Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kolbászos-zelleres krumplileves

Kolbászos-zelleres krumplileves
Kolbászos-zelleres krumplileves
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálam ez a magyaros krumplileves. Sűrű, kiadós, lehetőség szerint csípős, a kolbásztól füstös, a zellertől meg illatos. Sose tudom eldönteni, hogy akarok-e bele tejfölt vagy inkább natúr falom fel - így is, úgy is jó. Kiválóan alkalmas a szikkadt kolbász (kolbászvégek!) hasznosítására.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mindent megtisztítunk.
  2. A zöldségeket felkarikázzuk, a zellert szeletben hagyjuk (ha szeretjük, ezt is felkockázzuk - ha szeletben hagyjuk, a végén ki tudjuk venni), a krumplit felkockázzuk, a kolbászt is vastag karikára vágjuk.
  3. A paprikát, paradicsomot egészben hagyjuk, csak bevágjuk. Ízlés szerint csípős paprikát is használhatunk.
  4. A zöldségzöldeket finomra vágjuk.
  5. A zsíron megfuttatjuk a répát, zöldséget, zellert, majd rádobjuk a kolbászt is. Kevergetjük, míg a zsír szépen elszíneződik.
  6. Kanál liszttel meghintjük, összepirítjuk. A tűzről levéve meghintjük a pirospaprikával, a zöldségzöldekkel, és felöntjük vízzel. Mindent alaposan elkeverünk.
  7. Most beletesszük a krumplit, a paprikát, paradicsomot és még annyi vizet, hogy jó sűrű maradjon (kb. 1,5 l víz kell hozzá). Sózzuk, borsozzuk.
  8. Felforraljuk, de vigyázzunk, mert felhabzik, és kifuthat. Kis lángra vesszük és fedő alatt készre főzzük.
  9. Ha kész, tejfölt is keverhetünk bele, de ezt beletehetjük a tányéron is.
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 101 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 751
elküldve: 10
receptkönyvben: 136
elkészítve: 7/14
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

magyaros burgonyaleves, kolbászos burgonyaleves, krumplileves gazdagon

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Akugawa
Molnár Péter / Akugawa Wed, 2012-10-03 07:47

Nincs azzal baj, az egészség-apostolok mondhatnak bármit.
(Egészségtelen étel nincs. Egészségtelen életmód, az van, de egészségtelen étel?)

krompkati
krompkati Mon, 2013-06-10 10:23

Így igaz! Imádom a krumplilevest, én egy kicsit másképp készítem, kicsit még "egészségtelenebb"-ül. Az összetevők gyakorlatilag stimmelnek, csak én nem a zsírral-pirítással-liszttel indítom, hanem a végén, mikor minden szépen megfőtt, bizony füstölt szalonnás rántással berántom, sőt, még csipetkét is teszek bele! Mi így szeretjük, ha megáll benne a kanál, jó sok és jó "egészségtelen", viszont irtó finom! :)

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2013-06-10 15:19

Kedves Kati!
A kanál-megállásban egyezik a véleményünk, valamint a füstölt szalonnában és csipetkében is. Azaz mindenben egyetértünk! Ennek a szegényételnek a kolbászos az "ünnepi" verziója, a szalonnás a némileg egyszerűbb. Jó ez, mindenképp. (Sőt, én szoktam sonkaléből is főzni - na, az aztán a pazar!) Krumplilevesben nem ismerek tréfát!
Üdvözöl: Koszider

krompkati
krompkati Mon, 2013-06-10 16:44

Kedves Koszider!
Jaj, akkor én "sátoros-ünnepit" főzök mindig, mert bizony a kolbi sosem hiányozhat! :) Ráadásul mindig egy dragonyosezrednek való mennyiséget főzök kettőnknek, és rájárunk, amíg tart. Én még hidegen is megenném, annyira szeretem. Azt hiszem, még a héten neki is állok, és lehet, hogy a sonkalét is kipróbálom. Ártani biztosan használ majd! :) Köszi, hogy föltetted a receptet, jó olvasni, hogy más is szereti az efféle "ártalmas"-tartalmas finomságokat. Üdv: Kati

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2012-10-03 08:14

Ebben tökéletesen egyetértünk. Én szélsőség-ellenes vagyok, szerintem semmi sem jó, ami túl van hajtva. Sem az iszákosság, sem a tökéletes absztinencia nem okos dolog. Az élsport sem egészséges, de a fotelben ülés se. Az se, ha húst eszünk hússal, de az se, ha csak zöldséget rágunk. De az arany középutat sokszor nehezebb és munkásabb megtalálni, mint felülni valami divathullámra és szónokolni.
Koszider

310
burgonya 50 dkg
sárgarépa 2 db
fehérrépa 2 db
zeller 1 kis db
zellerlevél 1 db
petrezselyem 0 ízlés szerint
kolbász 10 dkg
paprika 1 db
paradicsom 1 db
disznózsír 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
fűszerpaprika 1 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tejföl 1 ek
víz 1.5 l