
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
-
500 g kenyérliszt bl80
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
1 teáskanál méz
-
1 ek cukor
-
12 g só
-
500 g eperlekvár
-
130 g porcukor
-
2 ek tej
-
1 késhegynyi vanília
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 citromból nyert citromhéj
401
Kalória
6.5g
Fehérje
86g
Szénhidrátok
3.4g
Zsír
71.2g
Víz
-
Koleszterin
2g
Rost
39.2g
Cukor
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 2% Zsír
Összesen
401
kcal
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 2% Zsír
Összesen
4016
kcal
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
29.3g kenyérliszt bl80106 kcal
-
26.4g víz0 kcal
-
0.4g instant élesztő1 kcal
-
0.4g méz1 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
1.4g olívaolaj12 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
29.3g eperlekvár81 kcal
-
7.6g porcukor29 kcal
-
1.2g tej1 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
2.3g citromlé1 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
234
kcal
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 609.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 486 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 71.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
401
kcal
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 65.4 g
Zsír
-
Összesen 33.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6098.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 210 mg
-
Kálcium 229 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 157 mg
-
Foszfor 629 mg
-
Nátrium 4855 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 860.1 g
-
Cukor 392 mg
-
Élelmi rost 20 mg
Víz
-
Összesen 712.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 393 micro
-
Kolin: 108 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 402 micro
Összesen
4016
kcal
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 357.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 285 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.4 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 41.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
234
kcal
Elkészítés
- Tegyük egy nagy keverőtálba a langyos vizet, az élesztőt, a mézet, a cukrot és az extra szűz olívaolajat. Keverjük össze fakanállal. Adjuk hozzá a lisztet és a sót, és keverjük össze, hogy a lisztnek minden része nedves legyen. Nedves kézzel is gyúrhatjuk, csak hogy jobban összeálljon, a tészta ugyanis nem ragad, ha a kezünk nedves. Végül fedjük le a tálat fóliával, és hagyjuk 30 percig szobahőmérsékleten pihenni.
- Most következik a tészta nyújtása és hajtogatása. Nedves kézzel vagy tésztakártyával emeljük rá a tészta egyik végét a tál széléről a másig végéig. Ezt végezzük el mind a négy oldallal, vagyis fordítsuk el a tálat 90°-kal, és ismételjük meg a folyamatot. Összesen 8 nyújtást és hajtogatást kell végeznünk. A tészta nagyjából gömbalakú lesz. Fedjük le ismét a tálat, és hagyjuk pihenni 30 percig.
- Ismételjük meg a nyújtást és a hajtogatást. A nyújtás és hajtogatás után nedves kézzel szedjük össze a tésztát, és lefelé helyezzük a tálba, hogy a teteje sima legyen. Fedjük le a tálat, és hagyjuk a tésztát szobahőmérsékleten 2x30 percet pihenni.
- Készítsünk elő egy kb. 25 cm x 35 cm-es hőálló tálat, és kenjük ki olajjal. Gyűrjünk össze egy darab sütőpapírt, amely nagyobbra van vágva, mint a tál, és helyezzük bele, a sarkokba nyomkodva. Kenjük át ezt is olajjal!
- Helyezzük a tésztát az előkészített serpenyőbe. Olajozzuk meg a kezünket, és hajtsuk a tészta egyik oldalát a tészta közepe felé. Ismételjük meg a másik oldalával, mintha harmadolnánk. Fordítsuk meg a tésztát úgy, hogy az illesztés alulra kerüljön, és forgassuk meg úgy, hogy a hosszú végei párhuzamosak legyenek a tálca hosszú oldalaival. Hagyjuk pihenni, lefedve, szobahőmérsékleten kb. 1 órát. Ez idő alatt a tészta felhólyagosodik, és kitölti a tálcát.
- Amikor még 30 perc van hátra a kelesztési időből, melegítsük elő a sütőt 200-220 °C-ra, légkeveréses fokozatra. Helyezzük a sütőrácsot a sütő legalsó részére. A focaccia tésztáját olajos kézzel, ujjbegyeinkkel "masszírozzuk át", vagyis dolgozzunk bele egy kis levegőt, hogy a bubik előjöjjenek, majd süssük kb. 20-22 percig, vagy amíg mély aranybarnára sül.
- Amíg a focaccia sül, töltsünk meg egy habzsákot vagy cumit eperlekvárral. A mázhoz a porcukrot, a tejet, a citromlevet és a vaníliát keverjük simára. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kis tejet, de csak annyit, hogy kellően terülő és bevonó állagú legyen.
- Amikor a focacciát kivesszük a sütőből, tegyük egy hűtőrácsra, és hagyjuk 15-20 percig hűlni. Lyukasszuk ki a focacciát több helyen, és fecskendezzük a lyukakba a lekvárt, jó gazdagon. Helyezzük a hűtőrácsot egy nagyobb tepsire, és csorgassuk meg alaposan a mázzal. Egyenletesen kenjük be a focaccia tetejét és oldalát is a mázzal, majd vegyük le a hűtőrácsról, és a focaccia alját is dörzsöljük be a tálcára csöpögött mázzal.
- Kis négyzetekre vágva tálaljuk, langyosan és hidegen is eszméletlen finom. Kávé vagy tea mellé, uzsira és desszertnek is elsőosztályú cucc.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 180 perc
- Sütés ideje: 30 perc
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 25x35
Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé vált mostanság, imádom. Minden nap más kenyérfélét, más ízeket, más textúrákat létrehozni nagyon csodálatos és kifizetődő hobbi. Ez egy egyszerű focaccia receptje, ami pillanatok alatt átalakul édes finomsággá. Minden falat szaftos, gazdag, kicsit sós, kicsit édes, laktató és magával ragadó. Tényleg sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint a fánkot, úgyhogy mindenképpen ajánlott kipróbálnotok a farsang közeledtével!