Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kubai saláta

Kubai saláta
Kubai saláta
25 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mikor a lányom érettségizett, az volt a kívánsága, hogy ne menjünk el egy szokványos érettségizős éttermi családi ebédre, hanem maradjunk itthon, és ide hívjuk a vendégeket. Ráadásul svédasztalt szeretne, csupa finom hidegtállal, amilyeneket állítólag én tudok készíteni. És amit az érettségizős akar, annak úgy kell lennie, mégis csak az ő tiszteletére rendezzük a díszebédet.
Szombaton ballagott a leány, de mi már csütörtökön, s pénteken aztán tényleg látástól vakulásig vagdaltunk, kockáztunk, csíkoztunk, kevertünk, töltöttünk, tekercseltünk, főztünk-sütöttünk a párom segítségével, hiszen sok vendéget vártunk. Megrendelni nem akartam, mert az, hogy mi készítjük, az is egy gesztus volt a lányom felé. Na de sok ember az sokat is eszik, ezért nem csak az itthon addig megszokott salátákat csináltam meg, hanem szorgalmasan lapoztam a szakácskönyveimet újakért. Ekkor találtam rá erre a salátára, szóval nálunk ez akkor debütált. Mindenkinek nagyon ízlett, és azóta is elkészítem egyszer-egyszer. De azóta is, minden alkalommal, a lányom ballagása jut róla eszembe.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha nem akarunk majonéz készítéssel bíbelődni (nekem kb. 1-2 perc alatt megvan a Harmathy Ildikó által csak "kisrugós"-nak nevezett szupertalálmány kézi habverővel, szóval nem kell tőle tartani), akkor helyettesíthetjük 1 kis tubus kész majonézzel, de akkor is kell utánaízesíteni egy kicsit.
A fejessaláta ki is hagyható belőle, mert van aki nem szereti, hogy egy kissé megszottyad állás közben. Persze szerintem azzal az igazi, ezért azt is meg lehet tenni, hogy csak közvetlenül tálalás előtt keverjük a salátánkhoz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldborsót megfőzzük, levétől jól lecsepegtetjük.
  2. A salátát alaposan megmossuk, félreteszünk pár szép levelet, a többit apró darabokra tépkedjük.
  3. A sonkát ha szeletelt, kisebb csíkokra, ha egészben volt kockákra vágjuk.
  4. A levétől lecsepegtetett ananászt szintén felkockázzuk.
  5. Az egészet lazán egybekeverjük egy tálban.
  6. Elkészítjük a tartármártást: A tojássárgát a mustárral kézi habverővel elkeverjük, és folytonos gyors keverés mellett vékony sugárban hozzácsurgatjuk az olajat, és addig keverjük, míg sűrű, krémes nem lesz. Pici sót és borsot adunk hozzá, meg 1-2 tk cukrot, pár csepp citromlevet vagy kevés fehérbort, és ezekkel is jól elkeverjük. Mehet bele a tejföl meg a szójaszósz, jól összedolgozzuk, de azért vigyázzunk, mert az se jó, ha túl híggá keverjük. Megkóstoljuk, ha kell utánaízesítünk.
  7. A mártást a salátával finoman összeforgatjuk.
  8. Egy mélyebb tálat kibélelünk salátalevelekkel, és erre öntjük a kész salátát.
  9. Egy-két órára hűtőbe tesszük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 11 181
elküldve: 2
receptkönyvben: 203
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
kategória: saláta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

sonkás-borsós-ananászos saláta, majonézes sonkás-zöldséges saláta ananásszal

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

reka8463
reka8463 / reka8463 Fri, 2011-07-22 21:12

Hu ha!!össze fut a nyál a számban....hmmm !kedves Fahéj,ezt a receptedet is mentettem a palacsinta mellé!köszi!

505
gépsonka 20 dkg
zöldborsó 30 dkg
ananász 30 dkg
római saláta 1 db
tojássárgája 1 db
mustár 1 tk
napraforgó olaj 0.5 dl
citromlé 3 csepp
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
cukor 1 teáskanál
tejföl 450 g
szójaszósz 2 ek