r
Nosalty Logó

Hagyományos francia hagymaleves

Nosalty
Hagyományos francia hagymaleves
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

509
Kalória
19.1g
Fehérje
56.1g
Szénhidrát
22.1g
Zsír
119.2g
Víz
53.2g
Koleszterin
5.2g
Élelmi rost
11.3g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 509 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 3047 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 107 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1431.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    422 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    609 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    56.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    119.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    153 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    137 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 509 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    114.4 g

Zsír

  • Összesen
    132.5 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    319 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8586.8 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    178 mg
  • Kálcium
    2534 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    363 mg
  • Foszfor
    1811 mg
  • Nátrium
    3655 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    336.4 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    715 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    917 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    45 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    546 micro
  • Kolin:
    161 mg
  • Retinol - A vitamin:
    849 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    820 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    239 micro
Összesen 3047 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    299.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    127 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    24.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 107 kcal

Elkészítés

  1. A hagymákat félbe vágjuk, majd keresztben felkarikázzuk.
  2. A vajat és az olajat összeolvasztjuk, rádobjuk a hagymákat és alaposan összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a fokhagymát és a babérlevelet.
  3. Felöntjük kevés fehérborral, és meghintjük két kanál nádcukorral, hogy kicsit karamellizálódjon majd a hagyma. Alaposan összekeverjük, majd először lefedve puhára pároljuk, aztán elfőzzük a levét.
  4. Amíg a hagymák puhulnak, felkarikázzuk és sütőben megpirítjuk a bagettet, valamint lereszeljük a kétféle sajtot. Hagyományosan francia és/vagy svájci sajtokkal készítik, de ha nem kapunk, bármilyen félzsíros sajt tökéletes rá.
  5. Amikor késznek tűnik a hagyma, kiszedjük a babérleveleket és a kakukkfűágakat. Ezt követően hozzáadjuk a fehérborecetet, majd felöntjük marhaalaplével.
  6. Jöhet a sűrítés, ehhez pár evőkanállal kiszedünk a levesből, majd ebben kikeverjük a kukoricakeményítőt, hogy biztosan csomómentes legyen. A szuszpenziót visszaöntjük a leveshez, alaposan elkeverjük, majd összeforraljuk.
  7. A kész levest tálkákba vagy csészékbe porciózzuk, ezeket érdemes egy nagy gáztepsire tenni, hogy könnyebben tegyük a sütőbe.
  8. A levessel teli csészék tetejére helyezzük a pirított bagettkarikákat, majd megszórjuk a tetejüket a kétféle sajttal. 180 fokos sütőben nagyjából 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
  9. A tetejüket friss borssal meghintjük, és azon melegében fogyasztjuk, hogy jó olvadós legyen még a sajt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 60 p

Aki a hagymát szereti, az ezt a receptet imádni fogja, ennyi hagymát ugyanis semmi másban nem eszünk meg egyszerre. Hagymalevest már az ókori rómaiak is fogyasztottak, később pedig az egyik legnépszerűbb „szegényétel” lett belőle, hiszen a hagyma mindig is olcsó alapanyagnak számított. A ma ismert változat ehhez képest már kicsit előkelőbb: a levest marhaalaplével kell felönteni, kerül bele némi száraz fehérbor, a tetejére pedig jó adag sajtot is illik olvasztani.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...