Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Halászlé Gy.Zsuzsi konyhájából

Halászlé Gy.Zsuzsi konyhájából
Halászlé Gy.Zsuzsi konyhájából
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szilveszter jött, gondoltam halat készítek, babona ide-vagy-oda.:) Így lett halászlé, természetesen csakis Apukám receptje alapján.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A halat megtisztítjuk.
  2. A hagymát apróra kockázzuk, mint a pörköltnél, a burgonyát is felkockázzuk.
  3. Az olajat felmelegítjük, beletesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk.
  4. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, és egy kicsit pirítjuk.
  5. Belerakjuk a halat (csak a passzírozásnak valót), és kicsit pároljuk, pirítjuk.
  6. Majd félrehúzzuk a tűzről, és fűszerezzük (só, bors, pirospaprika). Felöntjük vízzel, kicsivel többet, mint hogy ellepje, és felforraljuk. Addig főzzük, míg szét nem fő, ugyanis át kell majd passzírozni.
  7. Mikor puhára főtt, akkor elzárjuk a gázt, és átpasszírozzuk. (Passzírozás előtt én egy burgonyanyomóval össze szoktam törni a halat.) Ezután fogunk egy szűrőt (én levesszűrőt használtam), és ebbe szedjük kis adagokban az összetört halat, majd egy kanál segítségével amennyire csak tudjuk, átpasszírozzuk. Így szálkamentes lesz, és jó sűrűségű levest kapunk. Passzírozás közben, mindig adagoljuk egy kis levet a szűrőben levő halhoz, könnyebben megy a passzírozás (ha van paradicsompasszírozó azzal egyszerűbben lehet passzírozni).
  8. Mikor készen vagyunk, akkor a levet visszatesszük a tűzre, és felforraljuk.
  9. Mikor forr, hozzáadjuk a halászlékockákat, majd szétfőzzük. Ezután megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.
  10. Miután elég ízletes a levesünk, beletesszük a pontyszeleteket, és kb. 10 percig főzzük. Nem kell tovább, mert szétfő a hal. Nem szabad kavarni sem már ilyenkor, vagy csak nagyon óvatosan, nehogy széttörjük a halszeleteket. Mikor megfőtt elzárjuk a gázt, és friss kenyérrel kínáljuk.
  11. Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 30 378
elküldve: 1
receptkönyvben: 46
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Gy.Zsuzsi

Mióta szakács: 2012.11.04.
31 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

halleves, hallé, ponty halászlé

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

navisos
navisos Tue, 2018-04-10 06:02

Kedves Zsuzsi, Én Délafrikában élek de mégis főzök egyes magyar ételeket (honvágy ellen). Ponty itt egyáltalán nincs, és halászlékocka sincs. Viosnzt van sokféle tengeri hal, és mint édesvizi hal a tilápia is helyettesiti a pontyot. Sajnos a tilápia Kinából jön és tele van mindenféle káros anyaggal, ugyhogy inkább nem használom. Odahaza különböző kis halakból lehetett egy sürübb halászlét csinálni, mig a nagyobb halszeletek a fő fogáshoz tartoztak. Itt ilyen kis halak sincsenek . Persze rákfélék, és rengeteg tengeri herkentyűk vannak, de ezekből igazi halászlé nem készithető.
magam csinálok egy "halászlékockát", persze nem a zigazi. Paprikapor (indiai) van, nem is rossz, és kókuszolajjal főzünk, amelynek ize semlegesitve van (nem kókuszizű).
A leginkább használt tengeri halak nevét sajnos nem tudom magyarul (hake, dorado,soldier,salmon,kingklip). A tengeri halak azonban igen gyakran sok higannyal vannak szennyezve s ez igen káros, többek közt hajkihulláshoz vezethet.
Nahát. Talán érdekesnek találtad ezt a hozzászólást.

V2rider
V2rider / V2rider Sat, 2013-08-31 15:41

Üdv!
A párom is így készíti,szerintem ez nem halászlé,hanem halleves,nálunk ez gyakori vitatéma :-)

Gy.Zsuzsi
Gy.Zsuzsi / Gy.Zsuzsi Sun, 2013-09-01 13:58

Kedves V2rider!
Nálunk nincs vita, csak Én főzők :) de ha szerinted ez nem halászlé, akkor kíváncsi lennék, hogy milyen a tiéd.

El Chamborgho
El Chamborgho Sun, 2016-12-18 22:17

Kedves Gy.Zsuzsi!
Látom, a NOSALTY többször kiemelte eme receptedet, és ajánlja a receptet keresőknek.
Én a halászlét nem így készítem, de mivel volt szabadidőm, a leírásodat pontosan követve elkészítettem.
Finom lett!
De ez nem halászlé, és igazán nem is tudnám megfogalmazni, micsoda.
Én paksi lévén, az itt szokásos hallét szeretem, melyben sem olaj, sem zsír, sem üvegesre pirított hagyma nem szerepel. Azt mi a pörkölthöz használjuk.
De érdekességnek jó volt, elfogyott!! Bár többet nem főzöm.

kulcsarpisti
kulcsarpisti / kulcsarpisti Mon, 2013-10-14 19:55

Bocsánat hogy bele ugatok, de a halászlébe nem használunk olajat hanem zsírral készítjük. Nem főzünk bele krumplit sem. Halászlé kocka meg isten elleni vétek. Tehát ez inkább halleves.

V2rider
V2rider / V2rider Mon, 2013-09-02 16:10

Szerintem,ha a hagymát megpirítjuk és krumplit is rakunk bele,akkor már nem halászlé,hanem halleves,persze ez is finom,csak ez nem halászlé. :-)

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2013-09-01 14:26

Kedves Zsuzsi:)
Bocs, h belekotyogok, de nem a halászlével van a probléma. Nálunk is csak ÉN főzők halászlét, és engem is kiigazít, poénkodik a családom időnként, hogy ez hallé, mert ugye a halászt nem főztem bele, tehát nem lehet halászlé. De azé teli szájjal eszik:) Szerintem ez csak humor volt V2ridertól. Egyébként majdnem egyformán főzzük, én krumplit és borsot nem használok, de egyébként szerintem is így jó:) Jó pihenést:) Gabi

691
hal 1 kg
ponty 1 kg
napraforgó olaj 1 dl
vöröshagyma 5 nagy fej
burgonya 4 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
halászlékocka 3 db