Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Borókás nyúlpecsenye áfonyaszósszal

Borókás nyúlpecsenye áfonyaszósszal
Borókás nyúlpecsenye áfonyaszósszal
115 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megkísértett a gondolat, hogy a recept címe az "Erdélyi-szigethegység kincsei" legyen, de végül letettem róla. :) Egyik legfőbb angliai szerzeményem a durhami egyetemen talált román barátnő, Raluca, aki egy héten keresztül látott vendégül Nagyváradon, illetve a Szigethegységben, aranyosi házukban. Aranyos (Arieseni) csodaszép fenyvesek között fekszik, a falu házai elszórva, egy-egy dombtetőn állnak. A gyönyörű vidéken nemcsak igazi tejet meg forrásvizet lehet inni, de így augusztus közepén-végén az áfonyabokrok is szó szerint roskadoznak a gyümölcstől. A ház mögött szedtünk vagy fél kiló bogyót, melyet aztán a Raluca szülei által a frigóban hagyott nyúl mellé (is) tálaltunk, illetve tálaltam :).

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A nyulat kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal, fűszerkeverékkel. Ha bizonyos belsőségeit (pl. máj) is használjuk, azokat besózzuk. A répákat és a hagymákat megpucoljuk, negyedekbe vágjuk.
  2. A húst egy nagy jénaiba helyezzük, alá-fölé-mellé-közé dugdossuk a zöldségeket, aláöntjük a bort, mellészórunk 3-4 szem borókabogyót.
  3. Előmelegített sütőbe dugjuk a lefedett jénait, időnként ellenőrizzük, nem tűnt-e el a lé, ezesetben pótoljuk a bort.
  4. 10 perccel a sütés vége előtt levesszük a tetőt, a húst pirosra sütjük. Közben elkészítjük az áfonyaszószt: a megmosott áfonyára szórjuk a cukrot, a fahéjat, 1-2 szem borókabogyót és pár tekerés frissen tört borsot. Néhány perc alatt összerottyantjuk.
  5. A nyulat a szósszal, a zöldségekkel és krumplipürével vagy rizzsel tálaljuk.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 249
elküldve: 1
receptkönyvben: 68
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

nyúlsült áfonyamártással, sült nyúlt áfonyával, sült nyúl borókás áfonyaöntettel, erdélyi nyúlpecsenye

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aviva87
aviva87 Fri, 2012-05-11 22:03

Köszönöm a receptet, ez szuper-finom volt! Jénai hiányában én sütőzacskóban csináltam, de azt kell mondjam, életem első próbálkozása a nyúlhússal nagyon jó élmény lett. Kár, hogy manapság nem valami népszerű a nyúl, pedig egy nagyon király étel, meggyőződtem róla.

543
nyúlhús 1.2 kg
lila hagyma 2 közepes fej
sárgarépa 3 db
fehérbor 1 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
provence-i fűszerkeverék 0 ízlés szerint
borókabogyó 5 db
áfonya 40 dkg
cukor 4 teáskanál
fahéj 1 csipet