók / 12 adag

Tang zhong

Tészta

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Tang zhong

  1. A tang zhonghoz 1 dl hideg vízben 2 dkg tönkölylisztet elkeverünk csomómentesre, majd felforraljuk, egy perc alatt besűrítjük sűrű krém állagúra, amit aztán lehűtünk, úgy használjuk a tésztához.

Tészta

  1. A vizet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és habosra felfuttatjuk.
  2. Kenyérsütőgépbe töltjük az élesztős vizet, az írót, a vajat felkockázva, a citromlevet, a tang zhongot, a liszteket, a tejport és a sót. Ruganyos, fényes tésztát gyúrunk belőle, melyet duplájára kelesztünk.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon áthajtogatjuk, cipót formálunk belőle úgy, hogy a széleit maga alá hajtjuk, míg szép kerek lesz.
  4. A cipót sütőedénybe tesszük (itt egy 4 l-es vastag falú teflon lábos).

Tetejére

  1. A tetejét megkenjük tejföllel, megszórjuk lenmaggal, és lefedjük a fedővel. Langyos helyen kelesztjük, míg újra kétszeresére nő.
  2. Közben a sütőt előmelegítjük 230 fokra, és a megkelt tésztát negyed órán keresztül lefedve így sütjük.
  3. Ezután a hőt lecsökkentjük 190 fokra, és még 20 percig sütjük fedő alatt, végül még 10 percig fedő nélkül, hogy szépen megbarnulhasson.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28x28 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 2 242
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tönkölycipó, lenmagos cipó, lenmagos kenyérke

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sat, 2014-04-26 20:42

Évi ez gyönyörű! Biztosan olyan jó mint is amilyen szép.
Egy jó hír a Nagycsarnokban már kapható író, eddig sehol elérhető közelségben nem árultak.
üdv: Margó

259
víz 1 dl
tönkölybúza liszt 2 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 20 dkg
tönkölybúza liszt 50 dkg
vaj 4 dkg
víz 2 dl
író 1 dl
friss élesztő 2.5 dkg
tejpor 2 ek
cukor 1 teáskanál
1.5 teáskanál
citromlé 1 ek
tejföl 2 ek
lenmag 3 ek