r
Nosalty Logó

Fűszeres libapecsenye zúzamártással

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Fűszeres libapecsenye zúzamártással
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A pecsenyéhez

A zúzamártáshoz

Összesen 1328 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A pecsenyéhez

A zúzamártáshoz

Összesen 5307 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A pecsenyéhez

A zúzamártáshoz

Összesen 179 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62 g

Zsír

  • Összesen
    111.8 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    410 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1924.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    871 mg
  • Nátrium
    773 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    301.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    99 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 1328 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    248.1 g

Zsír

  • Összesen
    447.2 g
  • Telített zsírsav
    135 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    231 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    49 g
  • Koleszterin
    1640 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7699.1 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    258 mg
  • Kálcium
    485 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    306 mg
  • Foszfor
    3483 mg
  • Nátrium
    3093 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    1205.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    416 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    87 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    54 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    397 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 5307 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    260.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    118 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 179 kcal

Hozzávalók

A pecsenyéhez

A zúzamártáshoz

Elkészítés

A pecsenyéhez

  1. A megtisztított szárazra törölt libacombokat, libamellet besózzuk, majd bedörzsöljük szárított kakukkfűvel, rozmaringgal és egy gerezd zúzott fokhagymával.
  2. Egy fedeles edénybe sorakoztatjuk a húsokat, rátesszük a rozmaringágat, és a fokhagymagerezdeket héjastól közéjük szórjuk. (A húst először megpároljuk, így omlósabb lesz, majd utána sütjük, ezért célszerű olyan fedeles edényben készíteni, amely a tűzhely felső részén és sütőben is használható.)
  3. Kevés (1-2 dl) vizet adunk a libahúshoz és fedő alatt, közepes lángon 40-60 percen át pároljuk, közben ha szükséges a vizet pótoljuk.
  4. Ezt követően 180 fokra előmelegített sütőben sütjük tovább a libahúst 20-30 percig, majd levesszük a fedőt és további 20-30 perc alatt pirosra sütjük a pecsenyét.
  5. A zúzamártáshoz a megtisztított vöröshagymát apróra felkockázzuk, és a libazsíron dinsztelni kezdjük.
  6. A főtt libazúzát kisebb darabokra szeleteljük.
  7. Amikor a hagyma üveges, rászórjuk a lisztet, kicsit pirítjuk az így kapott hagymás rántást, majd felöntjük levessel, és hozzáadjuk a tejszínt. Ízesítjük sóval, kevés cukorral és ecettel, majd összeforraljuk.
  8. A mártáshoz adjuk a felszeletelt libazúzát, és 10-15 percig lassú tűzön főzzük. (Ha túl sűrű a mártás, adhatunk hozzá még levest vagy vizet.)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Receptkönyvben: 107
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 29553
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 11.

Ajánló

A fűszeres libapecsenyét libazúza mártással tálaljuk, amelyhez adhatunk burgonyalángost, pirítóst, fehér kenyeret, amelyekkel igen finom a libapecsenye mellett héjában sült krémes fokhagyma.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A néphit szerint Márton napján azért is kell lúdhúst fogyasztani, mert a lúd mellcsontjából meg lehet jósolni az elkövetkező hónapok időjárását. Ha fehér a csont, havas, fagyos, kopogós lesz a tél, viszont ha piros, fekete, esős karácsonyra és télre lehet számítani. Aztán azért is kell lúdhúst fogyasztani, mert az álmoskönyv szerint lúdhúst enni, jót jelent…Fogadjuk meg a népi bölcsességeket és készítsünk libapecsenyét, amelyet egy manapság már sültekhez kevésbé kínált mártással, a zúzamártással tálaljunk. (A legtöbb régi szakácskönyvben megtalálható a libazúzából vagy aprólékból készült mártás, amely a libalevesben főtt zúzából, illetve húsból és zöldségekből készíthető. Tálalható főtt húsok és sültek mellé, de kínálható zsemlegombóccal is.) További képek itt láthatóak.

Hozzávalók

A pecsenyéhez

A zúzamártáshoz

Címlapról ajánljuk

Így fagyaszd le az aprósütit, ha már nem tudod, mit...

Ebben az időszakban majd mindenki buzgón gyártja a házi aprósütit, így megeshet, hogy kissé elszámoljuk magunkat és nyakunkon marad a sütemény, mert már a szomszédnak is elege van belőle. Ilyenkor nehogy a kukába dobjuk munkánk gyümölcsét, hanem tegyük el ínségesebb időkre, jól jön az még! Mai Napi tippünk ebben segít!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...