r
Nosalty Logó

Menzás piskóta csokiöntettel

Fekete Melinda
Menzás piskóta csokiöntettel
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A piskótához

A csokiöntethez

706
Kalória
17.3g
Fehérje
116.9g
Szénhidrát
18.4g
Zsír
52.2g
Víz
182.6g
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
68.6g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A piskótához

A csokiöntethez

Összesen 706 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A piskótához

A csokiöntethez

Összesen 4234 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A piskótához

A csokiöntethez

Összesen 193 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    18.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    183 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    991.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    330 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    320 mg
  • Nátrium
    261 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    116.9 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    52.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    148 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    254 micro
Összesen 706 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    103.5 g

Zsír

  • Összesen
    110.4 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    1095 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5951.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    199 mg
  • Kálcium
    1983 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    256 mg
  • Foszfor
    1920 mg
  • Nátrium
    1567 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    701.3 g
  • Cukor
    412 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    313 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    513 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    224 micro
  • Kolin:
    889 mg
  • Retinol - A vitamin:
    512 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1526 micro
Összesen 4234 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    270.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    14.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 193 kcal

Elkészítés

A piskótához

  1. Az alapanyagokat kimérjük, a tojásokat szétválasztjuk. Egy sütőformát kivajazunk és kilisztezünk. A sütőt előmelegítjük.
  2. Egy nagyobb keverőtálba tesszük a cukor felét és a tojássárgájákat, majd elkezdjük kézi mixerrel habosítani. Mikor már elkezdett habosodni hozzátesszük a vizet és az olajat is és fehéredésig tovább habosítjuk.
  3. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a cukor maradékát. Fontos, hogy a kézi mixer habverőjét alaposan lemossuk, mielőtt a fehérjét is elkezdenénk habosítani vele. A tiszta habverővel addig verjük a tojásfehérjét, amíg teljesen kemény lesz és nem esik ki a tálból.
  4. A lisztet összekeverjük a sütőporral.
  5. A tojássárgájához hozzászitálunk a lisztkeverékből, majd teszünk hozzá a fehérjéből is és óvatos mozdulatokkal elkeverjük. Vigyázunk, hogy ne törjük össze a habot. A maradék lisztet és fehérjét még további két részletben adjuk hozzá a tésztához. Törekedjünk arra, hogy csomómentes legyen.
  6. A kikevert tésztát beleöntjük a kivajazott, kilisztezett sütőformába. Előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

A csokiöntethez

  1. A tejet elkezdjük melegíteni egy lábasban, majd egy kisebb tálba kimerünk belőle egy keveset, amiben elkeverjük a cukrot, kakaóport, keményítőt és sót. Ezt a csomómentesre kevert kakaós alapot, visszaöntjük a tejbe. Ízesítjük vaníliás cukorral és rumaromával.
  2. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett megvárjuk míg épphogy felforr és besűrűsödik, ekkor le is húzzuk a tűzről. Melegen vagy hűtve tálaljuk a piskótával.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Bizonyára senkinek nem kell bemutatni ezt a klasszikus menzás fogást. Levegős, puha piskóta leöntve egy kellemes, kakaós öntettel, ami melegen és behűtve is passzol a piskótához. A menzához lehet, hogy sokaknak rossz emlék fűződik, de ez az az egy kivétel, amit mindenki örömmel fogyasztott az iskolában is.

Nosalty stories

További receptek

Epres menzás piskóta

Mi történne, ha a klasszikus és retró menzás piskótába egy nagy marék eper költözne? Erre a kérdésre keresi a választ az alábbi süteményrecept és higgyük el, meg is találja gond ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...