Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lasagne eredeti olasz recept alapján

Lasagne eredeti olasz recept alapján
Lasagne eredeti olasz recept alapján
80 perc / előkészület: 25 perc főzés: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (41)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lasagne. Egy örök klasszikus. Olasz éttermektől kezdve már egészen a multik polcain mirelitként sorakozva, mindenhol láthatjuk és kóstolhatjuk, de a legjobb, ha magunk készítjük el. Ez egy laktató, családi recept. Nálunk is a családban született egy tradícionális olasz recept alapján.

hozzávalók / 5 adag

A raguhoz

A tésztához

A tejmártáshoz (besamel)

A szóráshoz

  • 20 dkg mozzarella (trappista v. bármilyen félkemény sajt)

ajánlat

Ez egy egytálétel, önmagában is laktató és ízletes. Mivel nehéz étek, ezért gond nélkül ajánlható hozzá bármilyen minőségi száraz vörösbor.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát a fokhagymával és a répával kevés olajon lepirítjuk egy lábosban. Ekkor hozzáadjuk a darált húst, amit fehéredésig együtt pirongatunk az alappal.
  2. Felöntjük a paradicsomlével, az összes fűszert hozzáadjuk, és sűrűre főzzük.
  3. Amíg fő a ragu, elkészítjük a besamelt: a vajat megolvasztjuk egy gyorsforralóban és simára keverjük a liszttel, mint egy rántás alapot. Felöntjük forró tejjel, befűszerezzük, és besűrűsödésig főzzük kis lángon (kb. 2 perc).
  4. A tésztát összegyúrjuk a tojásból és a lisztből kevés sóval. A lényeg, hogy nyújtható legyen: ne túl kemény, ne is túl lágy. Sordófával vagy tésztanyújtó géppel papírvékonyra kihúzzuk, és félretesszük.
  5. Vajjal kikenünkk egy jénai tálat vagy tepsit, és elkezdjük rétegezni a tésztát, a besamelt és a ragut. Az alján tészta legyen, a tetején pedig besamel, amelyet megszórunk sajttal.
  6. Sütőben aranybarnára pirítjuk a lasagne-t. Ha nem akarjuk, hogy szétessen vágásnál, hanem szép keresztmetszetes legyen, várjunk míg, visszahűl az ételünk egy keveset.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x20x10 cm
  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 153
össznézettség: 170 300
elküldve: 67
receptkönyvben: 997
elkészítve: 79/108
Facebookon megjelent: -

szakács

Norbi06

Mióta szakács: 2012.03.22.
120 recept

receptjellemzők

konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: tészta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

húsos Lasagne, lasagne al forno, lasagne olasz módra

Hozzászólások (41)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

erish
erish Sat, 2018-03-17 17:37

Ez a kaja Isteni!!!! :) Csak ezért regisztráltam... mindent úgy csináltam ahogy le van írva... Ilyen finom lasagnét még nem ettem!! Nagyon jó a tészta is, hogy frissen készül! Köszönet a szakácsnak!

korfui
Korfui / korfui Fri, 2016-03-04 17:49

3 év után újra elkészítem, mert annyira finooooom! Bár gondolom több folyadék kell majd most, mivel a tésztát már korábban elkészítettem, és megszárítottam.

SzEmi16
SzEmi16 Fri, 2015-06-26 07:55

Kedves Norbi06!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a 10dkg lisztből készített tészta elég ehhez az 5 adagos fogáshoz? Én nem kekeckedek, csak nem vagyok benne biztos és inkább kérdezek! :) Kell a megerősítés! :)

Üdv: Emi

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Fri, 2015-09-18 11:31

Szia Emi!
Elnézésedet kérem, amiért így, pár hónap késéssel reagálok :-) Igen, ehhez az adaghoz elégnek kell lennie :-)
Minden jót!
Norbi

SzEmi16
SzEmi16 Fri, 2015-09-18 12:37

Szia!
Semmi gond! :) Nem estem kétségbe, és mivel bizonytalan voltam vettem tésztát. De most hogy már ezt tudom, legközelebb a tésztát is magam csinálom!
És nem utolsó sorban, el kell hogy mondjam, Isteni finom lett!!!!!!!
Köszönöm, hogy megosztottad a recepted! :)
Szép napot!
Emi

Hobbigilda
Hobbigilda Tue, 2015-06-16 09:27

Nekem annyira bejött ez a bolognai ragu, hogy a spagettihez is ezt készítem :) Köszi a receptet!

