Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Teljes kiőrlésű kenyér PeZsuRi konyhájából

Teljes kiőrlésű kenyér PeZsuRi konyhájából
Teljes kiőrlésű kenyér PeZsuRi konyhájából
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig próbálkozok jó kenyeret készíteni, na most sikerült :-) Ez valami isteni finom, kívül ropogós, belül puha, nem tömör. Nyami!

hozzávalók / 10 adag

Előtészta

Kenyér

Szólj hozzá!

elkészítés

Előtészta

  1. Az előtésztát a kenyérsütés napja előtti estén készítjük el. Langyos vízben eloszlatjuk az élesztőt, majd a kimért liszthez adjuk. Jól összegyurmázzuk, majd kelesztő tálba tesszük. Éjszakára a konyha melegebb helyén hagyjuk másnap reggelig.

Kenyér

  1. Elővesszük az előtésztát, hozzáadjuk a többi lisztet (liszt, sikér, zabkorpa, lenmag stb.). Langyos vízben elegyengetünk még egy kis élesztőt, és a lisztekhez keverjük. Adunk hozzá egy kis olívaolajat, sót (és lehet olasz fűszerkeveréket is, ha szeretjük).
  2. Most jön a jó része, a kis kezecskénkkel nekiállunk püfölni a tésztát, amíg össze nem áll. Addig gyurmázzuk, amíg már nem ragad mindenhova és összeáll egy gombóccá. Amikor ez megtörtént, akkor egy kicsit megszórjuk liszttel és egy órát melegebb helyen hagyjuk, hogy megnőjön a tészta. Ha ügyesek voltunk, akkor kétszer akkora lesz, mint volt.
  3. Beletesszük a megformált tésztát mondjuk egy kerámia tepsibe, késsel vágunk rá csíkokat, megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk a kedvenc magjainkkal. Én a végén még őröltem rá egy kis himalaya sót is.
  4. Betesszük a sütőbe és egy órán keresztül sütjük. Amint már majdnem jó, akkor vízzel kenjük át a tetejét, ettől jó ropogós lesz.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 5 516
elküldve: 0
receptkönyvben: 47
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

PeZsuRi

Mióta szakács: 2014.06.24.
136 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

tönkölybúza kenyér, teljes kiőrlésű kenyér tönkölybúzából, házi kenyér, teljes kiőrlésű kenyér házilag

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

203
tönkölybúza liszt 200 g
instant élesztő 6 g
víz 150 ml
teljes kiőrlésű liszt 230 g
sikér 40 g
zabkorpa 30 g
lenmagpehely 30 g
2 teáskanál
olívaolaj 1 ek
víz 200 ml
instant élesztő 4 g
mák 1 ek
szezámmag 1 ek
tojásfehérje 1 db