Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres répatorta - reform

Fűszeres répatorta - reform
Fűszeres répatorta - reform
135 perc / előkészület: 80 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még 2003-ban volt szerencsém Ausztráliában tölteni pár hónapot egy ottani gimnázium tanulójaként, és ott találkoztam a répatortával, mint nagy nemzeti finomsággal (A brit örökség.) Azóta az egyik kedvenc édességem, és és már számtalan módon elkészítettem, de valahogy ez a kedvencem.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához (1 bögre 2,5 dl)

A diókrémhez

ajánlat

A torta még szebb, ha kuglófformában készítjük, és nem csak a tetejét, hanem az oldalát is megkenjük a krémmel.
A diókrémet bármilyen más olajos magból is készíthetjük, az én kedvenceim pl. mandulából vagy kesudióból készülnek. Hogy ne váljon unalmassá, érdemes kipróbálni az alma helyett egyéb gyümölcsökkel is, de itt az állagra nagyon kell figyelni. Én még banánnal próbáltam, de nekem az alma a favorit.
Ez a krém nem csak sütik tetejére lehet jó! Szerintem kiválóan helyettesítheti a gyerekek által annyira kedvelt műanyag, tartósítószerrel, adalékanyagokkal, zsírral és cukorral teli édes kenyérre kenhető masszákat, és megtöri a házi mogyoróvaj egyhangúságát is :).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az olajat és a tojásokat habosra keverjük a steviával.
  2. Hozzáadjuk a finomra reszelt répát, a lisztet, a fűszereket, valamint a diót és a csokit.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a keveréket.
  4. Előmelegített sütőben letakarva sütjük 45 percig.
  5. Ezt követően leszedjük a fóliát a tetejéről, és tovább sütjük.
  6. Tűpróbával győződünk meg az elkészültéről. Ha a beleszúrt tű szárazon jön ki a répatortából, akkor jó.
  7. A diókrémhez az almát meghámozzuk, és összeturmixoljuk a vízzel, a citrusok levével, a fahéjjal és a steviaporral.
  8. A diót lisztállagúvá daráljuk, és a masszához adjuk.
  9. Addig turmixoljuk, míg egységes krémállagot nem kapunk. TIPP: A fahéj mellé próbálkozhatunk még a répatortában szereplő többi fűszer felsorakoztatásával.
  10. Ha kihűlt, felszeleteljük (vigyázzunk, könnyen morzsálódik).
  11. Tányérra tesszük, a tetejét vékonyan megkenjük a diókrémmel, és egy darab diót nyomunk rá, vagy durvára vágunk még egy kis diót, és azzal hintjük meg.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 343
elküldve: 3
receptkönyvben: 143
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Chegue

Mióta szakács: 2010.11.05.
4 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
receptverseny: Judafest 2. receptverseny
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

répatorta, ausztrál répatorta, fahéjas-szegfűszeg-diós répatorta, diókrémes reform répatorta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

eva0812
eva0812 Wed, 2013-06-19 17:22

Szia !
Tetszik a recept.
Egy kérdés,egy bögre barna nádcukor ,mennyi stevia pornak felel meg.
Éva

chegue
Chegue / chegue Fri, 2013-10-25 13:10

Szia!

Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, nem nagyon jártam erre. Mérd le hány gramm cukor megy a bögrébe amit használsz és oszd el 20-al. Vagy jó megoldás lehet a DiaWellness negyadannyi ugyanannyi "cukra" és abból 1/4-ed bögre.

Remélem ízlett/ízleni fog :)

chegue
Chegue / chegue Mon, 2011-02-21 15:50

Nagyon örülök,h jól sikerült. Be kell valljam általában én is krém nélkül készítettem, de a más okból csinált és megmaradt kesudiókrémnek nagyon nagy sikere volt mellette :D így azóta ha tehetem csinálok mellé, valahogy elfogy :D

Lyly
Lyly / Lyly Mon, 2011-02-21 13:05

Szia!!
Nem tudok sok mindent hozzáfűzni, egyszerűen tökéletes!!!
2 pillanat alatt össze lehet dobni, én krém nélkül készítettem, de nekem fenséges volt.
Ez lesz nálam az abszolút favorit mostantól.
Nagyon hálás vok h feltetted.^^

chegue
Chegue / chegue Sun, 2011-02-20 16:14

Szia

Örülök, hogy tetszik, nekem nagy kedvencem, és sok hitetlenkedőt megleptem már vele :D
Remélem ízleni fog :)

Lyly
Lyly / Lyly Sat, 2011-02-19 20:13

Hát én nem tudom elképzelni sem miért nem írt még ide senki sem, már napok óta szemezek a recepteddel és azthiszem holnap eljön az ideje, hogy meg is süssem. Már nagyon kíváncsi vagyok milyen élményt fog nyújtani, egyenlőre csak így elképzelve nagyon finomnak tűnik. :)
De majd leírom hogyan sikerül. Előre is köszi ezért a különleges receptért.
Orsi

1657
mogyoróolaj 2.5 dl
tojás 2 db
nádcukor 1 bögre
sárgarépa 50 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 1.75 bögre
foszfátmentes sütőpor 2 teáskanál
fahéj 1 tk
gyömbér 0.25 tk
szegfűszeg 0.25 teáskanál
szerecsendió 0.75 tk
dió 10 dkg
étcsokoládé 10 dkg
dió 200 g
alma 1 közepes db
fahéj 1 kk
citromlé 1 citromból nyert
narancslé 1 narancsból nyert
víz 0.5 dl
stevia por 1 késhegynyi