Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Becsinált leves rizsbetéttel

Becsinált leves rizsbetéttel
Becsinált leves rizsbetéttel
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valamelyik nap a számban éreztem a leves ízét, amolyan gyerekkori emlékként... azonnal felhívtam anyukámat, elmondtam neki, hogy volt egy leves, ami olyan finom volt... volt benne csirke... meg rizs is... de nem jut eszembe a neve... Erre ő: - Hát ez a becsinált leves! Ne mondd kislányom, hogy még nem csináltál ilyet!
Hát még nem... azonnal elkértem tőle a receptet, és másnap meg is csináltam.
A férjem szerint nagyon finom, bár kérte, hogy ha lehet, legközelebb csak máj, szív és zúza legyen benne. Kérdezte is, hogy eddig miért nem csináltam ilyet...
Sokan nem is gondolják át, mekkora ajándék, hogy van egy ANYU, akit fel lehet hívni, ha épp egy receptre van szükség...vagy akár egy kedves szóra.... pedig az... én már csak tudom....

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkeaprólékot megpucoljuk, megmossuk (én 4 db szárnyából, 6 db májból, a májakhoz tartozó szívekből, 10 db zúzából és 4 db nyakából csináltam). A szárnyakat kettőbe, a zúzákat félbevágjuk, a májat lehártyázzuk, és a szívét levágjuk róla. Ha ezzel kész vagyunk, felesszük főni, mintha húslevest készítenénk.
  2. A zöldségeket megpucoljuk. A sárgarépát és a petrezselyem gyökeret felkarikázzuk, a karalábét felkockázzuk, a hagymát egészben hagyjuk. Ha a leves forr, leszedjük róla szűrővel a habot, ízesítjük ételízesítővel, egészborssal, petrezselyemmel, majd halkítunk a hőfokon, és hozzáadjuk a felaprított zöldségeket és a hagymát, majd együtt főzzük.
  3. Ha már minden megfőtt, tekerjük feljebb a hőfokot, hogy egy kicsit forrjon, és adjuk hozzá a 2 ek rizst.
  4. Miközben a rizs fő, a következőképp elkészítjük a rántást: kevés olajon megfuttatjuk a lisztet, éppen hogy csak egy kis színe legyen, majd a tűzről levéve, hozzáadjuk a fokhagyma granulátumot és a pirospaprikát.
  5. Ha a rizs is megfőtt, akkor a forró leves levéből apránként a rántáshoz merünk (közben kevergetjük, hogy ne csomósodjon be), mindaddig, amíg folyékony masszát nem kapunk, majd folyamatosan a leveshez adjuk sűrű kevergetés közben. Rottyantunk rajta egyet, és már tálalható is!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 39 896
elküldve: 5
receptkönyvben: 255
elkészítve: 13/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Krityó

Mióta szakács: 2010.02.24.
29 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

csirkebecsinált leves rizsbetéttel

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Timi30
Timi30 Mon, 2012-02-20 20:08

Szülinap és névnap volt nálunk most hétvégén, így én is megcsináltam ezt a levest! Nagyon jól sikerült!! Mindenkinek nagyon ízlett, igaz én tésztával csináltam és nagyon finom lett :)
Köszönöm a receptet!

Krityó
Krityó / Krityó Tue, 2012-02-21 08:17

Szia Timi!
Köszönöm, hogy kipróbáltad ezt a levest :) Örülök, hogy ízlett!
Szép napot!
Kriszti

Krityó
Krityó / Krityó Mon, 2011-01-31 12:55

Szia Frukk!

Örülök, hogy segíthettem. Remélem fincsi lett! :) És én is köszönöm az 5letet! Tuti, hogy ezt a variációt is ki fogom próbálni.
Üdv: Kriszti

frukk
frukk Sun, 2011-01-30 13:19

Sziasztok!