Nitus0203
Nitus0203 Tue, 2015-03-03 13:33

Párom kérésére készítettem el, én eddig nem igazán szerettem. Nagyon ízletes lett, most már az egyik kedvenc :)

korfui
Korfui / korfui Sat, 2015-02-21 14:18

Ismét elkészítettem. Ismét örömmel gyúrtam, nyújtottam a tésztát, és ismét nagy sikere lesz! :) (még sül :) )

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Wed, 2015-01-21 18:16

Noresz!
Én kis kockákra vágom mindig, mint a hagymát a pörkölt alá, de szerintem ízlés dolga, nyugodtan dönts magad :-)

Miskiti
Miskiti Mon, 2014-06-16 19:30

Kedves Norbi!

Köszönöm a receptet isteni lett! A család imádta! Szerencsére dupla adagot készítettem belőle...:)

Pakisztanka
Pakisztanka Tue, 2014-04-08 18:19

Kedves Norbi!

Ez isteni lett :D Én még ketchupot sem raktam bele, illetve a hétvégi sietségben csak bolti tészta lett használva. De még így is nagyon finom lett :) Semmi macera nem volt vele, még a szósz elkészítése is nagyon egyszerű. Biztos elkészítem többször is.

superNG
superNG Fri, 2014-03-21 15:04

Nagyon finom lett, biztosan nem utoljára készítettem el! Köszönöm a receptet! :)

SDorci
SDorci Mon, 2014-02-24 13:53

Hát akárki, akármit mond, ez a recept isteni! Én sosem tudtam egy rendes lasagnet összehozni, amit úgy kell érteni, hogy finom és ízletes lett. Mostanáig :)
Ezer hála! Aki meg tud jobbat, az publikálja és kipróbáljuk azt is.
Üdv: Dóri

Kocka Cukor
Kocka Cukor / Kocka Cukor Sun, 2014-01-05 23:31

Eredeti vagy sem, nagyon finom! :)
Apukám mindig azt mondta, az eredeti raguba 3-4 féle darált hús, répa, fehérrépa és gomba is kell. Nyilván ezért is sokan keresztbe lenyelnének. Annyi változatot olvastam el a bolognait illetően és a lasagnet illetően is, hogy nekem már eszem ágában sincs eredetit főzni :P Hasonlóan így vagyok a babgulyással, és a halászlével is. A Te recepteden annyit módosítottam, hogy véletlenül kifelejtettem a kecsapot. És bevallom bolti tésztával dolgoztam. Pontosan az volt ugyanis az étel célja, hogy végre elhasználjam az ajándékba kapott bolti tésztát. A fűszereket viszont friss állapotukban használtam, hála a kis "fűszerkertünknek" a konyhaablakban :) A recept remek! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Ízre kiváló! A többi nem számít ;)

mara001
Mara1994 / mara001 Sun, 2013-12-01 00:02

Köszönöm a segítséget :) Csak mert barátomnak ez a kedvence, és reméltem, hogy lesz időm megcsinálni majd hétfőn, ameddig hazaesik ebédre, de akkor szerencsére lesz :)
Gyorsítás miatt kész szószaim vannak, meg akciós volt a 2 mártás :P

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Sun, 2013-12-01 07:23

Szerintem, amíg a hagyma és a hús lepirul nyugodtan összekeverhetjük előre a fűszereket a paradicsomlével így kihasználjuk az időnket és hanyagolhatjuk a kész szószokat. Igaz már jó minőségűeket is lehet kapni, de én maradok a házinál :-)
Minden jót!

mara001
Mara1994 / mara001 Mon, 2013-12-02 18:36

Elkészítettem, hát valami isteni lett! :) Végül maradtam a kész lassagne szósznál, illetve besamellel, mert igazán nem nagyon főztem még komolyabban, ez volt életem második lassagne-ja, de valami isteni lett. Kicsit variáltam, pl a húst befűszereztem Kotányi grill fűszersóval, meg kakukkfű is került bele.
Következőkor megpróbálkozom teljesen magamtól a szószokkal, addigra beszerzem a fűszereket! :) Fő baj az volt, hogy nem volt itthon szinte semmi a fűszerek közül, ami kellett volna.

