Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres pite Lesteria konyhájából

Epres pite Lesteria konyhájából
Epres pite Lesteria konyhájából
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A piacon almáért sorban állva döbbentem rá, hogy "jé, az eper majdnem ugyanannyiba kerül, mint az alma... akkor legyen inkább epres az a pite ma!" Rá kellett jönnöm, hogy ez tényleg finom találmány, és hidegen még talán jobb, mint melegen. :)

hozzávalók / 4 adag

Tésztához

Töltelékhez

ajánlat

Töménytelen mennyiségű vaníliafagyit el tudok képzelni mellé, de tejszínhab és csokiöntet is jöhet. Csak a fantázia szab határt a variációknak. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztához

  1. A lisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk a sütőport, csipet sót és a porcukrot. A szobahőmérsékletű vajat belemorzsoljuk, majd hozzáadjuk az egész tojást, és a tejföllel, gyors mozdulatokkal laza tésztát gyúrunk.
  2. Fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább 20 percig. Közben a sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  3. A pihenőidő után a tészta felét kinyújtjuk, és a piteformába tesszük. Ráhalmozzuk az epres tölteléket, elegyengetjük (mert milyen az, ha valaki szeletébe netán több jut, mint a miénkbe?), majd a tészta kinyújtott másik felével beborítjuk.
  4. A tészta tetejét ízlés szerint lekenhetjük tojással-vajjal-vízzel, megcukrozhatjuk, de el ne felejtsük megszurkálni, hogy a keletkező gőz távozhasson.
  5. A pitét megcsodáljuk, hogy milyen kis szép lett, majd 35-40 perc alatt készre sütjük. Ezután jöhet a falás!

Töltelékhez

  1. Az epreket alaposan megmossuk, félbe-negyedekbe vágjuk. A cukrokkal és a keményítővel alaposan összeforgatjuk, és kész is, mehet a pitébe!
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 8 602
elküldve: 4
receptkönyvben: 123
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Lesteria

Mióta szakács: 2015.05.24.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tavasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szamócás pite, epres lepény, szamócás lepény, epres sütemény

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

717
finomliszt 300 g
sütőpor 1 csomag
porcukor 40 g
tejföl 2 ek
vaj 150 g
tojás 1 db
1 csipet
eper 600 g
porcukor 2 ek
étkezési keményítő 2 evőkanál
vaníliás cukor 1 csomag