Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Finom halászlé Évibabától

Finom halászlé Évibabától
Finom halászlé Évibabától
150 perc / előkészület: 20 perc főzés: 130 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A halászlét a férjemmel közösen szoktuk főzni, de fontos megjegyeznem, a férjem a főszakács. Nagyobb összejöveteleknél, pl szülinapokon készítjük el ezt a nagyon ízletes levest. A hallevet le is lehet fagyasztani és karácsonykor elővenni! A halászlevet, ahogy mi készítjük, nagyon szeretik a barátaink. Csak ajánlani tudom mindenkinek. A képen az alaplé (pont felforrt) állapot látható.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

A halászlé szabadtűznél bográcsban a legfinomabb, de konyhában elkészítve is kiváló. Az alaplevet minél több hal aprólékából főzzük, annál finomabb. (De ha apróléknak, csak ponty fejek és farkak vannak, úgy is jó lesz).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A halszeleteket jól megmossuk, besózzuk, és félrerakjuk.
  2. A hagymákat megpucoljuk, és nagyobb kockára felvágjuk.
  3. Egy nagyobb bográcsban, legalább 6-7 liter vízben odarakjuk főzni a hal aprólékot, a hagymát, a zöldségeket, a halászlékockákat. Erős lángnál kb. 2 órát főzzük.
  4. Ezután a tűzről lehúzzuk a bográcsot, és a hallevet egy nagy edénybe átpasszírozzuk (ettől lesz jó sűrű a leves).
  5. A sűrű alaplevet visszarakjuk a bográcsba főzni. Ha nagyon sűrű lenne a leve, hígítsuk tetszés szerint hideg vízzel.
  6. Ameddig felforr, elkészítjük a paprikás mártást: (A konyhában szoktam elkészíteni). A zsírt felolvasztjuk, elzárjuk a tüzet, és hozzákeverjük a pirospaprikát, a borsot és a piros aranyat.
  7. Ha a bográcsban felforrt az alaplé, hozzáadjuk a paprikás mártást (kis forró levest öntünk a mártáshoz, jól kikeverjük) a levest megkeverjük.
  8. Mehetnek bele a sózott halszeletek. Most már nem keverjük, csak rázogatjuk a bográcsot, a tüzet is mérsékeljük. Fontos a kóstolás, ha sótlan most sózunk, ha véletlenül sós lenne, egy kis vizet öntünk hozzá. 8-10 percig főzzük, és kész.
  • költség: 4000 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 395
elküldve: 8
receptkönyvben: 38
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi baba

Mióta szakács: 2012.06.02.
38 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

halászlé, bográcsban főtt halászlé, halászlé szabad tűzön

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pityu55
pityu55 Sun, 2012-09-23 17:48

Megintcsak! Bár nincsen receptem: hal piros paprika só, víz, veres hagyma! de sose halászlékocka, pirosarany
pityu

Csokobonz
Csokobonz Tue, 2012-09-11 21:21

Szia Éva!

Nem régen regisztráltam ezen az oldalon. Nem titkoltan azért, mert nem volt nokedli receptem :-) ,
nem tudtam nokedlit csinálni! Nem vagyok szakács és nem is leszek, megmaradok felhasználó :-) !
Azt viszont tudom, mert már jó néhány alkalommal bográcsoztunk, hogy a tűz sem mindig egyformán ég és a só sem egyforma minőségű! Bográcsban kétszer ugyanolyat főzni képtelenség!
Finomat sokszor lehet, egyformát nem! :-)
Ahogy írod, ezek a receptek nagyon jó ötletek, annak akinek van fantáziája és a kísérletező kedvű embereknek! Természetesen önmagukban is megállják a helyüket! Ismerjük a mondást, miszerint, ahány ház...! Ezért is olvasgatom a recepteket!
Most kövezzenek meg érte a NAGY SZAKÁCSOK, de én az alaplébe dobok egy szem krumplit is!
Jól sűríti a levet! Sőt, ha tehetem akkor a törpeharcsát sem hagyom ki belőle :-) !
Neked is és mindenkinek szeretnék köszönetet mondani azért, hogy veszed, veszitek a fáradtságot és megosztjátok velük ezeket a csodás íz élményeket!
Csakobonz :-)

éva juhász
Évi baba / éva juhász Wed, 2012-09-12 19:46

Kedves Csokobonz!
Nagyon köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és írtál,és nagyon örülök annak, hogy te is úgy látod a NOSALTY lényegét, ahogy én.

Nagyon jó ötlet a krumpli, én is szoktam belerakni néha, törpe harcsát, ha fog a férjem szintén rakok bele. És természetesen igazad van abban is, hogy ahány ház annyi szokás stb stb....

Én köszönöm, hogy elismerted a munkámat, munkánkat!
További szép hetet!
Évi b

Wasabirozi
Wasabirozi Mon, 2012-07-09 17:38

Én azt hiszem nem kellene ezt a szakács dolgot annyira erőltetni.
15 szelet ponty mekkora halnak a 15 szelete? 1,5 vagy 6-7 kilósé?
Az egy nagy kamu, hogy mindenkinek ízlett. Hazudjanak?
Kóstolunk, sózunk, vizet öntünk??? JJJJaaaajjjjj!!!

Sancho
Sancho Wed, 2012-07-25 10:10

Igazad van! Az pofázzon, aki vajaskenyéren meg műzlin kívűl már főzött olyat, amit meg is tud mutatni!

éva juhász
Évi baba / éva juhász Wed, 2012-07-25 10:48

Kedves Sancho!
Köszönöm, a visszajelzésedet!
Egyébként egy bogrács versenyen második helyezést értem el ezzel a recepttel!
Ezt nem szeretem volna leírni de bánt, hogy kétségbe vonja az illető, hogy finom e vagy nem.
Én a NoSaltyra azért raktam föl ezt a receptet ,hogy ötletet adjak (nem valami díjért). A recepteket nem kell szó szerint megcsinálni, azért vannak, hogy egy részét tud alkalmazni ,vagy tovább gondolni.
Azt gondolom,hogy ez nem az a hely ahol rossz indulatú beszólásoknak kellene lennie, hanem kulturált hangnemben megosztani az észrevételeket,..... hogy esetleg én ezt így csinálnám...stb ...Bocsánat a hosszú válaszért
Nagyon szép napot kívánok!!
Évi b.

Sancho
Sancho Wed, 2012-07-25 11:28

Nem hosszú, egyáltalán. Nekem is van díjnyertes pityókatokányom fenn. Legjobbakat!

281
ponty 1.8 kg
keszeg 40 dkg
kárász 40 dkg
hal 50 dkg
pontyfej 50 dkg
ponty 40 dkg
paprika 1 db
paradicsom 1 db
sárgarépa 1 db
vöröshagyma 10 közepes fej
halászlékocka 6 db
sertészsír 1 ek
fűszerpaprika 2.5 ek
hegyes erős paprika 1 db
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
paprikakrém 1 ek
víz 7 l