Barbika1986
Barbika1986 Tue, 2013-11-26 08:51

Kedves Norbi!
Először is gratulálok a türelmedhez, meg ahogy a hozzászólásokat kezeled :D Másodszor, végignéztem az összes itteni lasagne receptet és erre esett a választásom, viszont én a tésztagyúrást, nyújtást meg vagdosást kihagynám, mivel nem nagyon vannak hozzá eszközeim. Azt szeretném kérdezni, hogyha készen kapható száraz lasagne tésztából csinálom meg akkor annak van valami trükkje, vagy ugyanezzel a leírással az is megsül szépen puhára, vagy célszerű előfőzni, vagy esetleg több raguval kell vele számolni? Van erről valami tapasztalatod, vagy bárkinek aki így csinálta meg? Előre is köszi a választ. Üdv

dori1983
dori1983 Thu, 2013-09-19 16:00

Szia!
Én glutén- és laktóz mentesen készítettem, de így is isteni lett, köszi a receptet :)
További szép napot!
Üdv,
Dóri

Waldi
Waldi Thu, 2013-09-05 14:35

Kedves Norbi,

az a "rossz" hírem van, hogy a Te recepted klasszisokkal jobb, mint az enyém! (Amiről azt hittem, tökéletes...) Nagyon ízlett mindenkinek, köszönöm.
Még valami: az elmúlt 15 évben volt szerencsém 10-10 napokat tölteni Itália különböző tartományaiban,északtól egészen a csizma sarkáig. Mindenhol más recepttel és ízlésvilággal találkoztam, ezért is értek egyet a véleményeddel a helyi szokásokkal kapcsolatban. A NoSalty egy nagyszerű játék, kikapcsolódás, örömforrás! A dühödt kioktatással ne törődj, főzz továbbra is ilyen finomakat!
Üdv

huzsi
huzsi / huzsi Thu, 2013-06-13 12:37

Ez a recept nagyon, de nagyon ízletes. Ajánlom mindenkinek hogy így készítse el, és mellőzzék a félkész porokat!!! Sokkal ízletesebb amikor te magad készíted el a mártást. Sőt, még intenzívebb lesz, ha friss fűszernövényekből készíted el. A besamelmártást én 5 dl tejből készítem, felveszi a tészta. Köszi a receptet!
Szép napot!
Zsu

korfui
Korfui / korfui Wed, 2013-04-24 13:09

Szia Norbi!
Hát bocs a nők nevében, én mindig arra a következtetésre jutok, hogy pasik mennyivel egyszerűbben működnek. :) Ilyen semmiségen fennakadni, kötözködni.. hogy egy receptbe kell-e vagy sem xy, vagy az "alapján" szóba mennyi minden fér bele.... na, a pasik ilyenen nem akadnak fenn, csak a ráérő, okoskodó nők.
Hogy desdemona kötözködésére is kitérjek (lám, lám.. még egy öntudatos nő :)) hogy mit lehet s mit nem lehet tálalni egy olasznak... erős véleménynyilvánítás volt, nem hinném, hogy mind a 60,8 milliót meginterjúvolta volna.
Szerintem egy olasz is megnyalná a tíz ujját, ahogy én fogom lassan, hiszen mindjárt kihűl kicsit és tálalom. A ragú ízvilága isteni, és ugye tudják ezt a távolba szakadt magyar nők is, s az itthon élő, csupa caps lockkal kiabálók is, hogy ha egy pasi jól főz, akkor nagyon jól főz! Király vagy Norbi, csak így tovább!!!

És tényleg isteni volt!!!!!!!!!!!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-03-12 13:02

Norbi06!

