r
Nosalty Logó

Görcsleves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Görcsleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A leveshez

Összesen 332 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A leveshez

Összesen 1650 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A leveshez

Összesen 62 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1387.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    192 mg
  • Nátrium
    1045 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    200.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    270 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    990 micro
  • β-karotin
    2376 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 332 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.9 g

Zsír

  • Összesen
    44.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    392 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6935.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    391 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    236 mg
  • Foszfor
    961 mg
  • Nátrium
    5224 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    252.2 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    1001.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1351 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    284 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    112 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    340 micro
  • Kolin:
    389 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    11878 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    899 micro
Összesen 1650 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    267.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    202 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    191 micro
  • β-karotin
    459 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 62 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A leveshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A hagymát nagyon finomra vágjuk (vagy aprítógépben ledaráljuk) és a zsíron megdinszteljük. Hozzáreszeljük a fokhagymát és lehúzzuk a tűzhelyről, megszórjuk a pirospaprikával, 1 csipet sóval és a borssal, majd jól elkeverjük. Miután kihűlt, tovább pépesíthetjük darálóban vagy botmixerrel, hogy krémesebb, kenhetőbb állagot kapjunk (ez a lépés opcionális).
  2. A tésztához összegyúrjuk a tojást a liszttel (annyival, amennyit felvesz) és a sóval. Fóliába csomagoljuk, hűtőben kicsit pihentetjük, majd újra átdolgozzuk és kinyújtjuk vékony, nagyjából téglalap alakúra, végül megkenjük a hagymás zsírral.
  3. A tésztából felhajtunk egy kb. másfél-két centiméter széles csíkot, majd éles késsel vagy derelyeszagattóval elvágjuk, a csíkból hosszúságától függően csomókat kötünk. Kb. 3 jön ki egy hosszabb csíkból, a rövidebbekből értelemszerűen 1-2.
  4. Megint felhajtunk egy két centis darabot és ugyanúgy járunk el, mint az előbb. Ezt a folyamatot addig csináljuk, amíg el nem fogy a tészta és a csíkok.
  5. A kis csomókat lisztezett deszkára halmozzuk és hűtőbe tesszük felhasználásig.

A leveshez

  1. A zöldségeket megtisztítjuk és tetszőlegesen felaprítjuk, a hagyma kivételével, az egyben kerül a levesbe.
  2. A zsírt egy lábosban felhevítjük és rádobjuk a zöldségeket és átpirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk és felöntjük alaplével vagy vízzel és majdnem puhára főzzük az egészet.
  3. A csomókat beledobjuk az enyhén gyöngyöző levesbe és nagyjából 10-12 perc alatt készre főzzük a zöldségekkel együtt.
  4. Frissen aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 58
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 22
  • Össznézettség: 4638
  • Feltöltés dátuma: 2023. június 29.

Receptkategóriák

Görcsleves
Gerzsenyi Flóra 378 recept

A görcsleves, másnéven: kötött vagy csimbók leves eredete hagyományosan Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye és a Nagykunsághoz köthető. Erre a térségre egyébként is régóta jellemző a lisztes ételek és tésztafélék sokszínű elkészítési és felhasználási módja. A kötött tésztát Szabolcs és a Nagykunság minden településen hosszú évtizedek óta szinte minden háztartásban készítik és fogyasztják. Nevét a házilag gyúrt, tojásos tészta kissé furcsa, deformált csomó alakja ihlette, amit paprikás zsírral kennek meg, majd sodornak fel és kifőzve laktató levesbetétként vagy akár egytálételként fogyasztják. Szóval egy igazi paraszti csinálmány, a szegénység és leleményességének egyik ékes példája. Olcsó, egyszerű, de tartalmas és nagyon finom. Leginkább hétköznapokon készítik és általában zöldséglevesben főzik ki. Ebből is többféle verzió terjedt el: az egyik legnépszerűbb a paprikás rántással, köménnyel dúsított natúr (üres) leves, illetve az egyszerű gyökérzöldségleves. A szegénységből eredező ételbe hús szinte soha, csak nagyon ritkán került.

Hozzávalók

A tésztához

A leveshez

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili