r
Nosalty Logó

Hagyományos francia hagymaleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Nosalty
Hagyományos francia hagymaleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 509 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 3047 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 107 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1431.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    422 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    609 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    119.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    153 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    137 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 509 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    114.4 g

Zsír

  • Összesen
    132.5 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    319 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8586.8 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    178 mg
  • Kálcium
    2534 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    363 mg
  • Foszfor
    1811 mg
  • Nátrium
    3655 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    336.4 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    715 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    917 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    45 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    546 micro
  • Kolin:
    161 mg
  • Retinol - A vitamin:
    849 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    820 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    239 micro
Összesen 3047 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    299.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    127 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 107 kcal

Elkészítés

  1. A hagymákat félbe vágjuk, majd keresztben felkarikázzuk.
  2. A vajat és az olajat összeolvasztjuk, rádobjuk a hagymákat és alaposan összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a fokhagymát és a babérlevelet.
  3. Felöntjük kevés fehérborral, és meghintjük két kanál nádcukorral, hogy kicsit karamellizálódjon majd a hagyma. Alaposan összekeverjük, majd először lefedve puhára pároljuk, aztán elfőzzük a levét.
  4. Amíg a hagymák puhulnak, felkarikázzuk és sütőben megpirítjuk a bagettet, valamint lereszeljük a kétféle sajtot. Hagyományosan francia és/vagy svájci sajtokkal készítik, de ha nem kapunk, bármilyen félzsíros sajt tökéletes rá.
  5. Amikor késznek tűnik a hagyma, kiszedjük a babérleveleket és a kakukkfűágakat. Ezt követően hozzáadjuk a fehérborecetet, majd felöntjük marhaalaplével.
  6. Jöhet a sűrítés, ehhez pár evőkanállal kiszedünk a levesből, majd ebben kikeverjük a kukoricakeményítőt, hogy biztosan csomómentes legyen. A szuszpenziót visszaöntjük a leveshez, alaposan elkeverjük, majd összeforraljuk.
  7. A kész levest tálkákba vagy csészékbe porciózzuk, ezeket érdemes egy nagy gáztepsire tenni, hogy könnyebben tegyük a sütőbe.
  8. A levessel teli csészék tetejére helyezzük a pirított bagettkarikákat, majd megszórjuk a tetejüket a kétféle sajttal. 180 fokos sütőben nagyjából 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
  9. A tetejüket friss borssal meghintjük, és azon melegében fogyasztjuk, hogy jó olvadós legyen még a sajt.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 291
  • Tegnapi nézettség: 137
  • 7 napos nézettség: 248
  • Össznézettség: 21355
  • Feltöltés dátuma: 2021. szeptember 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Aki a hagymát szereti, az ezt a receptet imádni fogja, ennyi hagymát ugyanis semmi másban nem eszünk meg egyszerre. Hagymalevest már az ókori rómaiak is fogyasztottak, később pedig az egyik legnépszerűbb „szegényétel” lett belőle, hiszen a hagyma mindig is olcsó alapanyagnak számított. A ma ismert változat ehhez képest már kicsit előkelőbb: a levest marhaalaplével kell felönteni, kerül bele némi száraz fehérbor, a tetejére pedig jó adag sajtot is illik olvasztani.

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili