Pulykamáj

A pulykamáj sokak által kedvelt, tápanyaggazdag belsőség, amely magas vas-, fehérje-, A-vitamin- és folsavforrás. Az íze hasonlít a csirkemájhoz, de sok esetben lágyabb és édesebb. A pulykamájat hetente egy-két alkalommal érdemes fogyasztani, viszont magas A-vitamin-tartalma miatt nem ajánlott túlzásba vinni, különösen a várandós nők számára.

Leírás

Pulykamáj – receptek, leírás, tippek

A pulykamáj a csirkemájhoz hasonlóan jutányos áron hozzáférhető, kedvelt szárnyasmáj. Konyhai felhasználása is hasonlóképpen sokrétű: készülhet rántva, resztelve, pirítva (lecsós, zöldséges körítéssel), de csinálhatunk belőle pástétomot is.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a pulykamáj?

Pulykamáj

A pulykamáj magas tápanyagtartalommal rendelkező belsőség. Sokféleképpen el lehet készíteni, és azért, hogy íze lágy legyen, a tejben való áztatást szokták javasolni, mert ezzel el lehet venni esetleges kesernyés ízét. Hagyma, fokhagyma és a különböző zöldfűszerek nagyon jól illenek hozzá.

Hogyan vásároljuk?

Pulykamáj vásárlásakor fontos, hogy megbízható forrásból szerezzük be a májat. Hentesnél, piacon vagy szupermarketben is megtehetjük ezt, de kérdezzünk utána származási helyének. A pulykamáj mélyvörös vagy bordó színű, ha bármilyen folt látható rajta, akkor már nem friss. Fagyasztott formában is megtudjuk venni, de ha friss májjal térünk haza, akkor 1-2 napon belül el kell készíteni, mert gyorsan romlandó alapanyag.

Mire jó a pulykamáj?

A pulykamáj gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, többek között vasban, ami fontos szerepet játszik a vérképzés folyamatában, az oxigénszállításban és az energiaszint fenntartásában. A pulykamájban lévő A-vitamin támogatja a látást, az immunrendszert és a bőr egészségét. A B-vitamint sem nélkülözi a pulykamáj (B12- és a folsavtartalma kiemelkedő!), mely az idegrendszer és a sejtek egészségének szempontjából fontos. Magas fehérjetartalma miatt az izmok fenntartását, építését és regenerálódását szolgálja.

A pulykamájat sokféleképpen lehet elkészíteni. Kedvelt ételek a sült, grillezett vagy pirított máj, de pástétomokhoz, terrine-ekhez is kiváló alapanyag. Fontos, hogy ne süssük túl, mert kiszáradhat, elveszti lágyságát és jellegzetes ízét. A pulykamáj 100 grammja 130-140 kcal-t tartalmaz, ebből 22 gramm fehérjét.

Mi készülhet a pulykamájból?

Népszerű étel a resztelt pulykamáj vörösborosan, a wellington pulykamáj, a zöldségleves pulykamájjal, a pulykamáj zöldbabbal, újhagymával, a birsalmás pulykamáj hagymával, a zöldfűszeres vajban sült omlós pulykamáj és a pulykamáj sült padlizsánnal.

Még több pulykamájas receptért görgess lejjebb!

128
Kalória
18.3g
Fehérje
-
Szénhidrát
5.5g
Zsír
75.5g
Víz
415g
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Pulykamáj

fehérjetartalom

18.26 g

zsírtartalom

415004.165 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

75.54 g

gramm pulykamáj?

Top ásványi anyagok

Foszfor

279 mg

Nátrium

131 mg

Magnézium

24 mg

Kalcium

20 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

1.04 g

Kolin

221.8 mg

C vitamin

24.5 mg

Niacin - B3 vitamin

11.233 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

18.26 g

Zsír

telített zsírsav

1.664 g

egyszeresen telített zsírsav

0.817 g

többszörösen telített zsírsav

1.684 g

koleszterin

415 g

ásványi anyagok

Kalcium

20 mg

Vas

8.94 mg

Magnézium

24 mg

Foszfor

279 mg

Nátrium

131 mg

Cink

3.37 mg

Réz

0.863 mg

Mangán

0.296 mg

Szelén

68.7 µg

szénhidrát

víz

75.54 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.206 mg

Riboflavin - B2 vitamin

2.247 mg

Niacin - B3 vitamin

11.233 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

6.28 mg

Folát

677 µg

Kolin

221.8 mg

Retinol

8056 µg

Béta-karotin

29 µg

E vitamin

0.24 mg

D vitamin

50 µg

B12 vitamin

19.73 µg

A vitamin

8058 µg

C vitamin

24.5 mg

B6 vitamin

1.04 g

29 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Ezek az otthoni praktikák segítenek napégés ellen

Hiába a naptej és az óvatosság, a nyári napsugarak időnként túljárhatnak az eszünkön – a napégés pedig nemcsak kellemetlen, de fájdalmas is lehet. Szerencsére van néhány egyszerű, otthon is bevethető trükk, amivel gyorsan enyhítheted a tüneteket – ráadásul nem is kerülnek sokba.

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...