Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-rebarbarás pite túróval és tojáshabbal

Epres-rebarbarás pite túróval és tojáshabbal
Epres-rebarbarás pite túróval és tojáshabbal
100 perc / előkészület: 25 perc sütés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept biztosan megosztja majd a véleményeket. Az egyik tábor fújogatni fog :-), másik már megkóstolna egy szeletet ebből a pitéből...  Mert bizony a rebarbarát vagy szereti valaki, vagy nem, és bizony a habcsókkal vagy tojáshabbal sem más a helyzet. Be kell vallanom, én rebarbarát enni már ettem, de még csak először készítettem, de az összes rémtörténetet, mi szerint savanyú és unalmas, meg kell cáfolnom. :-) Igaz, savanyúbb mint a citrom, ezért kísérőnek nem árt egy kis plusz mellé, ami édesíti, másik gyümölcs, tojáshab vagy cukros morzsa, de nem kell túlzásba vinni. Én ezt a receptet legközelebb biztosan sokkal kevesebb cukorral készítem majd, mert készíteni még nagyon sokat fogom.

Vannak még szkeptikusok??? Akkor csak egy dolog segít, próbáljátok ki a receptet, és osszátok meg velem is a véleményeteket. De egyébként is érdekelne, ki melyik táborba tartozik: rebarbara vagy le a rebarbarával??:-)))

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A gyümölcsös töltelékhez

A túrós töltelékhez

A tojáshabhoz

ajánlat

TIPP: a sütőt nyissuk ki résnyire a hab sütéséhez, így a felesleges páratartalom elillan, és még szebb és ropogósabb lesz a végeredmény.

FONTOS: A sütőből kivéve hagyjuk legalább 1 óra hosszáig hűlni tálalás előtt a sütinket, mert a kompóttól a belseje nagyon sokáig forró.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az epret mossuk meg és daraboljuk, a rebarbarát hámozzuk, vágjuk kb. 1 cm-es kockákra. Adjuk hozzá a cukrot, pudingport, mandulát, és hagyjuk kicsit pihenni.
  2. A tészta elkészítéséhez keverjük habosra a vajat a cukorral. Adjuk hozzá az egész tojást és a másik tojássárgáját. A maradék fehérjét tegyük hűtőbe, később felhasználjuk a habhoz.
  3. Adjuk a masszához a túrót, keverjük tovább. Végül mehet hozzá a liszt és sütőpor, de ezeket már kézzel gyúrjuk hozzá. Nyújtsuk ki a tésztát kevés liszten kb. 4 mm vastagságúra, és nyomkodjuk egy formába, egészen az oldalán is magasra. Szurkáljuk meg több helyen villával. Tegyünk bele sütőpapírt, és töltsük meg száraz babbal vagy borsóval. Süssük vakon 15 percig 150 fokon.
  4. Közben készítsük még el a túrós tölteléket: A túrót a tojássárgájával, pudingporral, cukorral, vaníliával, citromhéjjal keverjük csomómentesre. A tojásfehérjéket verjük habbá, majd óvatosan adjuk a masszához, és tegyük félre.
  5. 15 perc után vegyük ki az elősütött pite tésztát, távolítsuk el a nehezéket :-) a sütőpapírral. Oszlassuk el az alján most a lecsepegtetett, bepácolt gyümölcstölteléket, majd erre rétegeljük a túrós tölteléket. Tegyük ismét vissza a sütőbe, és süssük további 35-40 percig.
  6. Ha majdnem kész, készítsük el a tojáshabot: pici sóval verjük fel a tojásfehérjéket, majd adjunk hozzá citromlevet, és lassú adagokban a cukrot. Verjük olyan sokáig, amíg nem lesz egynemű, hófehér és fényes a hab, majd oszlassuk el a pite tetején, és az utolsó 10-15 percre tegyük vissza a sütőbe, de már csak 100 fokra, hogy inkább száradjon, és ne barnuljon meg nagyon.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 289
elküldve: 4
receptkönyvben: 131
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

szanten

Mióta szakács: 2013.01.11.
54 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

rebarbarás pite, túrós-rebarbarás pite, tojáshabos rebarbarás pite

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csukamama
Csukamama / Csukamama Fri, 2014-05-23 09:15

Kedves receptlounge! Nagyon örülök, hogy rátaláltam a receptedre, mert ültettem a kertbe rebarbarát és most lett akkora, hogy lehet már szedni. Készítettem már levest belőle. Nálunk is megosztotta a családot. Volt akinek ízlett, volt akinek nem. Lehet, hogy az volt a baj, hogy csak rebarbarából készítettem. Most majd elkészítem ezt a süteményt is. Kíváncsi vagyok mit szólnak hozzá. Jó lenne a lekvár receptjét is megtudni. Van elképzelésem az elkészítéséről, de azért kíváncsi vagyok más hogy csinálja. :) Én nem szoktam meghámozni, csak megmosom és fel darabolom.

Timcsi66
Timcsi66 Thu, 2013-06-13 12:20

Rebarbara??? Jöhet minden mennyiségben, és többféleképpen!:-) Tavaly többféle lekvárt is készítettem, és mindnek nagy-nagy sikere volt! De tényleg a legjobb, ha más gyümivel keverjük.
Most ezt a receptet fogom elkészíteni, és biztos vagyok benne, hogy nagyon finom lesz! ( a cukor mennyiségét én is csökkentem ) Túróval még nem próbáltam, de mivel órák óta ez a két összetevő bolyong a fejemben, így most ennek is eljött az ideje! Előre is köszönöm a receptet! :-)

receptlounge
szanten / receptlounge Wed, 2013-06-26 12:47

Kedves Timcsi66, örülök, hogy azért még vannak rebarbara barátok rajtam kívül :) Kiváncsi vagyok a véleményedre, ha elkészült a pite.

Lamilla
Lamilla / Lamilla Tue, 2013-05-21 13:55

Megcsináltam hétvégén, nekem nem lett ilyen szép, mert oldalt kicsit kifolyt a töltelék, megszínezte és kicsit átáztatta a tésztát, ennek lehet hogy az az oka hogy az epret vandál módon lapátolták a zacsimba....talán ha grízt tettem volna bele mandula helyett, akkor az jobban felszívja.Így kicsit elegyedett a gyümölcsréteg a túróval, és nem volt ilyen szépen elválasztott a két réteg. Ennek ellenére nekem kifejezetten ízlett, bár tényleg két táborra oszlott a tesztközönség :-) Talán legközelebb kipróbálom tejszínhabbal a tetején, mert bár a tojásfehérjehab jól néz ki, de nekem soha nem lesz ropogós, csak kicsit nyúlós (pedig a Pavlova megy, nem is értem), és így az nekem nem tett hozzá plusz ízt, de ha ropogósan képzelem el, akkor nagyon finom lehet :-)

receptlounge
szanten / receptlounge Fri, 2013-05-24 12:36

Kedves Lamilla,
minden nehézség ellenére a szavaidból ítélve azért ízlett a süti :) ennek nagyon örülök.
Valljuk be nem is egy egyszerű receptről van szó, hiszen sok összetevője van, és bármelyiknél elcsúszhat az ember.
Leginkább a habbal adódhatnak problémák. Bizony sok-sok türelem, jó adag szerencse és némi tapasztalat is szükséges hozzá, hogy ropogós tojáshabot kapjunk.
Az ötleted nagyon jónak találom a tejszínhabbal, így másoknak is ötletet adsz, akik esetleg nem is szeretik a tojáshabot.
Teljesen biztos, hogy nagyon finom lesz :-) majd tudasd velünk :-)))
Üdv Szanten

Lamilla
Lamilla / Lamilla Thu, 2013-05-16 07:29

Szia, a 6 szál rebarbara az kb mennyi? Mert ma vettem, és az több mint egy kiló volt. A képen nem tűnik ilyen rengetegnek az epres-rebarbarás rész :-)

receptlounge
szanten / receptlounge Thu, 2013-05-16 07:48

Kedves Lamilla, bizony van az majdnem egy kiló. Csak hámozás utan majdnem fele lesz a mennyiség. Sütés közben pedig még tovább összeesik :-))))

Lamilla
Lamilla / Lamilla Thu, 2013-05-16 08:02

Rendben, köszi, csak még soha nem volt dolgom rebarbarával, és elbizonytalanodtam :-)

Shephard
Shephard Thu, 2013-04-04 23:49

Én imádom a rebarbarát :) Minden évben főzök be lekvárnak is, aztán csak előveszem, palacsintába, gofrira... amikor csak kedvem tartja, és hála az égnek a családommal is megszerettettem :) Sőt, mikor az esküvőnk volt, előtte pont úgy főztem be, hogy kis üvegekbe is tettem, azt kapták a női vendégeink ajándékba, hát mindenki akkor kóstolta meg életében először :) A rebarbarát magában nem szabad felhasználni, csak valamilyen kísérő gyümivel, mert az hozza ki az igazi ízét, leginkább eper jó hozzá, mert attól még szép piros színe is lesz, és ami a legjobb benne, hogy 5 perc alatt készre lehet főzni :) Írországban van a világ legjobb rebarbara pitéje, mikor ott éltem az volt a gyengém, vékony omlós tészta, rajta 2-3 cm vastagon rebarbara, hm :)
Biztos kipróbálom majd a receptet, ha eljön a rebarbara szezonja itthon is :) Bár én megcserélem majd az arányokat, kb dupla mennyiségű rebarbara+15-20 dkg eper :)

receptlounge
szanten / receptlounge Wed, 2013-04-10 12:02

Kedves Shephard,
végre valaki, aki ugyancsak szereti ezt a finomságot.
Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat :-) látszik, hogy igazi profi vagy már a rebarbara témában. A lekvárt biztosan kipróbálom én is, nagyon kiváncsivá tettél, de receptet még keresnem kell hozzá.

Persze ha Te megosztanád nálam a recept-lounge.blogspot.de-n nem is kellene keresnem ;-)))

Előre is köszi
Jó sütést, jó "rebarbarázást" idén is :-)
Szanten

468
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
cukor 50 g
vaj 125 g
tehéntúró 100 g
finomliszt 200 g
sütőpor 1 tk
eper 500 g
rebarbara 6 közepes szár
cukor 6 ek
mandula 50 g
vaníliás pudingpor 0.5 tasak
tehéntúró 300 g
tojássárgája 2 db
tojásfehérje 2 db
vaníliás pudingpor 0.5 tasak
cukor 80 g
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
tojásfehérje 3 db
cukor 150 g
1 csipet
citromlé 0.5 citromból nyert