r
Nosalty Logó

Kicharee - az istenek eledele

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
RAW
Kicharee - az istenek eledele
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1224 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2445 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 285 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.2 g

Zsír

  • Összesen
    14.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2639.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    191 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    455 mg
  • Foszfor
    1068 mg
  • Nátrium
    854 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    231.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    132 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    310 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    703 micro
  • Kolin:
    147 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 1224 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    86.3 g

Zsír

  • Összesen
    28.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5278.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    382 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    910 mg
  • Foszfor
    2136 mg
  • Nátrium
    1707 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    463.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    56 mg

VÍZ

  • Összesen
    264.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    620 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1407 micro
  • Kolin:
    295 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    159 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 2445 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    613 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    106 mg
  • Foszfor
    248 mg
  • Nátrium
    198 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    72 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    163 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 285 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mungóbabot néhány órára beáztatjuk.
  2. Egy lábosban amungóbabot és a rizst puhára főzzük, szükség esetén a vizet pótolhatjuk. Akkor jó ha a főzés végefelé krémes állagú.
  3. Készitsük elő a fűszereket a pirításhoz.
  4. Külön rakjuk a fekete mustármagot, külön a római köményt a lepkeszegmaggal, külön a gyömbért.
  5. Egy kis tálba összeöntjük a többi egész fűszert.
  6. Egy kis tálba összeöntjük a darált fűszereket.
  7. Amikor már a mungóbab majdnem készre főtt, adjuk hozzá a zöldségeket és tovább főzzük.
  8. Ha a zöldségek ismegpuhultak, elkezdhetjük a fűszerek piritását.
  9. Egy serpenyőben felforrósitjuk a ghee-t.
  10. Beleszórjuk a fekete mustármagot. Vigyázat pattogni fog, érdemes lefedni.
  11. Mikor a pattogás elcsendesül, hozzáadjuk a római köményt és a lepkeszegmagot, majd a gyömbértkb. 30 másodpercig pirítjuk. Érdemes kevergetni, nehogy leégjen.
  12. Belekeverjük a maradék egész fűszereket.
  13. Azután belekeverjük a darált fűszereket (5 másodpercnél továbbne piritsuk őket).
  14. A fűszerkeveréket ráöntjük a levesre (hasonlóan, mint a rántást).
  15. Jól összekeverjük, és így el is készült a Kicharee-nk.
  16. Tálaláskor tehetünk egy kis joghurtot a tetejére (elhagyható).
  • Elkészítettem: 60 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 16
  • 7 napos nézettség: 77
  • Össznézettség: 50949
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 26.

Ajánló

Mindenkinek a figyelmébe szeretném ajánlani, aki egészségesebben szeretne élni:). Fogyókúrázóknak is tudom ajánlani, ha ezért esszük, használjunk barna riszt, vagy haggyuk ki. Évszakonként változik a fűszerezése, és az Ayurvédában Dosha-ra szabott változatai vannak. Ha nincs hing-ünk, babérlevéllel helyetesítjük.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A kicharee-t Indiában a legjobb hatású ételnek tartják. Rengeteg változata ismeretes, én azért ezt választottam, mivel én éppen ezt a variációt fogyasztom. Kicharee-böjttel elősegithetjük sok heveny és idült betegség gyógyulását. Mindenkinek Jó Egészséget kívánok ezzel a gyógyító erejű étellel. . Tisztelettel Krisztina

