r
Nosalty Logó

Epres pite Lesteria konyhájából

Lesteria
Epres pite Lesteria konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez

718
Kalória
10.8g
Fehérje
92.2g
Szénhidrát
34.7g
Zsír
160.5g
Víz
131.5g
Koleszterin
4.9g
Élelmi rost
23.5g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 718 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 2864 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 227 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    34.7 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    132 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1074.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    281 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    454 mg
  • Nátrium
    265 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    92.2 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    160.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    290 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    83 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    283 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 718 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    43.2 g

Zsír

  • Összesen
    138.7 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    526 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4297 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    123 mg
  • Kálcium
    1124 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    1816 mg
  • Nátrium
    1060 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    368.8 g
  • Cukor
    94 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    642 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1159 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    332 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    243 micro
  • Kolin:
    242 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1132 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    286 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    446 micro
Összesen 2864 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    343.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    85 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.5 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    51.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 227 kcal

Elkészítés

Tésztához

  1. A lisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk a sütőport, csipet sót és a porcukrot. A szobahőmérsékletű vajat belemorzsoljuk, majd hozzáadjuk az egész tojást, és a tejföllel, gyors mozdulatokkal laza tésztát gyúrunk.
  2. Fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább 20 percig. Közben a sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  3. A pihenőidő után a tészta felét kinyújtjuk, és a piteformába tesszük. Ráhalmozzuk az epres tölteléket, elegyengetjük (mert milyen az, ha valaki szeletébe netán több jut, mint a miénkbe?), majd a tészta kinyújtott másik felével beborítjuk.
  4. A tészta tetejét ízlés szerint lekenhetjük tojással-vajjal-vízzel, megcukrozhatjuk, de el ne felejtsük megszurkálni, hogy a keletkező gőz távozhasson.
  5. A pitét megcsodáljuk, hogy milyen kis szép lett, majd 35-40 perc alatt készre sütjük. Ezután jöhet a falás!

Töltelékhez

  1. Az epreket alaposan megmossuk, félbe-negyedekbe vágjuk. A cukrokkal és a keményítővel alaposan összeforgatjuk, és kész is, mehet a pitébe!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

A piacon almáért sorban állva döbbentem rá, hogy "jé, az eper majdnem ugyanannyiba kerül, mint az alma... akkor legyen inkább epres az a pite ma!" Rá kellett jönnöm, hogy ez tényleg finom találmány, és hidegen még talán jobb, mint melegen. :)

További receptek

Paradicsomos pite

Ropogósra sült leveles tésztán krémes ricotta és lédús paradicsom, mindez megkoronázva a kapribogyó sósságával a bazsalikom frissességével és az olívaolaj lágyságával. Bármilyen ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...