
Hozzávalók
-
20 dkg gépsonka
-
30 dkg zöldborsó
-
30 dkg ananász
-
1 db római saláta
-
1 db tojássárgája
-
1 tk mustár
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 teáskanál cukor
-
450 g tejföl
-
2 ek szójaszósz
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
50g gépsonka69 kcal
-
75g zöldborsó61 kcal
-
75g ananász19 kcal
-
128g római saláta20 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
1g mustár1 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
113g tejföl223 kcal
-
5g szójaszósz3 kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
200g gépsonka276 kcal
-
300g zöldborsó243 kcal
-
300g ananász77 kcal
-
510g római saláta81 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
5g mustár3 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
450g tejföl891 kcal
-
20g szójaszósz12 kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
10.8g gépsonka15 kcal
-
16.2g zöldborsó13 kcal
-
16.2g ananász4 kcal
-
27.5g római saláta4 kcal
-
1.1g tojássárgája3 kcal
-
0.3g mustár0 kcal
-
2.3g napraforgó olaj20 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
24.3g tejföl48 kcal
-
1.1g szójaszósz1 kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 19.4 g
Zsír
-
Összesen 36.5 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 121 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1387.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 185 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 233 mg
-
Nátrium 894 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 294.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 711 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 144 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 234 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 6647 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4689 micro
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 77.4 g
Zsír
-
Összesen 145.9 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 483 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5549.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 741 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 241 mg
-
Foszfor 931 mg
-
Nátrium 3576 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107.2 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 30 mg
Víz
-
Összesen 1178.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2843 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 216 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 576 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 935 micro
-
Kolin: 400 mg
-
Retinol - A vitamin: 619 micro
-
α-karotin 71 micro
-
β-karotin 26587 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18757 micro
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 299.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 193 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.8 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 63.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 153 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 1435 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1013 micro
Elkészítés
- A zöldborsót megfőzzük, levétől jól lecsepegtetjük.
- A salátát alaposan megmossuk, félreteszünk pár szép levelet, a többit apró darabokra tépkedjük.
- A sonkát ha szeletelt, kisebb csíkokra, ha egészben volt kockákra vágjuk.
- A levétől lecsepegtetett ananászt szintén felkockázzuk.
- Az egészet lazán egybekeverjük egy tálban.
- Elkészítjük a tartármártást: A tojássárgát a mustárral kézi habverővel elkeverjük, és folytonos gyors keverés mellett vékony sugárban hozzácsurgatjuk az olajat, és addig keverjük, míg sűrű, krémes nem lesz. Pici sót és borsot adunk hozzá, meg 1-2 tk cukrot, pár csepp citromlevet vagy kevés fehérbort, és ezekkel is jól elkeverjük. Mehet bele a tejföl meg a szójaszósz, jól összedolgozzuk, de azért vigyázzunk, mert az se jó, ha túl híggá keverjük. Megkóstoljuk, ha kell utánaízesítünk.
- A mártást a salátával finoman összeforgatjuk.
- Egy mélyebb tálat kibélelünk salátalevelekkel, és erre öntjük a kész salátát.
- Egy-két órára hűtőbe tesszük.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 perc
- Főzés ideje: 10 perc
- Főzés módja: hidegkonyha
Mikor a lányom érettségizett, az volt a kívánsága, hogy ne menjünk el egy szokványos érettségizős éttermi családi ebédre, hanem maradjunk itthon, és ide hívjuk a vendégeket. Ráadásul svédasztalt szeretne, csupa finom hidegtállal, amilyeneket állítólag én tudok készíteni. És amit az érettségizős akar, annak úgy kell lennie, mégis csak az ő tiszteletére rendezzük a díszebédet. Szombaton ballagott a leány, de mi már csütörtökön, s pénteken aztán tényleg látástól vakulásig vagdaltunk, kockáztunk, csíkoztunk, kevertünk, töltöttünk, tekercseltünk, főztünk-sütöttünk a párom segítségével, hiszen sok vendéget vártunk. Megrendelni nem akartam, mert az, hogy mi készítjük, az is egy gesztus volt a lányom felé. Na de sok ember az sokat is eszik, ezért nem csak az itthon addig megszokott salátákat csináltam meg, hanem szorgalmasan lapoztam a szakácskönyveimet újakért. Ekkor találtam rá erre a salátára, szóval nálunk ez akkor debütált. Mindenkinek nagyon ízlett, és azóta is elkészítem egyszer-egyszer. De azóta is, minden alkalommal, a lányom ballagása jut róla eszembe.