Köszönöm mentettem :)

Kipróbálom, ezt a saját ízlésvilágra átírt szószt, és ha nem tetszik majd, legközelebb én is variálok rajta,...- ugyanis vannak receptek, amik nem szentírás alapján készülnek, és lehetséges változtatni rajta, és bárki bármilyen finomságát elkészítheti és felteheti....azért olyan szép ez az egész főzés-sütés dolog. :)
A másik dolog, juci60-nak szólna : hogy nekem azt tanították, hogy a Neten, ( levelet, hozzászólást, bármit....), aki ír, és csupa nagybetűvel, az ingerült és kiabál a másikkal !!!
És azt nem illik , legalábbis ezen a helyen, teljesen felesleges....:)

Véleménye mindenkinek lehet, de ne bántsuk már ennyire a másikat.....
Éva-Anyóca

DESDEMONA BART
Desdemona / DESDEMONA BART Wed, 2013-03-06 20:38

NORBI06 : HA TE AZT ÍROD HoGY AZ EREDETI RECEPT alapján csinálsz egy ételt, az azt jelenti hogy pár dolgot változtattál az eredeti receptből, csak mikor elveszed a fele hozzávalót és hozzáraksz másik tizet, akkor már odairni, hogy eredeti nagyon nevetséges!!!! méghogy kechup, kakukkfű, fokhagyma, és szegfűszeg-- lehet hogy sokan kipróbálják a receptedet és esetleg finomnak találják, na de ezt egy olasznak nem lehetne tálalni.:(

JUCI60 - nak. Én 20 éve élek olaszországban, azóta készítem az olasz kajákat , Calabria nem éppen Bologna mellett van, ott teljesen máshogy főznek. a bolognai ragu répa, zeller nélkül , mint a gundel palacsinta dió nélkül. továbbá nincs benne se tojás, se mozarella,se őtelízesítő, és fokhagyma sem a többiben igazad van. :)

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Thu, 2013-03-07 03:22

Kedves hogyishívnak'nevemetnemvállalom'mittudoménki!"
Szélsőséges nézetedet nyilvánvalóan annak tudom be, hogy a régióban, ahol te élsz máshogy készítik az ételt, mint egyéb, más területeken, s én még ezen túl át is alakítottam az általam ismert receptet saját ízlésem szerint. Nem akarok szócsatázni,de van közöm nekem is az olasz gasztronómiához, csak úgy gondolom senkit nem érdekel a személyes viszonyulásom a dologhoz, ezért nem hangoztatom, annyira', mint egyesek... Tehát nyelvtanilag az "alapján" szón felesleges vitatkoznunk, mert reform gondolkodású ember lévén meggyőzhetetlen vagyok.
További jó kötekedést,
üdv, Norbi

diuvin
diuvin Sat, 2012-11-24 17:15

Norbi mellett szólva, volt szerencsém ekte olasz konyhán dolgozni kis ideig, ahol ekte recepteket használtak és ekte alapanyagokkal (igen minden olasz import volt) és igen, raknak bele reszelt répát, sőt ha jól emlékszem a a bolognai típusú ragukban van máj, csak szétfőzve.

balintmonika
balintmonika Sun, 2012-11-11 23:28

Töredelmesen be kell vallanom,én kész tésztából dolgoztam.Azt a leírásnak megfelelően elkészítettem s arra jött a fentiekben leírt szósz.Mivel még nem jártam Olaszországban,az eredeti szóval kapcsolatban nem lehet véleményem,viszont berzengóciai kis csaádomnak bejött.Az előttem szólóak ajánlatát megfogadom,s valószínűleg legközelebb megvadítom egy kis borral.Az EREDETI szóval meg egyszerűen nem törődöm.

Eliza84
Eliza84 Sat, 2012-07-14 11:02

Biztos, hogy kipróbálom ezt a receptet, már régóta akarok csinálni lasagnet.. Ha főtt tojást és ételízesítőt nem is, de répát és majorannát biztos, hogy teszek majd bele..:)

demily
Emily / demily Tue, 2012-04-17 10:27

Eddig még nem csináltam, csak bolti tésztával, de nagyon nagyon finom lett és a besámel mártás is isteni lett. A ragut már ismertem, így szoktam csinálni a spagettihez is a ragut, bár mindig megvadítom 1-2 deci vörösborral is és a fokhagymát a végén teszem bele :)
Köszi a receptet! Isteni lett a házi tésztával!

