r
Nosalty Logó

Karácsonyi töltött pulykamell, zelleres krumplipürével

Nosalty
Karácsonyi töltött pulykamell, zelleres krumplipürével
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A töltött pulykamellhez

A zelleres krumplipüréhez

1130
Kalória
57.3g
Fehérje
79g
Szénhidrát
56.3g
Zsír
532.6g
Víz
211.3g
Koleszterin
10.9g
Élelmi rost
33.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A töltött pulykamellhez

A zelleres krumplipüréhez

Összesen 1130 kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A töltött pulykamellhez

A zelleres krumplipüréhez

Összesen 4517 kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A töltött pulykamellhez

A zelleres krumplipüréhez

Összesen 139 kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.3 g

Zsír

  • Összesen
    56.3 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    211 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2492 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    393 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    833 mg
  • Nátrium
    1063 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    79 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    532.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    324 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    174 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    276 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    536 micro
  • β-crypt
    52 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    432 micro
Összesen 1130 kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    229.2 g

Zsír

  • Összesen
    225.3 g
  • Telített zsírsav
    107 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    845 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9968 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    215 mg
  • Kálcium
    1573 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    549 mg
  • Foszfor
    3330 mg
  • Nátrium
    4252 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    316 g
  • Cukor
    135 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

Víz

  • Összesen
    2130.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1295 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    175 mg
  • D vitamin:
    84 micro
  • K vitamin:
    695 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    385 micro
  • Kolin:
    275 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1103 micro
  • α-karotin
    116 micro
  • β-karotin
    2144 micro
  • β-crypt
    209 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1727 micro
Összesen 4517 kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    307 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    131 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    65.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 139 kcal

Elkészítés

A töltött pulykamellhez

  1. Kezdjük a pulykamellel. Válasszunk egy szép nagy darabot, és kérjük meg a hentest, hogy nyissa szét nekünk, mert tölteni fogjuk.
  2. Az aszalt szilvákat áztassuk rumba és tegyük félre.
  3. Finoman klopfoljuk ki a pulykamellet, sózzuk-borsozzuk mindkét oldalát, majd 4-5 gerezd áttört fokhagymával kenjük meg.
  4. A baconszalonna-szeleteket szorosan terítsük egymás alá, majd rakjuk rá a pulykamellet. A pulykamell közepére helyezzük a camembert-szeleteket egy sávban, majd erre pakoljuk a beáztatott és enyhén kinyomkodott aszalt szilvákat is.
  5. Határozott mozdulatokkal, szorosan feltekerjük a pulykamellet, majd keresztben befedjük a baconszeletekkel, és jól benyomkodjuk a két végét.
  6. Olajjal/zsírral kikent tepsibe helyezzük, majd mellédobáljuk a cikkekre vágott hagymákat, almát, körtét és a maradék fokhagyma-gerezdeket.
  7. Meglocsoljuk az egészet fehérborral, és lefedve, 200 fokon, 1 óráig sütjük. Közben elkészítjük a pürét.
  8. Ha letelt a 60 perc, levesszük a fóliát a tepsiről, és 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.
  9. Vékony szeletekre vágva, a zelleres pürével és a sült gyümölcsökkel tálaljuk.

A zelleres krumplipüréhez

  1. A megpucolt krumplikat és zellergumót kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük.
  2. Lecsöpögtetjük, áttörjük, majd belekeverjük a puha vajat és a tejszínt.
  3. Fűszerezzük sóval-borssal-szerecsendióval, végül hozzáadunk egy fél csokor aprított petrezselymet, és jól elkeverjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 80 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x20

Mindenki ismeri a szilvával töltött pulykát, na, de nem így! Ezt imádni fogjátok! A rumos szilva és a camembert sajt a legjobb dolog, ami egy pulykamellbe kerülhet, a gyümölcsök, a fehérbor és a baconkabát pedig segít, hogy ne száradjon ki! A zelleres krumplipürét is érdemes kipróbálni, mert szuperül feldobhatja az unalomig ismételt ünnepi köreteket! 

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek