Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyés pulykapástétom

Gesztenyés pulykapástétom
Gesztenyés pulykapástétom
75 perc / előkészület: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régen, amikor csak a klasszikus módon lehetett hozzájutni a  gesztenyéhez, akkor nagyon macerás volt megtisztítani (tudják; szemenként kereszt alakban bevágni, majd megfőzni, vagy megsütni, meghámozni, végül lepasszírozni, és ez a gesztenye massza). A gesztenye így viszonylag drágának is számított, ezért sokan szaporították babpürével. Ezen nem kell csodálkozni. Például Japánban olyan kevés gyümölcs terem, hogy a modern idők előtt a babból készült ízesített krémeket töltötték a süteményekbe lekvár helyett.

Szóval, ha egy finoman ízesített  húsos, töltelékszerűen elkészített masszába gesztenyét tesznek és formában megsütik, akkor az bizony gesztenyés húsos pástétom. Ha tésztába is belesütik akkor az pite. Gesztenyés pite. És így ebben a formában már az egész angol szász világban ismerik. Karácsonykor nagyon praktikus. Itthon is.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Zsemlét tejbe áztatunk, kicsavarjuk, és egy tálba tesszük. Száraz babot főzünk puhára enyhén sós vízben. Leszűrjük és átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a kinyomott zsemléhez. A gesztenyemasszát is a tálba tesszük.
  2. Serpenyőben kevés olajban, apróra vágott vöröshagymán megpirítjuk a szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, és vágott petrezselymet is szórunk bele. Ezeket is a tálba öntjük.
  3. Magozott aszalt szilvát vékony metéltre vágjuk. A csíkokra vágott pulykamájat, a szeletekre vágott hámozott főtt gesztenyét és a sült pulykacomb ujjnyi csíkokra vágott húsát is beletesszük a keverőtálba. Ütünk hozzá 4 db tojást. Az egészet ízesítjük sóval, borssal, mustárral, majd hozzáadjuk a vajat is. Jól összedolgozzuk az egészet.
  4. Kivajazott hőálló edénybe tesszük, alufóliával letakarjuk, és előmelegített, 160 C-fokos sütőben 60-70 percig sütjük.
  5. Hidegen melegen, egyaránt finom. Vörösborral elkevert szilvalekvárral tálaljuk.
  • sütési hőfok: 160°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 646
elküldve: 1
receptkönyvben: 30
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Buday Péter

Mióta szakács: 2015.09.02.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék húsból
kategória: sós krémek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

gesztenyés pástétom

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

964
fehérbab 30 dkg
vöröshagyma 10 dkg
gomba 20 dkg
petrezselyem 2 csokor
napraforgó olaj 0.5 dl
aszalt szilva 5 dkg
pulykamáj 15 dkg
gesztenye 15 dkg
pulykahús 20 dkg
tojás 4 db
mustár 1 ek
zsemle 2 db
vaj 8 dkg
gesztenyemassza 8 dkg
citromlé 3 csepp
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vörösbor 1 dl
szilvalekvár 10 dkg