Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombahabos rizottó

Gombahabos rizottó
Gombahabos rizottó
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept férjem újabb konyhai improvizálásából fakadt, így most az ő tollaival ékeskedem. :)
Nagyon finom, laktató étel, biztosan sokszor elkészítem majd!

hozzávalók / 4 adag

A rizottóhoz

A gombahabhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombát megtisztítjuk, kiskanállal egy külön tálba kikaparjuk a karimájának belső, fekete részét (ebből lesz sötét színű gombahab). A gomba többi részét apró kockákra vágjuk (a szárát is!).
  2. A vaj felét serpenyőbe tesszük, megdinszteljük rajta az apróra vágott vöröshagymát és a kinyomott fokhagymát, majd ráborítjuk a felkockázott gombát, sóval, borssal ízesítjük.
  3. Közben egy teflon edényben a bacont lassú tűzön megpirítjuk, hogy ropogós legyen, majd apró csíkokra vágjuk, és félretesszük.
  4. A megpirított gombára tesszük a nyers rizst, picit várunk, míg ez is megpirul, majd felöntjük a húslé felével. A rizottó esetében nem igaz, hogy nem szabad kavargatni (mint a hagyományos rizst), sőt, fontos, hogy rendszeresen kevergessük, és fokozatosan adagoljuk hozzá a nedvességet: először a húslevet, majd a tejet is. Ha még ekkor sem puha a rizs, lehet vizet is önteni rá, de mindig csak kis folyadék kerüljön rá egyszerre.
  5. Amíg a rizs puhul és "nyálkásodik", elkészítjük a gombahabot. A maradék vajon megdinszteljük a gombából kikapart fekete részt, majd fokozatosan felöntjük a főzőtejszínnel. Egy kis liszttel besűrítjük (kb. 1 evőkanál). Botmixerrel pépesítjük, és hozzáturmixolunk egy nyers tojást, végül a tűzre visszatéve felrottyantjuk. Ahogy hűlni kezd, habos állagú krémet kapunk.
  6. Ha a rizottó kezd puha lenni, hozzákeverjük a korábban elkészített bacont, ráreszeljük a sajtot, és belekeverjük, hogy elolvadjon. Fűszerezhetjük nagyon apróra vágott petrezselyemmel, chilipaprikával.
  7. Tálaláshoz tegyük egy kerek formájú egénybe (kistál vagy csésze), majd borítsuk ki a tányérra, hogy szép kis dombocskát kapjunk. Kanalazzunk rá gombahabot, a tetejét pedig díszítsük snidlinggel, chilivel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 494
elküldve: 1
receptkönyvben: 26
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

szebori

Mióta szakács: 2011.10.08.
5 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
alkalom: Valentin-nap, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gombakrémes rizottó, gombás rizottóhalom, rizottó bacönös gombaszósszal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

824
csiperkegomba 6 nagy db
rizottó rizs 1 bögre
bacon 4 szelet
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 4 gerezd
vaj 10 dkg
parmezán sajt 10 dkg
alaplé 1 dl
tej 1 dl
petrezselyem 0 ízlés szerint
snidling 0 ízlés szerint
chili 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
csiperkegomba 6 nagy db
vaj 10 dkg
főzőtejszín 1 dl
finomliszt 1 evőkanál
tojás 1 db