r
Nosalty Logó

Lecsós csirkemáj gerslivel

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Zoli
Lecsós csirkemáj gerslivel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 417 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1668 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 47 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    28.3 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    431 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    953.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    78 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    545 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.8 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    716.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    4266 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    227 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    809 micro
  • Kolin:
    284 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4113 micro
  • α-karotin
    309 micro
  • β-karotin
    1644 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    6483 micro
  • Lut-zea
    1049 micro
Összesen 417 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    113.2 g

Zsír

  • Összesen
    61.4 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1725 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3814.6 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    313 mg
  • Kálcium
    361 mg
  • Vas
    55 mg
  • Magnézium
    402 mg
  • Foszfor
    2182 mg
  • Nátrium
    474 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    179.4 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    2865.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    17066 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    83 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    908 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    162 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    10 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    64 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3235 micro
  • Kolin:
    1134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16450 micro
  • α-karotin
    1237 micro
  • β-karotin
    6576 micro
  • β-crypt
    112 micro
  • Likopin
    25930 micro
  • Lut-zea
    4194 micro
Összesen 1668 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    111.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    497 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    479 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    192 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    755 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 47 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A főzés megkezdése előtt legalább két órával a gerslit beáztatjuk.
  2. Egy fazékba vizet teszünk fel forrni.
  3. A csirkemájat megtisztítjuk, lemossuk és tésztaszedőn lecsöpögtetjük.
  4. A hagymákat megtisztítjuk, a vöröshagymákat apróra felkockázzuk, a fokhagymákat szétzúzzuk.
  5. A paradicsomokat megmossuk és a zubogó forró vízben kb. 2 percig főzzük. Kivesszük és jeges vízben lehűtjük. A lehűlt paradicsomokat meghámozzuk. A hősokk hatására sokkal könnyebben tudjuk a héját lehúzni.
  6. A paprikákat megmossuk és felkarikázzuk.
  7. Olívaolajon a csirkemájakat fehéredésig pirítjuk, majd kivesszük a forró olajból és félretesszük.
  8. A forró olajban a hagymát üvegesre pirítjuk és kb. egyharmadát kivesszük. Ez kell majd a gerslihez. A többi hagymához hozzáadjuk a felkarikázott paprikát és a zúzott fokhagymát. Egy kicsit pirítunk rajtuk és hozzáadjuk a hámozott paradicsomot. Amikor a paradicsom már kezd levet ereszteni, belekeverjük a pirospaprikát.
  9. Addig főzzük, amíg a paradicsom szétfő, de a paprika még roppanós marad. Ekkor beleöntünk 1 dlvizet, amire azért van szükség, mert a máj erősen be fogja sűríteni. Beletesszük a májat, megborsozzuk és egy pár percig főzzük. Megszúrunk egy májat, ha nem jön belőle véres lé, akkor elkészült. Ízlés szerint sózzuk. Előbb nem tanácsos, mert a máj megkeményedik.
  10. A félretett pirított hagymát egy lábasba tesszük, beleöntjük a beáztatott gerslit és a fűszereket, egy csipet sót. Felöntjük 5 dl vízzel és fedő alatt főzni kezdjük. Amikor a gersli megpuhul, addigra már a vizet is elnyeli, ízlés szerint sózzuk, a tüzet elzárjuk alatta és tíz percig lefedve állni hagyjuk, mint a rizst szokás.
  11. A lecsós csirkemájat a gerslivel együtt tálaljuk.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 61
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 5604
  • Feltöltés dátuma: 2012. július 07.

Ajánló

Mindenkinek, aki a könnyű és egyszerűen elkészíthető ételeket szereti.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Közeleg a lecsó szezon és nagyon meleg van. Ilyenkor az ember valami könnyű ételt kíván. A gersli már nagyon sokszor keresztezte az utamat, ezért nagyon jóban vagyunk. A szegény gersli a sógorok "Gerstel", magyarul árpa szavából kapta a magyar nevét. A magyar nyelv nem szereti egymás után a sok mássalhangzót, ezért magyarosította éppúgy, mint a nokedlit. (Ez is az osztrák " Nokkel"-ből kapta a nevét.) Van azonban sokkal szebb neve is a gerslinek. Ez pedig az árpagyöngy, de hívják még hántolt árpának is. Na ennyit a nyelvészkedésből és vissza a konyhába. A főtt árpagyöngy kiváló és nagyon laktató kísérője a különféle húsos ételeknek. Szívesen használom, de csak így. Eleink sokféle módon tudták elkészíteni, de a rizs miatt kiment a divatból éppúgy, mint a köleskása.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?