Hozzászólások

RAW

Azt hiszem még egy kis magyarázattal tartozom ezzel az étellel kapcsolatban. Elkészíthetjük sárgaborsóval is, ha nincsenek ilyen f?szereink vagy még nem szoktunk hozzá az ilyen ízekhez használjunk:kk ?rölt római köménymagot és koriandermagot, egy csipet tengeri sót és egy ev?kanal kurkumát. gyömbér:mindeható orvosságnak nevezik. Emésztést el?segít?, ízületi gyulladások esetén is jó és er?síti a szívet. Csak néhany hatását írtam le. kurkuma:kitün? természetes antibiotikum, emésztést el?segít?. Nemcsak tisztitja a vért, hanem melegíti is, és stimulálja az új vérsejtek képz?dését. Még hosszan sorolhatnám a f?szerek hatásait..... Ezt a combinációt emésztés el?segít?nek, vértisztítónak mondhatnám. Melegít? hatása van szervezetre, és meg fogyni is lehet t?le:) Nem terheli meg a gyomrot, de aki ilyet még nem evett ajánlom, hogy kevesebb f?szerrel kezdje. Minden méregtelenít? kezelés el?ször a mérgek eltávozásával kezd?dik aminek a mellék hatása lehet a felfokozott tünetek. Ha kitartóak vagyunk az eredmény nem marad el. Tisztelettel Krisztina

P.

Kedves Krisztina! Elolvastam a sztoridat. Meg kell mondjam, mély érzések dúlnak bennem még most is... Nagyon örülök, hogy tagja vagy a Nosalty-nak. Örülök, mert szükség van olyanokra, akik hisznek abban, hogy az egészségünk els?dleges és legfontosabb alappillére az étkezés. Anyagi és lelki min?ségben egyaránt. Fontos, hogy rájöjjünk, mennyi remek dolog létezik, amikr?l sokszor nem is hallottunk. Sokan idegenkednek ezekt?l az ízekt?l, egyszer?en azért, mert nem szokták meg. De hiszek abban, hogy épp mi, akik itt vagyunk az oldalon, felel?sséggel tartozunk azért a receptekért, amiket feltöltünk. hiszen aztán ezek az ételek lesznek azok, amik otthon, háztartások ezreiben készülnek majd el. És ennek a helynek itt, ebben nagy formáló ereje van. Én a magam részér?l büszke vagyok arra, hogy veled együtt f?zhetek itt, hogy csatlakoztál ehhez a közösséghez, és ha túl vagytok a költözésen, bíztatnálak arra, hogy esetleg hozz létre egy saját blogot, ahol ezeket leírhatod. Nagyon fontos dolgokról beszélünk és én biztosan h?séges olvasód, tanulód lennék. és biztos vagyok benne, hogy ezzel nem lennék egyedül. Ha elszántad magad szólj, feltennélek magamhoz a blogomra is, hogy még többen rádtaláljanak. (A blogom megint üzemel. Úgy ahogy, de üzemel. :-) Várom a sok hasonló receptet, és bár nem mindig tudok itt lenni és írni hozzájuk, de sasszemem figyel.... ;-) Sok szeretettel: Eszter

RAW

Drága Kedves Eszter! Köszönöm szépen, hogy elolvastad. Nagyon megtisztelsz azzal amit írtál, igaz nem vagyok benne biztos hogy megérdemlem. Olyan szépen írtál az egészséges étkezésr?l... a szívemb?l beszéltél:) Megtisztelsz a figyelmeddel, remélem egy barátság kezdete lehet a f?zés iránti odaadásunk, még így távolról szavak nélkül is. Igérem a költözés után csinálok egy blogot, és köszönöm szépen a felajánlást teljesen megvagyok t?le hatódva. Sajnos teljesen elakadt a szavam..... nehezen tudom leírni amit érzek, gondolok:) de azt hiszem Te megértesz. Sok szeretettel Krisztina :)

Törölt felhasználó

Kedves Krisztina! A legmélyebb egyetértésben vagyok Eszter mondanivalójával! Úgy gondolom bátor lépés volt ez a nyitott írás, de ami igazán fontos, hogy teljesen hiteles képet ad Rólad, és a f?ztödr?l, valamint az arról való gondolkodásmódodról. Nagyon köszönjük, hogy megosztottad velünk ezt! A blog dolgot meg teljes mértékben támogatom!!! Helye van mindenképpen a világunkban! Nagyon kíváncsian fogom várni a többi receptedet! Szeretettel: Mrs Smith

