r
Nosalty Logó

Halászlé 4.

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Harmathy Ildikó
Halászlé 4.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 172 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2060 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 100 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    441.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    324 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    89.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    741 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    313 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    214 micro
  • Lut-zea
    224 micro
Összesen 172 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    166.5 g

Zsír

  • Összesen
    137.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    45 g
  • Koleszterin
    594 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5294.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    115 mg
  • Kálcium
    471 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    326 mg
  • Foszfor
    3884 mg
  • Nátrium
    466 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.1 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    1078.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    433 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    45 mg
  • C vitamin:
    112 mg
  • D vitamin:
    8892 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    211 micro
  • Kolin:
    617 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    190 micro
  • β-karotin
    3761 micro
  • β-crypt
    748 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    2686 micro
Összesen 2060 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    256.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    188 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    430 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    182 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    124 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 100 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A halat tisztítjuk, fejét uszzonyait levágjuk, a törzset szeleteljük. A hagymát kockára vágjuk.
  2. A fejeket, uszonyokat feltesszük főni annyi vízben, ami jól ellepi.
  3. Hosszasan főzzük.
  4. Kiemeljük a bográcsból a csontokat, a csontokon lévő megfőtt húsdarabokat lecsipkedjük és visszadobjuk a bográcsba.
  5. Ha nincs a lé tetején elég zsiradék, akkor hozzáöntünk egy kevés olajat (a pirospaprika ízanyaga ti. zsírban oldódnak).
  6. Hozzáadjuk a hagymát, pirospaprikát, zöldpaprikát, paradicsomot, sózzuk és tovább forraljuk még egy fél órát.
  7. Hozzáadjuk a halszeleteket, egyet rottyan még és készen van.
  • Receptkönyvben: 75
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 70275
  • Feltöltés dátuma: 2008. október 18.

Ajánló

Leginkább szabadtéri összejövetelek alkalmával készítjük.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Halászlé 4.
Harmathy Ildikó 313 recept

Megosztom Veletek a halászlé ügyében eddig összegyűjtött ismereteimet. Halászlének nevezzük - szerintem - azt az ételt, amely hagyományosan bográcsban készül, nagyhalból (ponty vagy harcsa), hagymából és pirospaprikából. A halász a Dunánál, a Tiszánál vagy a Balatonnál úgy készítette, hogy megtisztította halat, levágta a fejet, uszonyokat, a törzset felszeletelte. A leeső darabokat (fej, uszonyok) beletette a bográcsba (a belsőségek - a tej vagy ikra kivételével - a macskának jártak, akkoriban nem volt ételpocsékolás!), vizet öntött rá, aztán egyénileg változó sorrendben adta a többi hozzávalót. Vagy együtt főzte a hagymával és a pirospaprikával, ha volt éppen, zöldpaprikával és paradicsommal, vagy először egy jó erős alaplét főzött (hal-íz a csontokból jön), kiemelte belőle a csontokat (a kutyájának dobta), és utána adta a hagymát, pirospaprikát (zöldpaprikát, paradicsomot), főzte még egy ideig, aztán legvégül beletette a halszeleteket, amellyel gyakorlatilag készen is van a halászlé. A halászlé mellé adott tésztát a dunaiak hozták divatba - nekem nagyon bejön! A paszírozást pedig a vendéglátó ipar "találta ki" - a halász sohasem pocsékolta volna a sütnivaló kishalat a levesbe, meg hogyan is paszírozott volna? Az étteremben viszont az a cél, hogy minél tartalmasabb legyen a leves, plusz a paprikás lisztbe forgatott sült keszeg egyáltalában nem elegáns éttermi étek. A piacon minden vasárnap főzünk valamit, legtöbbször bográcsban. A mi halászlénk úgy készül, hogy először alaplét főzünk majd kidobjuk a csontokat, úgy megyünk tovább. Otthon a fazékban is így készítem. Az alaplét le is fagyasztjuk néha, ha a halszeletekből valami más készül éppen (harcsapaprikás mondjuk).

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek