Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-rebarbarás álompite

Epres-rebarbarás álompite
Epres-rebarbarás álompite
80 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Könnyű, rebarbarás krémmel és vajasan omlós, klasszikus francia tésztával készült nyári pite, friss eperillattal.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

  • 50 dkg eper (tetszés szerint)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rebarbarát, a cukrot, a vizet, a citromhéjat és a kikapart vaníliát egy vastag aljú lábosba tesszük, lefedjük, és alacsony lángon 8-10 percig főzzük, míg a rebarbara meg nem puhul.
  2. Levesszük a fedőt, feltekerjük a lángot közepesre, majd további 8-10 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük lekvárállagúra. Félretesszük hűlni.
  3. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A lisztet egy sima felületre szitáljuk, a közepébe mélyedést vájunk, az ide öntött tojást, sót, cukrot és vajat az ujjainkkal összemorzsoljuk.
  4. Apránként, óvatosan hozzádolgozzuk a lisztet is (nem gyúrjuk), míg egy morzsalékos, kezdetleges tésztát nem kapunk.
  5. Erre a tésztára öntjük a tejet, ezt is beledolgozzuk, majd a tenyerünk segítségével sima tésztává gyúrjuk. Fontos, hogy ne legyen ”agyongyúrva”, 5-6 gyúró-nyújtó mozdulat elegendő a megfelelő állag eléréséhez.
  6. A tésztát liszttel meghintett felületen kör alakúra nyújtjuk. 25-28 cm átmérőjű piteformát használunk, de a tésztát ennél valamivel nagyobbra kell nyújtanunk, hogy ki tudjuk vele kényelmesen bélelni a forma oldalait is. A kinyújtott tésztát tekerjük fel a sodrófára, egyengessük el a formában, gyengéden nyomkodjuk bele a forma belső széleibe is. A sodrófát a forma tetején végiggörgetve le tudjuk vágni a felesleges, kilógó részeket. A kibélelt formát tegyük 20-30 percre hűtőszekrénybe.
  7. A tészta alját sütés előtt villával megszurkáljuk, hogy a sütés során keletkező gőzöknek szabad utat biztosítsunk.
  8. A formát beborítjuk egy sütőpapírral, szárazbabbal kiöntjük, majd berakjuk az előmelegített sütőbe. Így elkerüljük, hogy a tészta alja felhólyagosodjon. Ezt nevezik ”vakon” sütésnek.
  9. 20 perc elteltével kivesszük a sütőpapírt és a sütőbabot, a tésztát további 5-10 percig sütjük így is, hogy halvány aranybarna színt kapjon. Miután kivettük, hagyjuk kihűlni.
  10. Míg a tészta pihen, a krémhez felverjük a habtejszínt, aztán beleforgatjuk a kész, kihűlt rebarbaralekvárt és a görög joghurtot.
  11. A pitetésztában egyenletesen eloszlatjuk a rebarbarakrémet, majd legalább 30 percre betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt beborítjuk a gyönyörű, friss, tetszés szerint félbevágott vagy egészben hagyott eperrel.
  12. Végső lépésként porcukorral enyhén meghintjük, és friss mentalevelekkel díszítjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • tepsi mérete: 25-28 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 093
elküldve: 41
receptkönyvben: 474
elkészítve: 18/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Gyömbér

Mióta szakács: 2013.06.10.
1 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, tízórai, ebéd, vacsora
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gyümölcskrémes pite, rebarbarakrémes pite, pite gyümölcsökkel

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ildikeszabo
Auringonkukka / ildikeszabo Fri, 2013-06-28 16:22

Ezen az epres recepten felbuzdulva elkezdtem keresni a többi receptedet és szomorúan vettem tudomásul, hogy eddig csak egy recepted van fennt :(! Nem semmi, hogy fiú létedre ilyet tudsz sütni :) Holnap meg is csinálom a pitédet egy csajos grillpartira :D
Ha van még valami ehhez hasonló finomság a tarsolyodban, ne fojtsd vissza magadban, kíváncsi vagyok mindenre!
Üdv: Ildikó

Gyömbér.hu
Gyömbér / Gyömbér.hu Tue, 2013-07-02 10:25

Ildikó, remélem jól sikerült a grillparti és az utolsó morzsáig elfogyott a pite. :)

Hozok majd még további recepteket, illetve a blogon is találhatsz még finomságokat. :)

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Thu, 2013-06-20 12:10

Szia Csaba, jó ideje keresem a görög joghurtot, de még nem találtam sehol (Aldil Lidl, Auchan, Tesco). Te honnan szerzed be?
Köszi, Andi

Gyömbér.hu
Gyömbér / Gyömbér.hu Thu, 2013-06-20 13:51

Szia Andi,

Az Auchanban szoktuk beszerezni a "Zott Natura - Greek Style" névre hallgató, kék dobozos joghurtot. 10%-os a zsírtartalma, szerintem a boltban forgalmazott görög joghurtok közül ez a legfinomabb.

Remélem, segített! :)

Gyömbér.hu
Gyömbér / Gyömbér.hu Sun, 2013-06-16 19:12

Kedves Kristina!

Köszönjük a kedves szavakat, nagyon jó olvasni ezt a visszajelzést, főleg annak örülünk, hogy sikerült vidám perceket szerezni. :) Ez a legfontosabb.

A négylábú családtagokkal együtt szép estét kívánunk mi is! :)

Csaba

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2013-06-16 02:07

Kedves Csaba!
Gratulálok a szép és biztosan nagyon finom receptedhez. A bemutatkozásod mosolyt csalt az arcomra! Megnéztem a Gyömbér.hu-t és onnatól kezdve folyamatosan "vigyorogtam"...
Zsuzsinak és Neked is szívből gratulálok de nem csak a receptek, az oldal, és a gyönyörű képek miatt. Ebben a felszínes rohanó világban friss tavaszi szellőként hatott rám a kettőtök mély érzésű, harmónikus világa. Évekkel ezelött elkezdtem különféle házi kekszeket, sütiket stb.. tervezni és készíteni a kutyuskáinknak és cicáinknak, így biztos megértesz miért volt a nagy öröm. Amikor valaki ugyan annyi gondoskodással készíti el a kutya kekszet mint a saját ételét ahogyan Te is tetted abból nagyon sok minden kiderűl.....:)
További vidám és békés szép napot kívánok.
Kristina/RAW

457
finomliszt 25 dkg
vaj 15 dkg
1 teáskanál
cukor 1 csipet
tojás 1 db
tej 1 ek
rebarbara 20 dkg
cukor 12 dkg
víz 6 ek
citromhéj 0.5 tk
vanília 1 db
habtejszín 3 dl
görög joghurt 3 ek
eper 50 dkg