Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lecsós-borsós pulykahús

Lecsós-borsós pulykahús
Lecsós-borsós pulykahús
95 perc / előkészület: 20 perc főzés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyár van. A zöldborsó, a lecsófőzés ideje.... Vendégeket vártunk, ezért készítettük ezt a pulykahúsos ételt a családdal együtt, lecsós alappal. Mivel mi nagyon szeretjük, a vendégek egyike nem igazán szereti, nem lett sokkal több a lecsós alap. Tálalhatjuk frissen szaggatott nokedlival is a húst, vagy más formájú tésztával. Kínálhatunk hozzá uborkasalátát, de nem a tejfeles, hanem az édesebb elkészítésűt, bár ízlés kérdése, lehet tejfeles is. Vagy mivel ez is a nyár fő finomságai közt van: friss kovászos uborkával is kínálhatjuk, hűtőből kivéve, hidegen. Volt vendég, aki nem kért se nokedlit, se tésztát, hanem  friss házi kenyeret... Kínáljunk hozzá friss házi gyümölcsből készült szörpöt, bort, sört.... ki-ki ízlése szerint.

hozzávalók / 6 adag

  • 3 ek kacsazsír (púpos kanál, ezért olvadt, de nem túlságosan)
  • 2 kg pulykacomb (pulyka fehér apróhús, comb felső filézve, apróra vágva)
  • 4 gerezd fokhagyma (apróra vágva vagy zúzva)
  • 2 db főzőhagyma (nagy, egészen apróra felkockázva)
  • 8 közepes db tv paprika (csumázva, felkockázva apróra, házi)
  • 6 közepes db paradicsom (zöldjét kivágjuk, héját lehúzzuk, kicsi kockákra felvágjuk, házi)
  • 4 db zellerlevél (azaz szál zöldje, szára együtt, felaprítva kicsire)
  • 1 csokor petrezselyem (szárával együtt finomra vágva, házi)
  • 7 dl paradicsomlé (jó sűrű, házi és friss lé, főleg nyáron, idényben házi)
  • 25 dkg zöldborsó (friss zsenge vagy mirelit, házi)
  • 3 kávéskanál (tengeri só, ízlés szerinti mennyiség)
  • négyszínű bors ízlés szerint
  • 1 db babérlevél (közepesen nagy)
  • 3 kávéskanál őrölt fűszerkömény (ízlés szerint)
  • 4 teáskanál fűszerpaprika (púpos kanál, őrölt házi fűszerpaprika)
  • 50 dkg spagetti tészta (étkezőktől függően két csomag is)
  • 6 kávéskanál
  • 4 l víz (forrásban lévő)
  • 4 ek tejföl (tálaláshoz, ízlés szerint, 2.8%-os)
  • 12 közepes db csemegeuborka (tálaláshoz, ízlés szerint, házi)

ajánlat

Kínáljunk hozzá tészta helyett friss kenyeret (házi sütésű a legfinomabb). Finom házi készítésű szörpöt, bort, esetleg sört. Ízléstől függően. Készülhet ez az étel bográcsban is. Nekem kétszer sikerült így, és nagyon finom lett. Akkor nem lábasban készítjük, hanem bográcsban, és jó száraz fát használjunk hozzá, ott is lehet szabályozni a lángok nagyságát, lefedni nem tudjuk, de nem is baj, mert az adja meg az igazi bográcsos ételre való jellemzőit. Természetesen a köret így is, akár nokedli, tészta, újburgonya külön főzendő.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsírt a lábasban felolvasztjuk, beletesszük a finomra vágott főzőhagymát, a kicsire felkockázott tv paprikát és a zúzott fokhagymát, kicsi lángon, fedő alatt pici sóval pároljuk össze, ez kb. 8-10 perc.
  2. Tegyük bele a hámozott, felaprított paradicsomot, a finomra vágott petrezselyem- és zellerzöldet, újra lefedve, kb. 5 percig keverés után pároljuk tovább.
  3. Beletesszük a kicsire vágott fehér pulyka apróhúst (boltban ezen a néven kapható nálunk), keverés mellett, fehéredésig pároljuk benne a húst, hogy minden kocka, kis darab hús fehéredjen meg, ráöntjük, hogy ellepje a házi paradicsomlével, megkeverjük.
  4. Fűszerezzük: sóval, őrölt borssal, babérlevéllel, őrölt köménymaggal, lefedjük, és főzzük nagyjából 50 percig, nem nagy lángon, időnként ránézve, keverjük, kóstoljuk, ha szükséges, fűszerezzük, beletesszük a zöldborsót, még főzzük 10-15 percet.
  5. Ha ízre megfelelő, kellő mód sűrűvé főtt a szaftja, ekkor szórjuk rá a pirospaprikát, kissé elkeverjük, hagyjuk felforrni, pár percig fő, majd kikapcsoljuk, lefedjük. Melegen tartjuk.
  6. Kifőzzük a forró, sós vízben a spagettit, vagy a frissen készült nokedlit kiszaggatjuk, (esetleg mindkettőt), és szűrés után tálaljuk a hússal, tálaláskor kínáljunk hozzá savanyú uborkát, kovászos uborkát vagy édes ízű uborkasalátát, esetleg tejfeles uborkasalátát.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 042
elküldve: 1
receptkönyvben: 17
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
konyhatechnológia: bográcsos
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Pulyka apróhús lecsósan, paradicsomos borsós pulyka tésztával

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

929
kacsazsír 3 ek
pulykacomb 2 kg
fokhagyma 4 gerezd
főzőhagyma 2 db
tv paprika 8 közepes db
paradicsom 6 közepes db
zellerlevél 4 db
petrezselyem 1 csokor
paradicsomlé 7 dl
zöldborsó 25 dkg
3 kávéskanál
négyszínű bors 0 ízlés szerint
babérlevél 1 db
őrölt fűszerkömény 3 kávéskanál
fűszerpaprika 4 teáskanál
spagetti tészta 50 dkg
6 kávéskanál
víz 4 l
tejföl 4 ek
csemegeuborka 12 közepes db