r
Nosalty Logó

Kubai saláta

Fahéj
Kubai saláta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

511
Kalória
19.4g
Fehérje
26.8g
Szénhidrát
36.5g
Zsír
294.6g
Víz
120.6g
Koleszterin
7.4g
Élelmi rost
14.7g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 511 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 2042 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 109 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    19.4 g

Zsír

  • Összesen
    36.5 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    121 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1387.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    185 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    233 mg
  • Nátrium
    894 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    294.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    711 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    144 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    234 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    6647 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4689 micro
Összesen 511 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    77.4 g

Zsír

  • Összesen
    145.9 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    483 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5549.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    741 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    241 mg
  • Foszfor
    931 mg
  • Nátrium
    3576 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    107.2 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    1178.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2843 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    216 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    576 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    935 micro
  • Kolin:
    400 mg
  • Retinol - A vitamin:
    619 micro
  • α-karotin
    71 micro
  • β-karotin
    26587 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18757 micro
Összesen 2042 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    299.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    193 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    63.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    153 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    1435 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1013 micro
Összesen 109 kcal

Elkészítés

  1. A zöldborsót megfőzzük, levétől jól lecsepegtetjük.
  2. A salátát alaposan megmossuk, félreteszünk pár szép levelet, a többit apró darabokra tépkedjük.
  3. A sonkát ha szeletelt, kisebb csíkokra, ha egészben volt kockákra vágjuk.
  4. A levétől lecsepegtetett ananászt szintén felkockázzuk.
  5. Az egészet lazán egybekeverjük egy tálban.
  6. Elkészítjük a tartármártást: A tojássárgát a mustárral kézi habverővel elkeverjük, és folytonos gyors keverés mellett vékony sugárban hozzácsurgatjuk az olajat, és addig keverjük, míg sűrű, krémes nem lesz. Pici sót és borsot adunk hozzá, meg 1-2 tk cukrot, pár csepp citromlevet vagy kevés fehérbort, és ezekkel is jól elkeverjük. Mehet bele a tejföl meg a szójaszósz, jól összedolgozzuk, de azért vigyázzunk, mert az se jó, ha túl híggá keverjük. Megkóstoljuk, ha kell utánaízesítünk.
  7. A mártást a salátával finoman összeforgatjuk.
  8. Egy mélyebb tálat kibélelünk salátalevelekkel, és erre öntjük a kész salátát.
  9. Egy-két órára hűtőbe tesszük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 10 p

Mikor a lányom érettségizett, az volt a kívánsága, hogy ne menjünk el egy szokványos érettségizős éttermi családi ebédre, hanem maradjunk itthon, és ide hívjuk a vendégeket. Ráadásul svédasztalt szeretne, csupa finom hidegtállal, amilyeneket állítólag én tudok készíteni. És amit az érettségizős akar, annak úgy kell lennie, mégis csak az ő tiszteletére rendezzük a díszebédet. Szombaton ballagott a leány, de mi már csütörtökön, s pénteken aztán tényleg látástól vakulásig vagdaltunk, kockáztunk, csíkoztunk, kevertünk, töltöttünk, tekercseltünk, főztünk-sütöttünk a párom segítségével, hiszen sok vendéget vártunk. Megrendelni nem akartam, mert az, hogy mi készítjük, az is egy gesztus volt a lányom felé. Na de sok ember az sokat is eszik, ezért nem csak az itthon addig megszokott salátákat csináltam meg, hanem szorgalmasan lapoztam a szakácskönyveimet újakért. Ekkor találtam rá erre a salátára, szóval nálunk ez akkor debütált. Mindenkinek nagyon ízlett, és azóta is elkészítem egyszer-egyszer. De azóta is, minden alkalommal, a lányom ballagása jut róla eszembe.

További receptek

Laktató rizssaláta

Ha akad némi maradék rizs a konyhában, ne dobjuk a kukába, inkább készítsünk belőle gazdag, maradékmentő rizssalátát. Az alábbi recept csupán egy javaslat, a salátához bármit ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek