r
Nosalty Logó

Mázas fánkfocaccia

Gerzsenyi Flóra
Mázas fánkfocaccia
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

401
Kalória
6.5g
Fehérje
86g
Szénhidrátok
3.4g
Zsír
71.2g
Víz
-
Koleszterin
2g
Rost
39.2g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 401 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 4016 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 234 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    609.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    486 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    71.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 401 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.4 g

Zsír

  • Összesen
    33.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6098.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    210 mg
  • Kálcium
    229 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    629 mg
  • Nátrium
    4855 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    860.1 g
  • Cukor
    392 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    712.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    393 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    402 micro
Összesen 4016 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    357.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    285 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.4 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    41.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 234 kcal

Elkészítés

  1. Tegyük egy nagy keverőtálba a langyos vizet, az élesztőt, a mézet, a cukrot és az extra szűz olívaolajat. Keverjük össze fakanállal. Adjuk hozzá a lisztet és a sót, és keverjük össze, hogy a lisztnek minden része nedves legyen. Nedves kézzel is gyúrhatjuk, csak hogy jobban összeálljon, a tészta ugyanis nem ragad, ha a kezünk nedves. Végül fedjük le a tálat fóliával, és hagyjuk 30 percig szobahőmérsékleten pihenni.
  2. Most következik a tészta nyújtása és hajtogatása. Nedves kézzel vagy tésztakártyával emeljük rá a tészta egyik végét a tál széléről a másig végéig. Ezt végezzük el mind a négy oldallal, vagyis fordítsuk el a tálat 90°-kal, és ismételjük meg a folyamatot. Összesen 8 nyújtást és hajtogatást kell végeznünk. A tészta nagyjából gömbalakú lesz. Fedjük le ismét a tálat, és hagyjuk pihenni 30 percig.
  3. Ismételjük meg a nyújtást és a hajtogatást. A nyújtás és hajtogatás után nedves kézzel szedjük össze a tésztát, és lefelé helyezzük a tálba, hogy a teteje sima legyen. Fedjük le a tálat, és hagyjuk a tésztát szobahőmérsékleten 2x30 percet pihenni.
  4. Készítsünk elő egy kb. 25 cm x 35 cm-es hőálló tálat, és kenjük ki olajjal. Gyűrjünk össze egy darab sütőpapírt, amely nagyobbra van vágva, mint a tál, és helyezzük bele, a sarkokba nyomkodva. Kenjük át ezt is olajjal!
  5. Helyezzük a tésztát az előkészített serpenyőbe. Olajozzuk meg a kezünket, és hajtsuk a tészta egyik oldalát a tészta közepe felé. Ismételjük meg a másik oldalával, mintha harmadolnánk. Fordítsuk meg a tésztát úgy, hogy az illesztés alulra kerüljön, és forgassuk meg úgy, hogy a hosszú végei párhuzamosak legyenek a tálca hosszú oldalaival. Hagyjuk pihenni, lefedve, szobahőmérsékleten kb. 1 órát. Ez idő alatt a tészta felhólyagosodik, és kitölti a tálcát.
  6. Amikor még 30 perc van hátra a kelesztési időből, melegítsük elő a sütőt 200-220 °C-ra, légkeveréses fokozatra. Helyezzük a sütőrácsot a sütő legalsó részére. A focaccia tésztáját olajos kézzel, ujjbegyeinkkel "masszírozzuk át", vagyis dolgozzunk bele egy kis levegőt, hogy a bubik előjöjjenek, majd süssük kb. 20-22 percig, vagy amíg mély aranybarnára sül.
  7. Amíg a focaccia sül, töltsünk meg egy habzsákot vagy cumit eperlekvárral. A mázhoz a porcukrot, a tejet, a citromlevet és a vaníliát keverjük simára. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kis tejet, de csak annyit, hogy kellően terülő és bevonó állagú legyen.
  8. Amikor a focacciát kivesszük a sütőből, tegyük egy hűtőrácsra, és hagyjuk 15-20 percig hűlni. Lyukasszuk ki a focacciát több helyen, és fecskendezzük a lyukakba a lekvárt, jó gazdagon. Helyezzük a hűtőrácsot egy nagyobb tepsire, és csorgassuk meg alaposan a mázzal. Egyenletesen kenjük be a focaccia tetejét és oldalát is a mázzal, majd vegyük le a hűtőrácsról, és a focaccia alját is dörzsöljük be a tálcára csöpögött mázzal.
  9. Kis négyzetekre vágva tálaljuk, langyosan és hidegen is eszméletlen finom. Kávé vagy tea mellé, uzsira és desszertnek is elsőosztályú cucc.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 180 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 25x35

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé vált mostanság, imádom. Minden nap más kenyérfélét, más ízeket, más textúrákat létrehozni nagyon csodálatos és kifizetődő hobbi. Ez egy egyszerű focaccia receptje, ami pillanatok alatt átalakul édes finomsággá. Minden falat szaftos, gazdag, kicsit sós, kicsit édes, laktató és magával ragadó. Tényleg sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint a fánkot, úgyhogy mindenképpen ajánlott kipróbálnotok a farsang közeledtével!

További receptek

Krumplis focaccia

Kívül ropogós, belül légiesen puha kenyértészta hordozza magán a fűszeres krumplikockákat és sajttal-hagymával pirult burgonyaszeleteket. Ez a focaccia kiváló étkezéskísérő vagy ...

Lakos Benedek

72 órás focaccia

A focaccia, akárcsak a pizza, szintén lisztből, vízből és élesztőből készül, ízesítése és felhasználása viszont rengetegféleképpen variálható. Titka a jó minőségű ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Húsvét 2025: az idei dátumok, tudnivalók és a legjobb böjti...

2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?

Top Receptek

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Sajtos rudak sertészsírral

Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...

Kijevi krémes

Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)