Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lapin aux olives

Lapin aux olives
Lapin aux olives
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olivás nyulat készítettem főételként Anthony Bourdain Les Halles szakácskönyvéből.
Igazából magával a nyúlhússal eddig nem voltak se túl jó, se túl rossz tapasztalataim, de ritkán ettem mostanáig, magam pedig még sosem dolgoztam vele.
Ahhoz képest, hogy milyen szapora jószágokról van szó, nem könnyű beszerezni, én a Nagycsarnokban vettem nyúlcombokat, az első hentesnél érdeklődtem a földszinten, de mondta, hogy csak lenn van az alagsorban, menjek le, és keressem meg ott a Pisti nevű hentest, a küldetés sikerült, Pisti repertoárjában tényleg szerepelt a nyúlhús is.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A nyúlcombokat egy nagy fazékba tesszük a durván felvágott hagyma, répa, zeller, illetve a fokhagyma, a babérlevél, a petrezselyem, a rozmaring és az egészbors társaságában (utólag jöttem rá, hogy ezeket jobb lett volna fűszerzacskóba tenni). Mindezt leöntjük 3,5 dl fehérborral, és legalább 2 órán át állni hagyjuk.
  2. Ezután a nyúlcombokat kivesszük, megszárítgatjuk, a zöldségeket és a folyadékot különválasztjuk. A combokat sózzuk, borsozzuk, majd egy negyed csésze lisztbe forgatjuk. Az olajat serpenyőben felhevítjük, majd beletesszük a vajat, ezután pedig a nyúlcombokat, a húst barnára pirítjuk - oldalanként úgy 3-4 percig, végül kivesszük a fazékból.
  3. A zöldségeket is alaposan megpirítjuk, amíg barnák és karamellizáltak nem lesznek, majd hozzáadjuk a paradicsomszószt és egy ek lisztet, fakanállal jól összedolgozzuk mindezt. Kevés további főzés után jöhet hozzá az ecet és a marináláshoz használt folyadék (azaz a korábban használt bor).
  4. Nagy lángon főzzük el a felesleges levet, amíg a szószunk meg nem áll a kanál hátulján. Ekkor jöhet bele a csirkealaplé, és a nyúlcombok, mindezt egy órán át főzzük.
  5. Ha kész, dobáljuk bele az olívabogyókat, és kevés friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 27 860
elküldve: 2
receptkönyvben: 106
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Húsosfazék

Mióta szakács: 2008.03.20.
22 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

nyúl, olívás nyúlcomb, nyúlcomb olívával, zöldséges nyúl, nyúl züldségekkel, olajbogyóval

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

torgyika
torgyika Wed, 2018-02-07 14:41

Nyúl helyett csirkecombbal készítettem el, mennyei lett így is.

830
nyúlcomb 35 dkg
vöröshagyma 1 db
sárgarépa 1 db
zeller 1 db
fokhagyma 4 gerezd
babérlevél 2 db
kakukkfű 2 szál
rozmaring 2 szál
petrezselyem 0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
fehérbor 3.5 dl
finomliszt 2 evőkanál
olívaolaj 2 ek
vaj 1 ek
passzírozott paradicsom 1 dl
vörösborecet 1 ek
csirke alaplé 5 dl
olajbogyó 25 dkg