Nálunk is ez lesz ma a menü. Hasonlóan készül, csak a sorrend más egy picit. Az apróra vágott hagymát és a leveszöldséget zsiradékon (tyúkzsír a legtutibb) megpirítom, meghintem liszttel, picit még pirítom. Utána bele a felaprított hús, még pirul egy kicsit, majd felengedem vízzel, ízesítem és puhára főzöm. A fűszerezés hasonló, kerül bele még babérlevél és a végén a habarás után citromlével vagy ecettel savanyítom egy kicsit. A rizses betétet még nem próbáltam soha, de most teszek bele azt is. Köszi a tippet Krityó.
Üdv, frukk

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-08-26 08:03

Elfelejtettem visszajelezni: ISTENI lett a leves :-)))) A feleségem teljesen elájult tőle.

A hétvégén szülinapi vendégség lesz nálunk: naná, hogy nekik is ilyen levest főzök ;-)

Köszönet a receptért, tényleg a nagymama szokott ilyen ízvilágú csirke becsináltat főzi, csak már elfelejtődött a dolog...

Krityó
Krityó / Krityó Mon, 2010-08-30 17:30

Szia Vasti!

Bocsáss meg, hogy most válaszolok, de ma jöttem haza a kórházból (fránya vakbél).
Örülök, hogy felidézhettem ez a receptet... azóta nálunk is nagy favorit, viszont csak zúzát, májat és szívet rakok már csak bele, mert a párom szerint így gyorsabban lehet enni :D.
További jó sütés-főzést!
Üdv: Kriszti

Krityó
Krityó / Krityó Mon, 2010-08-02 16:22

ennyi jó tanács... esküszöm, ha legközelebb berántok vagy habarok megfogadom az ötletet! Jó pap holtig tanul :)
Remélem sikert aratott a leves ;)
Üdv: Kriszti

Krityó
Krityó / Krityó Mon, 2010-08-02 16:22

ennyi jó tanács... esküszöm, ha legközelebb berántok vagy habarok megfogadom az ötletet! Jó pap holtig tanul :)
Remélem sikert aratott a leves ;)
Üdv: Kriszti

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-30 11:27

.... ja, ezt az ígéretes becsinált levest éppen most főzöm: várom már, hogy lekészüljön ;-)))
Remélem, a kislányaimnak is ízleni fog - oviszünet van, én vagyok a szakács ;-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-30 11:25

Én mindig úgy rántom be az ételeket, hogy pl. a levest lehúzom a tűzről, és a rántás alatt is elzárom a gázt. Amikor egy kicsit visszahűlt a rántás, habverővel egy kis hideg vízzel elkeverem, aztán mehet bele a leves / főzelék leve, és habverővel keverem közben. Így öntöm a nem forrásban lévő ételhez, jól elkeverem, aztán mehet vissza a tűzre ;-)

Habarás: ugyanúgy lehúzom az ételt a tűzről, hogy ne forrjon. Kikeverem a tejfült a liszttel, egy kis hideg víz + habverő, aztán az étel levével melegítem és higítom. Beleöntöm az ételbe, jól elkeverem, és mehet vissza a tűzre.

Még nem csináltam csomós ételt így soha ;-)

Üdv: Vasti

Krityó
Krityó / Krityó Sun, 2010-07-11 19:30

Ezt már én is hallottam egy főzőműsorban... de nem ugrik akkor össze? Nem csomósodik be?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-10 11:52

a meleg rantast mindig kicsi hideg vizzel
kell felengedni es ugy a leveshez onteni.

Krityó
Krityó / Krityó Fri, 2010-06-11 20:17

:)...bizony...az első töltött káposztámat is közösen vezényelték le a mamámmal telefonon. Mind a ketten sokat segítettek nekem... és remélem ez még sokáig így is lesz! Üdv: Kriszti

422
csirkeaprólék 80 dkg
sárgarépa 3 db
fehérrépa 1 db
karalábé 1 kis db
vöröshagyma 1 kis fej
bors 5 szem
ételízesítő 0 ízlés szerint
petrezselyem 1 teáskanál
víz 1.5 l
rizs 5 dkg
napraforgó olaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
fűszerpaprika 1 kk
fokhagymapor 1 tk