r
Nosalty Logó

Lasagne eredeti olasz recept alapján

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Norbi06
Lasagne eredeti olasz recept alapján
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 13% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A raguhoz

A tésztához

A tejmártáshoz (besamel)

A szóráshoz

Összesen 595 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A raguhoz

A tésztához

A tejmártáshoz (besamel)

A szóráshoz

Összesen 2968 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A raguhoz

A tésztához

A tejmártáshoz (besamel)

A szóráshoz

Összesen 160 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    36.6 g

Zsír

  • Összesen
    33.9 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1270.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    349 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    435 mg
  • Nátrium
    393 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    184.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    320 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    495 micro
  • β-karotin
    1385 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    4339 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 595 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    183 g

Zsír

  • Összesen
    169.3 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    804 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6351 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    195 mg
  • Kálcium
    1746 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    239 mg
  • Foszfor
    2174 mg
  • Nátrium
    1966 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    166 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    922 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1602 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    162 mg
  • D vitamin:
    162 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    583 mg
  • Retinol - A vitamin:
    920 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    6926 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    21693 micro
  • Lut-zea
    738 micro
Összesen 2968 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    343 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    106 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    134 micro
  • β-karotin
    374 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1172 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 160 Kcal

Hozzávalók

A raguhoz

A tésztához

A tejmártáshoz (besamel)

A szóráshoz

  • 20 dkg mozzarella (trappista v. bármilyen félkemény sajt)

Elkészítés

A raguhoz

  1. A hagymát a fokhagymával és a répával kevés olajon lepirítjuk egy lábosban. Ekkor hozzáadjuk a darált húst, amit fehéredésig együtt pirongatunk az alappal.
  2. Felöntjük a paradicsomlével, az összes fűszert hozzáadjuk, és sűrűre főzzük.
  3. Amíg fő a ragu, elkészítjük a besamelt: a vajat megolvasztjuk egy gyorsforralóban és simára keverjük a liszttel, mint egy rántás alapot. Felöntjük forró tejjel, befűszerezzük, és besűrűsödésig főzzük kis lángon (kb. 2 perc).
  4. A tésztát összegyúrjuk a tojásból és a lisztből kevés sóval.Alényeg, hogy nyújtható legyen: ne túl kemény, ne is túl lágy. Sordófával vagy tésztanyújtó géppel papírvékonyra kihúzzuk, és félretesszük.
  5. Vajjal kikenünkk egy jénai tálat vagy tepsit, és elkezdjük rétegezni a tésztát, a besamelt és a ragut. Az alján tészta legyen, a tetején pedig besamel, amelyet megszórunk sajttal.
  6. Sütőben aranybarnára pirítjuk a lasagne-t. Ha nem akarjuk, hogy szétessen vágásnál, hanem szép keresztmetszetes legyen, várjunk míg, visszahűl az ételünk egy keveset.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x20x10
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 47
  • 7 napos nézettség: 452
  • Össznézettség: 262677
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 30.

Ajánló

Ez egy egytálétel, önmagában is laktató és ízletes. Mivel nehéz étek, ezért gond nélkül ajánlható hozzá bármilyen minőségi száraz vörösbor.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Lasagne eredeti olasz recept alapján
Norbi06 121 recept

Lasagne. Egy örök klasszikus. Olasz éttermektől kezdve már egészen a multik polcain mirelitként sorakozva, mindenhol láthatjuk és kóstolhatjuk, de a legjobb, ha magunk készítjük el. Ez egy laktató, családi recept. Nálunk is a családban született egy tradícionális olasz recept alapján.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