RAW

Kedves Mrs Smith! Ismét köszönöm a bátorító szavakat.....Nélküled azt hiszem sosem mertem volna így leírni. Ha csak a Te és Eszter hozzá szólását nézem már ezért megérte. Sok szeretettel Krisztina

Törölt felhasználó

Szia! a 1/2 cumin és a 1/2 kurkuma az milyen mennyiség? kiskanál, teáskanál, ev?kanál? illetve a cumin ami a római kömény, az kétszer is szerepel, nem lett esetleg véletlenül felcserélve valami más f?szerrel? vagy csak véletlenül lett kétszer benne hagyva? Köszönöm!

RAW

1 kk cumin (egész) de lehet kevesebbet is bele rakni 1/2kk a leírása : Küllemében a köménymagra emlékeztet, de ízében teljesen eltér attól: földes-füstös aromája van, amelyet egyesek csíp?snek írnak le. Az indiai és a közép-amerikai konyhában alapvet? fontosságú f?szer, de több európai országban is elterjedtebb a konyhaköménynél. Gyógyhatása [szerkesztés]A borsosköménynek mindeddig csekély gyógyhatását igazolták a tudományos kísérletek. Csak szélhajtó és bélgörcsoldó hatása bizonyított. Felhasználása [szerkesztés]Bels?leg emésztési nehézségek, bélgázok és bélfert?zés esetén ajánlott. A szoptatás közbeni tejcsatorna-elzáródás kezelésére is alkalmazható. Küls?leg a borsosköményt bizonyos készítmények összetev?jeként a fájó ízületek bedörzsölésére használják. 1/2 kk kömény (egész) de lehet 1/4 ha túl er?snek találod Erre a köményre gondoltam: A kömény (Carum carvi), népies neve: konyhakömény, keménymag, régikömény, hasznos kömény. Ez a két éves f?szer- és gyógynövény hazánkban is megterem, de olcsósága miatt házi termesztése nem gazdaságos. A legelterjedtebb és legkedveltebb f?szerek közé tartozik, már a Biblia is említi nagyszer? tulajdonságait. Európában a 13. században terjedt el. Az er?sen f?szeres íz? mag (Carvi fructus) hatóanyaga az illóolajában lev? karvon. Zsíros olajat és fehérjét is tartalmaz. Gyógyhatása [szerkesztés]A f?szerkömény el?segíti a gyomornedv-elválasztást, s ennélfogva enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze. Jótékony hatással van a leveg?nyelésre, a felfúvódásra és a bélgörcsökre. Végezetül, karvontartalmának köszönhet?en, a köménynek bélfert?tlenít?, baktérium-és gombaöl? hatása van. Köszi az észrevételt:) a lapon kijavítani nem tudom mivel lemondtam a receptjeimr?l. Krisztina

Törölt felhasználó

Szia kedves Krisztina! Örülök hogy itt vagy!:) Puszi.Bogi

RAW

Szervusz drága Bogi! Vagyok is meg nem is:) Örülök hogy rám kattintottál:) Puszi Krisztina

Törölt felhasználó

Most f?zögetem a Kitcheree-t, isteni illata van, kicsit megváltoztattam (szokásomhoz hívem), tettem bele vörös lencsét is a mungóbab és rizs mellé, finom illatfelh?k közt rotyog. Vele f?zöm a koriandermagot és mustármagot, a többi f?szert - már ami volt itthon, majd megpirítva teszem bele a vége felé. Nagyon szeretem az indiai kaját, biztos finom lesz. Köszönet a receptért!

RAW

Kedves Smaragdhaz! Jaj de örülök, köszönöm szépen:). A vörös lencse biztosan nagyon finom a Kitchereed-ben. Én is szoktam változtatni a recepteken, és másokat is mindíg arra kérem, hogy az enyémet is alakítsák saját ízlésük szerint ahogyan Te is tetted. Ohhh én is nagyon szeretem az Indiait remélem ízleni fog. Mégegyszer köszike! Krisztina

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?