Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztalé leves székelyesen

Káposztalé leves székelyesen
Káposztalé leves székelyesen
90 perc / előkészület: 40 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsony előtti hagyomány a disznóvágás, így kedves ismerőseimmel arról cseverésztünk, hogy milyen ételeket esznek a disznótor idején. Bár jómagam városi lakos vagyok, amióta létezem, gyerekkoromban volt alkalmam megkóstolgatni ezen időszak tipikus főztjeit. Mi tagadás, a beszélgetés nyomán igencsak megkívántam egyet s mást, ezért szántam rá magam egy káposztalé leves elkészítésére, ami igen tartalmas tud lenni, mert a káposztalén kívül sok hús kerül bele. A disznót ölők váltig állítják, hogy a frissen nyert húsból egészen egyedien ízletesebb az étel, mint az üzletből beszerzett alapanyagokból, amit el is hiszek, de sajnos én csupán az utóbbi lehetőséggel élhetek.

hozzávalók / 6 adag

Húsgombóchoz

Leveshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Húsgombóc elkészítése

  1. A darált húst sózzuk, fűszerezzük, az áttört fokhagymával keverve összegyúrjuk a tojással, majd diónyi gombócokat formázunk belőle.

Leves elkészítése

  1. 2,5 l hideg vízben feltesszük főni a kisebb kockákra vágott disznóhúst.
  2. Megtisztítjuk a leveszöldséget, felkarikázzuk.
  3. A puhulófélben levő húshoz öntjük a káposztalé felét. Beledobjuk a hagymát. Felforrás után a zöldséget is beletesszük, kis ideig együtt főzzük, majd a húsgombócokat is beleteszegetjük.
  4. Amíg újra forr, elkészítjük a zsemleszínű rántást, amibe belekeverjük a tejfölt, a tejet, feleresztjük vízzel, és a levesünkhöz adjuk. Beleöntjük a többi káposztalevet is.
  5. Hozzáadjuk a feldarabolt disznóagyat, és felforraljuk. Borsozzuk.
  6. Sózni a végén célszerű, mert a káposztalé eleve sós. Ha nem lenne elég savanykás, akkor önthetünk még hozzá káposztalevet.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 26 425
elküldve: 0
receptkönyvben: 41
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Kicsitündér

Mióta szakács: 2013.11.16.
5 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

savanyú leves, erdélyi káposztaleves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

449
darált sertéshús 30 dkg
tojás 1 db
fokhagyma 3 gerezd
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 teáskanál
borsikafű 1 teáskanál
őrölt fűszerkömény 1 késhegynyi
sertéslapocka 25 dkg
sertés agyvelő 30 dkg
sárgarépa 1 nagy db
pasztinák 1 közepes db
zeller 1 kis db
fehérrépa 1 közepes db
tejföl 100 ml
tej 2 dl
disznózsír 2 ek
finomliszt 2 púpozott ek
vöröshagyma 1 közepes db
savanyú káposzta leve 1 l
víz 2.5 l