Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lecsós csirkemáj gerslivel

Lecsós csirkemáj gerslivel
Lecsós csirkemáj gerslivel
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Közeleg a lecsó szezon és nagyon meleg van. Ilyenkor az ember valami könnyű ételt kíván. A gersli már nagyon sokszor keresztezte az utamat, ezért nagyon jóban vagyunk. A szegény gersli a sógorok "Gerstel", magyarul árpa szavából kapta a magyar nevét. A magyar nyelv nem szereti egymás után a sok mássalhangzót, ezért magyarosította éppúgy, mint a nokedlit. (Ez is az osztrák " Nokkel"-ből kapta a nevét.) Van azonban sokkal szebb neve is a gerslinek. Ez pedig az árpagyöngy, de hívják még hántolt árpának is. Na ennyit a nyelvészkedésből és vissza a konyhába. A főtt árpagyöngy kiváló és nagyon laktató kísérője a különféle húsos ételeknek. Szívesen használom, de csak így. Eleink sokféle módon tudták elkészíteni, de a rizs miatt kiment a divatból éppúgy, mint a köleskása.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mindenkinek, aki a könnyű és egyszerűen elkészíthető ételeket szereti.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A főzés megkezdése előtt legalább két órával a gerslit beáztatjuk.
  2. Egy fazékba vizet teszünk fel forrni.
  3. A csirkemájat megtisztítjuk, lemossuk és tésztaszedőn lecsöpögtetjük.
  4. A hagymákat megtisztítjuk, a vöröshagymákat apróra felkockázzuk, a fokhagymákat szétzúzzuk.
  5. A paradicsomokat megmossuk és a zubogó forró vízben kb. 2 percig főzzük. Kivesszük és jeges vízben lehűtjük. A lehűlt paradicsomokat meghámozzuk. A hősokk hatására sokkal könnyebben tudjuk a héját lehúzni.
  6. A paprikákat megmossuk és felkarikázzuk.
  7. Olívaolajon a csirkemájakat fehéredésig pirítjuk, majd kivesszük a forró olajból és félretesszük.
  8. A forró olajban a hagymát üvegesre pirítjuk és kb. egyharmadát kivesszük. Ez kell majd a gerslihez. A többi hagymához hozzáadjuk a felkarikázott paprikát és a zúzott fokhagymát. Egy kicsit pirítunk rajtuk és hozzáadjuk a hámozott paradicsomot. Amikor a paradicsom már kezd levet ereszteni, belekeverjük a pirospaprikát.
  9. Addig főzzük, amíg a paradicsom szétfő, de a paprika még roppanós marad. Ekkor beleöntünk 1 dl vizet, amire azért van szükség, mert a máj erősen be fogja sűríteni. Beletesszük a májat, megborsozzuk és egy pár percig főzzük. Megszúrunk egy májat, ha nem jön belőle véres lé, akkor elkészült. Ízlés szerint sózzuk. Előbb nem tanácsos, mert a máj megkeményedik.
  10. A félretett pirított hagymát egy lábasba tesszük, beleöntjük a beáztatott gerslit és a fűszereket, egy csipet sót. Felöntjük 5 dl vízzel és fedő alatt főzni kezdjük. Amikor a gersli megpuhul, addigra már a vizet is elnyeli, ízlés szerint sózzuk, a tüzet elzárjuk alatta és tíz percig lefedve állni hagyjuk, mint a rizst szokás.
  11. A lecsós csirkemájat a gerslivel együtt tálaljuk.

 

  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 925
elküldve: 0
receptkönyvben: 91
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pirított csirkemáj lecsóval, lecsós máj gerslivel, csirkemáj gerslivel lecsósan

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-07-07 08:40

Részemről köszönöm, guszta, el fogom készíteni, igen: lassan itt a lecsószezon! :-D
Szép nyári hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

417
csirkemáj 0.5 kg
paradicsom 1 kg
paprika 1 kg
gersli 10 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 4 gerezd
olívaolaj 4 ek
bors 0 ízlés szerint
rozmaring 1 szál
kakukkfű 1 szál
oregánó 1 szál
fűszerpaprika 1 teáskanál
0 ízlés szerint
víz 6 dl