r
Nosalty Logó

Káposztalé leves székelyesen

Kicsitündér
Káposztalé leves székelyesen
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Húsgombóchoz

Leveshez

450
Kalória
28.3g
Fehérje
19.2g
Szénhidrát
27.4g
Zsír
774g
Víz
1.2kg
Koleszterin
2.7g
Élelmi rost
5.2g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Húsgombóchoz

Leveshez

Összesen 450 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Húsgombóchoz

Leveshez

Összesen 2700 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Húsgombóchoz

Leveshez

Összesen 50 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.3 g

Zsír

  • Összesen
    27.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    1203 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1846.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    418 mg
  • Nátrium
    1217 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    19.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    774 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    247 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    877 micro
  • β-karotin
    2094 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 450 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    169.8 g

Zsír

  • Összesen
    164.1 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    7219 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11078.4 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    208 mg
  • Kálcium
    732 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    292 mg
  • Foszfor
    2508 mg
  • Nátrium
    7302 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    115.4 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    4643.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1485 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    95 mg
  • D vitamin:
    299 micro
  • K vitamin:
    109 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    216 micro
  • Kolin:
    573 mg
  • Retinol - A vitamin:
    218 micro
  • α-karotin
    5261 micro
  • β-karotin
    12561 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    648 micro
Összesen 2700 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    206.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    86.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    98 micro
  • β-karotin
    234 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 50 kcal

Elkészítés

Húsgombóchoz

  1. A darált húst sózzuk, fűszerezzük, az áttört fokhagymával keverve összegyúrjuk a tojással, majd diónyi gombócokat formázunk belőle.

Leveshez

  1. 2,5 l hideg vízben feltesszük főni a kisebb kockákra vágott disznóhúst.
  2. Megtisztítjuk a leveszöldséget, felkarikázzuk.
  3. A puhulófélben levő húshoz öntjük a káposztalé felét. Beledobjuk a hagymát. Felforrás után a zöldséget is beletesszük, kis ideig együtt főzzük, majd a húsgombócokat is beleteszegetjük.
  4. Amíg újra forr, elkészítjük a zsemleszínű rántást, amibe belekeverjük a tejfölt, a tejet, feleresztjük vízzel, és a levesünkhöz adjuk. Beleöntjük a többi káposztalevet is.
  5. Hozzáadjuk a feldarabolt disznóagyat, és felforraljuk. Borsozzuk.
  6. Sózni a végén célszerű, mert a káposztalé eleve sós. Ha nem lenne elég savanykás, akkor önthetünk még hozzá káposztalevet.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 50 p

Karácsony előtti hagyomány a disznóvágás, így kedves ismerőseimmel arról cseverésztünk, hogy milyen ételeket esznek a disznótor idején. Bár jómagam városi lakos vagyok, amióta létezem, gyerekkoromban volt alkalmam megkóstolgatni ezen időszak tipikus főztjeit. Mi tagadás, a beszélgetés nyomán igencsak megkívántam egyet s mást, ezért szántam rá magam egy káposztalé leves elkészítésére, ami igen tartalmas tud lenni, mert a káposztalén kívül sok hús kerül bele. A disznót ölők váltig állítják, hogy a frissen nyert húsból egészen egyedien ízletesebb az étel, mint az üzletből beszerzett alapanyagokból, amit el is hiszek, de sajnos én csupán az utóbbi lehetőséggel élhetek.

További receptek

Lengyel sárgaborsóleves

A sárgaborsóleves nálunk talán kevésbé ismert - mi inkább főzeléknek készítjük -, de Lengyelországban régóta népszerű fogás, mivel nagyon tápláló, ugyanakkor olcsó - éppen ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek