r
Nosalty Logó

Hagyományos Kati szelet

Lakos Benedek
Hagyományos Kati szelet
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez és az összeállításhoz

634
Kalória
9.2g
Fehérje
80.8g
Szénhidrát
31.2g
Zsír
31.8g
Víz
134.4g
Koleszterin
2.7g
Élelmi rost
38.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez és az összeállításhoz

Összesen 634 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez és az összeállításhoz

Összesen 7592 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez és az összeállításhoz

Összesen 370 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    31.2 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    275.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    118 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    80.8 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    31.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    197 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    193 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 634 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    110.9 g

Zsír

  • Összesen
    374.2 g
  • Telített zsírsav
    202 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    123 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    1612 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3306.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    296 mg
  • Kálcium
    665 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    370 mg
  • Foszfor
    1416 mg
  • Nátrium
    527 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    969.4 g
  • Cukor
    462 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

Víz

  • Összesen
    382.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2363 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    266 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    318 micro
  • Kolin:
    848 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2315 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    544 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1001 micro
Összesen 7592 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    18.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    160.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    47.2 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    18.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 370 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az összes hozzávalóból egységes masszát gyúrunk (ha nagyon száraz lenne, adjunk még hozzá tejfölt), majd a tésztát három egyenlő részre részre osztjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra és előkészítünk egy gáztepsit.
  2. A tésztagombócokat egészen vékonyra nyújtjuk (nagyjából akkorák lesznek a lapok, mint a tepsi), majd sütőpapíron, egyesével, 10 perc alatt készre sütjük őket. Az egyik lapot még elegen egészen finomra morzsoljuk, ez majd a töltelékbe kerül. A másik két tészta széleit szintén melegen levágjuk, hogy ugyanakkora lapokat kapjunk (amikor kihűl, könnyebben törik).

A töltelékhez és az összeállításhoz

  1. Az összemorzsolt tésztalapot elkeverjük a tejjel és az aromákkal. Közben a vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd ha már lágy és habos, belekeverjük a kakaóport, lekvárt és a tejes tésztamasszát.
  2. Az így kapott tölteléket rákenjük az egyik tésztalapra, majd ráhelyezzük a másikat.
  3. Egy lábasban vizet forralunk, majd ráteszünk egy tálat: ebbe öntjük a tojásfehérjéket és a cukrot. Kézi mixerrel elkezdjük verni alacsony fokozaton, amíg könnyen kenhető, fényes habot nem kapunk (nagyjából 5-7 perc). A habot rákenjük a sütemény tetejére, majd az egészet betesszük a hűtőbe egy éjszakára puhulni. Akár több időt is adhatunk neki (de azért tartsuk észben, hogy a tetején tojáshab van!).
  4. A kész süteményt kivesszük a hűtőből, hagyjuk egy kicsit felengedni, majd szeletelve tálaljuk. A tetején lévő habot enyhén megpiríthatjuk karamellizáló pisztollyal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Nagyobb ünnepek, családi összejövetelek elmaradhatatlan megédesítője a retro Kati szelet. Hogy pontosan ki lehet a szóban forgó Kati, azt bizony homály fedi, az utókornak már csak a csokikrémes, habos szelet maradt, amit újra és újra elkészíthetünk.

Nosalty stories

További receptek

Epres krémes házilag

A házi krémes bonyolultnak tűnhet, pedig abszolút nem az: ha pedig már egyszer elsajátítottuk a technikáját, szinte bármilyen ízű habkönnyű krémet a leveles lapok közé tölthetünk. ...

Lakos Benedek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Lakos Benedek

Házi citromos mignon

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...