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Tue, 2012-04-17 19:59

Jó ötlet a vörösbor, legközelebb én is rakok bele!
Örülök, hogy ízlett!, és javaslom, ha teheted, készíts mindig házi tésztát :-)

üdv: Norbi

juci60
juci60 Mon, 2012-04-02 13:53

NEM TUDOM,HONNAN SZÁRMAZIK EZ AZ "EREDETI OLASZ"RECEPT!SÓGORNŐM VÉRBELI OLASZ,CALABRIÁBÓL!Ő MEG TANÍTOTT A VALÓBAN EREDETI OLASZ LASAGNE KÉSZÍTÉSÉRE!EZT A SZÓSZT HASZNÁLJÁK A BOLOGNAI,ÉS MILÁNÓI SPAGETTIHEZ IS,ÉS A MAKARÓNIHOZ IS!MINIMUM 3 ÓRÁIG KELL FŐZNI!EZÉRT EL SZOKTÁK KÉSZÍTENI ELŐZŐ NAP!KIZÁRÓLAG FRISS!!OREGÁNÓT,ÉS FRISS!!BAZSLIKOMOT HASZNÁLNAK!SEM KAKUKKFÜVET,SEM MAJORANNÁT,SEM ROZMARINGOT,DE SZERECSENDIÓT SEM TESZNEK BELE!KETCHUPOT MEG VÉGKÉPP NEM!NEM BESZÉLVE A SÁRGARÉPÁRÓL!!AZ NEM BELE VALÓ!HÁMOZOTT PARADICSOMOT HASZNÁLNAK,AMI A HOSSZÚ IDEIG TARTÓ FŐZÉS ALATT TELJESEN SZÉT FŐ!CUKROT EGYÁLTALÁN NEM TESZNEK BELE!!A BESAMELL ÍZESÍTÉSÉHEZ EGY KEVÉSKE FOKHAGYMÁT,SÓT,BORSOT,EGY KIS ÉTELÍZESÍTŐT HASZNÁLNAK ÉS KEVÉS HÚSLEVESKOCKÁBÓL KÉSZÜLT LÉVEL HÍGÍTANAK RAJTA.A SZÓSZON KÍVÜL KIS KOCKÁKRA VÁGOTT FŐTT TOJÁST,ÉS GÉPSONKÁT SZÓRNAK RÁ!A PARMEZÁN SAJT(BÁR ÉN NEM NAGYON SZERETEM),ELMARADHATATLAN!CSAK MOZARELLA,ÉS PARMEZÁN!!KÖZÉ IS,ÉS A TETEJÉRE IS!ÉS MONDHATOM,ISTENI FINOM!AKI MEGKÓSTOLTA,KÉRTE A RECEPTET!

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Mon, 2012-04-02 15:29

Kedves Juci60,

Ez, mint a leírásban is szerepel eredeti olasz recept ALAPJÁN készült. Ez annyit tesz, hogy az eredeti receptet variáltam meg saját ízlésemre.

Egyébként kétlem hogy az olasz recept tartalmazna húsleves kockát meg ételízesítőt, ez nevetséges :) Ahány hely annyiféleképp készítik ezt is, ahogy nálunk is más és más a gulyás a paprikás krumpli és társai: égtájanként, háztartásonként, stb. változik.

Rakd fel te is a receptedet nyugodtan a saját neved alá: azért van ez a honlap, hogy megosszuk egymással amit tudunk.
És hidd el ez is isteni finom, próbáld ki :)

üdv: Norbi

596
fehér hagyma 1 nagy fej
fokhagyma 2 gerezd
sárgarépa 1 db
paradicsomlé 2 dl
kakukkfű 1 kk
oregánó 1 kk
bazsalikom 1 tk
rozmaring 0.5 tk
szegfűszeg 1 csipet
darált sertéshús 0.5 kg
ketchup 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
cukor 1 teáskanál
majoranna 2 kk
tojás 1 db
finomliszt 10 dkg
1 csipet
vaj 7 dkg
finomliszt 3 csapott ek
tej 4 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 1 csipet
mozzarella 20 dkg