Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Halászlé 5.

Halászlé 5.
Halászlé 5.
300 perc / előkészület: 60 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családban nagyon bejött. Rozsdamentes halfőzőbográcsban készítettem.

hozzávalók / 6 adag

Az alapléhez

A halászléhez

ajánlat

Forrón, cseresznyepaprikát szétnyomva, természetesen kenyérrel fogyasztva!

Szólj hozzá!

elkészítés

Alaplé készítése:


  1. A hagymát kockára vágjuk (nem fontos egyenlő méretre), 1 ek zsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, belerakjuk az alaplének való halat (a ponty fejét-farkát, a kárászt-keszeget), és felöntjük a teljes vízmennyiséggel, 7-9 l. Belekerül a paradicsom és a zöldpaprika is, sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és egy mk őrölt paprikát.
  2. Addig főzzük, amíg teljesen leválik a csontról (kb. 2 óra), azután passzírozzuk a halat. (Passzírozáskor is csak a saját levét öntjük alá, és így passzírozzuk át.)

Halászlé készítése:

  1. Az alaplét fölrakjuk főni, és amikor felforrt, akkor adjuk hozzá a halszeletet. A szelet elhűti, de amikor újra felforrt, hozzáadjuk a cseresznyepaprikát és 1 ek őrölt paprikát. Csak annyira szabad főzni, épp hogy "peszeregjen". 1-1 1/2 óra alatt fő készre.
  2. A fennmaradó paprikát a szelet forrásától számított 3/4 órával később kell hozzáadni. A sósságát a paprika belerakása után nézzük.
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 149 287
elküldve: 14
receptkönyvben: 204
elkészítve: 13/15
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tábori József

Mióta szakács: 2010.01.10.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

alaplével főtt halászlé, pontyhalászlé alaplével

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Minci79
Minci79 Tue, 2012-11-27 15:15

Régen nem volt ehhez a recepthez hozzászólás, de nekem most muszáj reagálnom. Gondolom, aki "lehúzta" ezt a receptet tisztába van vele, hogy nem egyféle halászlé létezik...??? Ha igen, akkor ne írjon hülyeséget. Ha nem akkor nézzen utána hányféle recept létezik...Pl. dunai, tiszai, balatoni... Attól még mindegyik halászlé.

Tarackos
Tarackos / Tarackos Wed, 2012-01-11 13:28

A halászlébe nem teszünk fokhagymát,nem rakunk bele babérlevelet,nem rontjuk el a halászlé sűrítménnyel és nem dinszteljük a hagymát zsíron.

Gregor
Greg / Gregor Sat, 2014-12-20 19:25

Nem vagyok híve az itteni vitáknak, de azért mégis van egy minimum, amit a szakács szakma művelőinek illene betartani. Tarackossal mindenben egyetértek.

lesszi
lesszi Szakács Zoltán / lesszi Sun, 2013-12-22 20:44

akkor ezzel a gondolkodásmenettel egyik se halászlé hanem halleves.

tjózsi. ne törődj a lehúzósokkal. jó a recept és ha finom ki nem tojja le minek hívja :) :)
de az a banánpörkölt nagyot ütött... :D :D
már viszem is a faszbúkra :) :)

Zsiki
Zsiki Fri, 2011-04-22 20:34

Ma vettem 3 szép pontyot. 5 kg volt pucolva a három. Én mindig tiszai halászlét készítettem, Átolvastam kb 10 receptet, még szakácskönyvekben is szétnéztem. Max 40-50 perces főzési időt találtam. (dunainál, ahol patkókat. halderekat főznek) Tiszainál (paszírozósnál.) ugye filéznél szerintem elég a 15 perc. Ki fogom próbálni. Viszont minden recept azt írta, hogy lobogó nagyon erős tűzön rotyogtassuk, nyílt láng felett. (én is így szoktam) Te recepted szerint csak gyöngyöztetni kell, szerintem ezért nem fő neked szét.
Jó főzőcskét!

Zsiki
Zsiki Thu, 2011-04-21 20:53

1-1,5 órát főzni a halszeletet? Abból újabb alaplé lesz. Én 15, max 20 percig főzöm és kész.

Tjózsi
Tábori József / Tjózsi Fri, 2011-04-22 18:58

Nem így van!!
Halfőző bográcsnak az a lényege, vissza forgatja a gőzt ( azáltal hogy szűkebb a szája) .
Nem fő szét, ezt tapasztalatból mondom, elég sok halászlét főztem már evvel a módszerrel.
10-15-perc alatt nem veszi át az ízeket, szerintem az nem jó!!!

Lidi
Lidi Sun, 2010-03-07 23:51

Kedves József!
Ma ez volt az ünnepi ebéd!
Az egész család imádja,kivétel nélkül!
A különbség annyi,hogy az alapléhez mi 1 közepes sárgarépát,1 kisebb fehérrépát és egy közepes krumplit is összedarabolunk!
Így egy kicsit sűrűbb a leve!
Ha kipróbálta kérem jelezze,hogy milyen volt!
Kíváncsi vagyok hogy ízlett!
Lidi

Lidi
Lidi Wed, 2012-01-11 17:04

Ez az alaplébe megy......ha minden szétfőtt krumplinyomón átpaszírozom.Annyira öntöm fel vízzel amennyire szeretném hogy híg,vagy sűrű legyen a leve.Majd ha felforrt ízesítem és mehet bele a hal.10 sec. és kész!
5 kg halhoz,1 fehér 1 sárgarépa és egy közepes ökölnyi krumpli!
Próbáld ki.........nem rontja el......hidd el!

737
kárász 1 kg
keszeg 1 kg
pontyfej 50 dkg
vöröshagyma 4 nagy fej
sertészsír 1 ek
fokhagyma 4 gerezd
paradicsom 1 db
zöldpaprika 2 db
babérlevél 2 db
fűszerpaprika 1 kk
0 ízlés szerint
víz 9 l
ponty 3 kg
cseresznyepaprika 5 db
halászlékocka 2 db
0 ízlés szerint
cukor 1 csipet
fűszerpaprika 4 ek