NEM TUDOM,HONNAN SZÁRMAZIK EZ AZ "EREDETI OLASZ"RECEPT!SÓGORN?M VÉRBELI OLASZ,CALABRIÁBÓL!? MEG TANÍTOTT A VALÓBAN EREDETI OLASZ LASAGNE KÉSZÍTÉSÉRE!EZT A SZÓSZT HASZNÁLJÁK A BOLOGNAI,ÉS MILÁNÓI SPAGETTIHEZ IS,ÉS A MAKARÓNIHOZ IS!MINIMUM 3 ÓRÁIG KELL F?ZNI!EZÉRT EL SZOKTÁK KÉSZÍTENI EL?Z? NAP!KIZÁRÓLAG FRISS!!OREGÁNÓT,ÉS FRISS!!BAZSLIKOMOT HASZNÁLNAK!SEM KAKUKKFÜVET,SEM MAJORANNÁT,SEM ROZMARINGOT,DE SZERECSENDIÓT SEM TESZNEK BELE!KETCHUPOT MEG VÉGKÉPP NEM!NEM BESZÉLVE A SÁRGARÉPÁRÓL!!AZ NEM BELE VALÓ!HÁMOZOTT PARADICSOMOT HASZNÁLNAK,AMI A HOSSZÚ IDEIG TARTÓ F?ZÉS ALATT TELJESEN SZÉT F?!CUKROT EGYÁLTALÁN NEM TESZNEK BELE!!A BESAMELL ÍZESÍTÉSÉHEZ EGY KEVÉSKE FOKHAGYMÁT,SÓT,BORSOT,EGY KIS ÉTELÍZESÍT?T HASZNÁLNAK ÉS KEVÉS HÚSLEVESKOCKÁBÓL KÉSZÜLT LÉVEL HÍGÍTANAK RAJTA.A SZÓSZON KÍVÜL KIS KOCKÁKRA VÁGOTT F?TT TOJÁST,ÉS GÉPSONKÁT SZÓRNAK RÁ!A PARMEZÁN SAJT(BÁR ÉN NEM NAGYON SZERETEM),ELMARADHATATLAN!CSAK MOZARELLA,ÉS PARMEZÁN!!KÖZÉ IS,ÉS A TETEJÉRE IS!ÉS MONDHATOM,ISTENI FINOM!AKI MEGKÓSTOLTA,KÉRTE A RECEPTET!

Norbi06

Kedves Juci60, Ez, mint a leírásban is szerepel eredeti olasz recept ALAPJÁN készült. Ez annyit tesz, hogy az eredeti receptet variáltam meg saját ízlésemre. Egyébként kétlem hogy az olasz recept tartalmazna húsleves kockát meg ételízesít?t, ez nevetséges :) Ahány hely annyiféleképp készítik ezt is, ahogy nálunk is más és más a gulyás a paprikás krumpli és társai: égtájanként, háztartásonként, stb. változik. Rakd fel te is a receptedet nyugodtan a saját neved alá: azért van ez a honlap, hogy megosszuk egymással amit tudunk. És hidd el ez is isteni finom, próbáld ki :) üdv: Norbi

Törölt felhasználó

Eddig még nem csináltam, csak bolti tésztával, de nagyon nagyon finom lett és a besámel mártás is isteni lett. A ragut már ismertem, így szoktam csinálni a spagettihez is a ragut, bár mindig megvadítom 1-2 deci vörösborral is és a fokhagymát a végén teszem bele :) Köszi a receptet! Isteni lett a házi tésztával!

Norbi06

Jó ötlet a vörösbor, legközelebb én is rakok bele! Örülök, hogy ízlett!, és javaslom, ha teheted, készíts mindig házi tésztát :-) üdv: Norbi

Eliza84

Biztos, hogy kipróbálom ezt a receptet, már régóta akarok csinálni lasagnet.. Ha f?tt tojást és ételízesít?t nem is, de répát és majorannát biztos, hogy teszek majd bele..:)

Törölt felhasználó

Töredelmesen be kell vallanom,én kész tésztából dolgoztam.Azt a leírásnak megfelel?en elkészítettem s arra jött a fentiekben leírt szósz.Mivel még nem jártam Olaszországban,az eredeti szóval kapcsolatban nem lehet véleményem,viszont berzengóciai kis csaádomnak bejött.Az el?ttem szólóak ajánlatát megfogadom,s valószín?leg legközelebb megvadítom egy kis borral.Az EREDETI szóval meg egyszer?en nem tör?döm.

diuvin

Norbi mellett szólva, volt szerencsém ekte olasz konyhán dolgozni kis ideig, ahol ekte recepteket használtak és ekte alapanyagokkal (igen minden olasz import volt) és igen, raknak bele reszelt répát, s?t ha jól emlékszem a a bolognai típusú ragukban van máj, csak szétf?zve.

Törölt felhasználó

NORBI06 : HA TE AZT ÍROD HoGY AZ EREDETI RECEPT alapján csinálsz egy ételt, az azt jelenti hogy pár dolgot változtattál az eredeti receptb?l, csak mikor elveszed a fele hozzávalót és hozzáraksz másik tizet, akkor már odairni, hogy eredeti nagyon nevetséges!!!! méghogy kechup, kakukkf?, fokhagyma, és szegf?szeg-- lehet hogy sokan kipróbálják a receptedet és esetleg finomnak találják, na de ezt egy olasznak nem lehetne tálalni.:( JUCI60 - nak. Én 20 éve élek olaszországban, azóta készítem az olasz kajákat , Calabria nem éppen Bologna mellett van, ott teljesen máshogy f?znek. a bolognai ragu répa, zeller nélkül , mint a gundel palacsinta dió nélkül. továbbá nincs benne se tojás, se mozarella,se ?telízesít?, és fokhagyma sem a többiben igazad van. :)

Norbi06

Kedves hogyishívnak'nevemetnemvállalom'mittudoménki!" Széls?séges nézetedet nyilvánvalóan annak tudom be, hogy a régióban, ahol te élsz máshogy készítik az ételt, mint egyéb, más területeken, s én még ezen túl át is alakítottam az általam ismert receptet saját ízlésem szerint. Nem akarok szócsatázni,de van közöm nekem is az olasz gasztronómiához, csak úgy gondolom senkit nem érdekel a személyes viszonyulásom a dologhoz, ezért nem hangoztatom, annyira', mint egyesek... Tehát nyelvtanilag az "alapján" szón felesleges vitatkoznunk, mert reform gondolkodású ember lévén meggy?zhetetlen vagyok. További jó kötekedést, üdv, Norbi

Éva-Anyóca

Norbi06! Köszönöm mentettem :) Kipróbálom, ezt a saját ízlésvilágra átírt szószt, és ha nem tetszik majd, legközelebb én is variálok rajta,...- ugyanis vannak receptek, amik nem szentírás alapján készülnek, és lehetséges változtatni rajta, és bárki bármilyen finomságát elkészítheti és felteheti....azért olyan szép ez az egész f?zés-sütés dolog. :) A másik dolog, juci60-nak szólna : hogy nekem azt tanították, hogy a Neten, ( levelet, hozzászólást, bármit....), aki ír, és csupa nagybet?vel, az ingerült és kiabál a másikkal !!! És azt nem illik , legalábbis ezen a helyen, teljesen felesleges....:) Véleménye mindenkinek lehet, de ne bántsuk már ennyire a másikat..... Éva-Anyóca

Korfui

Szia Norbi! Hát bocs a n?k nevében, én mindig arra a következtetésre jutok, hogy pasik mennyivel egyszer?bben m?ködnek. :) Ilyen semmiségen fennakadni, kötözködni.. hogy egy receptbe kell-e vagy sem xy, vagy az "alapján" szóba mennyi minden fér bele.... na, a pasik ilyenen nem akadnak fenn, csak a ráér?, okoskodó n?k. Hogy desdemona kötözködésére is kitérjek (lám, lám.. még egy öntudatos n? :)) hogy mit lehet s mit nem lehet tálalni egy olasznak... er?s véleménynyilvánítás volt, nem hinném, hogy mind a 60,8 milliót meginterjúvolta volna. Szerintem egy olasz is megnyalná a tíz ujját, ahogy én fogom lassan, hiszen mindjárt kih?l kicsit és tálalom. A ragú ízvilága isteni, és ugye tudják ezt a távolba szakadt magyar n?k is, s az itthon él?, csupa caps lockkal kiabálók is, hogy ha egy pasi jól f?z, akkor nagyon jól f?z! Király vagy Norbi, csak így tovább!!! És tényleg isteni volt!!!!!!!!!!!

huzsi

Ez a recept nagyon, de nagyon ízletes. Ajánlom mindenkinek hogy így készítse el, és mell?zzék a félkész porokat!!! Sokkal ízletesebb amikor te magad készíted el a mártást. S?t, még intenzívebb lesz, ha friss f?szernövényekb?l készíted el. A besamelmártást én 5 dl tejb?l készítem, felveszi a tészta. Köszi a receptet! Szép napot! Zsu

Waldi

Kedves Norbi, az a "rossz" hírem van, hogy a Te recepted klasszisokkal jobb, mint az enyém! (Amir?l azt hittem, tökéletes...) Nagyon ízlett mindenkinek, köszönöm. Még valami: az elmúlt 15 évben volt szerencsém 10-10 napokat tölteni Itália különböz? tartományaiban,északtól egészen a csizma sarkáig. Mindenhol más recepttel és ízlésvilággal találkoztam, ezért is értek egyet a véleményeddel a helyi szokásokkal kapcsolatban. A NoSalty egy nagyszer? játék, kikapcsolódás, örömforrás! A dühödt kioktatással ne tör?dj, f?zz továbbra is ilyen finomakat! Üdv

Norbi06

Köszi :-)

dori1983

Szia! Én glutén- és laktóz mentesen készítettem, de így is isteni lett, köszi a receptet :) További szép napot! Üdv, Dóri

Törölt felhasználó

Kedves Norbi! El?ször is gratulálok a türelmedhez, meg ahogy a hozzászólásokat kezeled :D Másodszor, végignéztem az összes itteni lasagne receptet és erre esett a választásom, viszont én a tésztagyúrást, nyújtást meg vagdosást kihagynám, mivel nem nagyon vannak hozzá eszközeim. Azt szeretném kérdezni, hogyha készen kapható száraz lasagne tésztából csinálom meg akkor annak van valami trükkje, vagy ugyanezzel a leírással az is megsül szépen puhára, vagy célszer? el?f?zni, vagy esetleg több raguval kell vele számolni? Van err?l valami tapasztalatod, vagy bárkinek aki így csinálta meg? El?re is köszi a választ. Üdv

Norbi06

Valószín?leg megsül puhára, az alsó réteg talán ropogós lesz.

Törölt felhasználó

A bolognai húsos ragu elkészítése mennyi id??

Norbi06

15-20 perc el?készülettel együtt :-)

Törölt felhasználó

Köszönöm a segítséget :) Csak mert barátomnak ez a kedvence, és reméltem, hogy lesz id?m megcsinálni majd hétf?n, ameddig hazaesik ebédre, de akkor szerencsére lesz :) Gyorsítás miatt kész szószaim vannak, meg akciós volt a 2 mártás :P

Norbi06

Szerintem, amíg a hagyma és a hús lepirul nyugodtan összekeverhetjük el?re a f?szereket a paradicsomlével így kihasználjuk az id?nket és hanyagolhatjuk a kész szószokat. Igaz már jó min?ség?eket is lehet kapni, de én maradok a házinál :-) Minden jót!

Törölt felhasználó

Elkészítettem, hát valami isteni lett! :) Végül maradtam a kész lassagne szósznál, illetve besamellel, mert igazán nem nagyon f?ztem még komolyabban, ez volt életem második lassagne-ja, de valami isteni lett. Kicsit variáltam, pl a húst bef?szereztem Kotányi grill f?szersóval, meg kakukkf? is került bele. Következ?kor megpróbálkozom teljesen magamtól a szószokkal, addigra beszerzem a f?szereket! :) F? baj az volt, hogy nem volt itthon szinte semmi a f?szerek közül, ami kellett volna.

Törölt felhasználó

Eredeti vagy sem, nagyon finom! :) Apukám mindig azt mondta, az eredeti raguba 3-4 féle darált hús, répa, fehérrépa és gomba is kell. Nyilván ezért is sokan keresztbe lenyelnének. Annyi változatot olvastam el a bolognait illet?en és a lasagnet illet?en is, hogy nekem már eszem ágában sincs eredetit f?zni :P Hasonlóan így vagyok a babgulyással, és a halászlével is. A Te recepteden annyit módosítottam, hogy véletlenül kifelejtettem a kecsapot. És bevallom bolti tésztával dolgoztam. Pontosan az volt ugyanis az étel célja, hogy végre elhasználjam az ajándékba kapott bolti tésztát. A f?szereket viszont friss állapotukban használtam, hála a kis "f?szerkertünknek" a konyhaablakban :) A recept remek! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Ízre kiváló! A többi nem számít ;)

SDorci

Hát akárki, akármit mond, ez a recept isteni! Én sosem tudtam egy rendes lasagnet összehozni, amit úgy kell érteni, hogy finom és ízletes lett. Mostanáig :) Ezer hála! Aki meg tud jobbat, az publikálja és kipróbáljuk azt is. Üdv: Dóri

Hozzávalók

A raguhoz

A tésztához

A tejmártáshoz (besamel)

A szóráshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?