r
Nosalty Logó

Epres-mascarponés pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Epres-mascarponés pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 480 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3835 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 286 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    36.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    265.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.3 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    242 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 480 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    57.6 g

Zsír

  • Összesen
    288.8 g
  • Telített zsírsav
    122 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    546 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2122.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    734 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    358 mg
  • Foszfor
    759 mg
  • Nátrium
    168 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    274.8 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    564.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1936 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    169 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    324 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1524 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    361 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 3835 kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    21.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    145 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    114 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 286 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet, porcukrot, kakaóport és sót összekeverjük egy tálban, majd belekockázzuk a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a vizet, majd túldolgozás nélkül, kevés gyúrással egy tésztagombócot formálunk belőle. A tésztát 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
  2. A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen kinyújtjuk nagyjából 2-3 mm vastagra. Egy 22 cm átmérőjű piteformába tesszük, a kilógó széleit levágjuk, az alját pedig megszurkáljuk egy villával. A pitét kibéleljük alufóliával, és valamilyen nehezéket (szárazbab, rizs) teszünk bele, hogy ne púposodjon fel a tészta.
  3. A pitét 180 fokos sütőben sütjük: először 20 percig a nehezékkel, majd a nehezék eltávolítása után további 10-15 percig, amíg a tészta tapintásra száraz, és teljesen át nem sült. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

A töltelékhez

  1. Az epret megtisztítjuk és megmossuk, majd egy tálba tesszük a cukorral és 2-3 szál menta apróra vágott levelével. Az egészet pépesre törjük egy krumplinyomóval, majd az összeállításig hűtőbe tesszük.
  2. A töltelékhez egy tálban összekeverjük a tejszínt, mascarponét és porcukrot egy kézi mixerrel, amíg a keverék sűrű és habos nem lesz. A kihűlt pitetésztába egyengetjük, majd pöttyöket kanalazunk a tetejére az epres öntetből. Egy pálcika vagy kés segítségével elkeverjük az epret a tejszínes krémmel, hogy márványos külsőt adjunk a pitének. A kész süteményt mentalevelekkel díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 82
  • Tegnapi nézettség: 154
  • 7 napos nézettség: 205
  • Össznézettség: 3520
  • Feltöltés dátuma: 2022. május 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Epres-mascarponés pite
Lakos Benedek 264 recept

A most következő epres pite az egyik kedvenc sütemény-kategóriámba tartozik: a látványos, fantasztikus ízű, mégis pofonegyszerű édességek közé. Kakaós omlós tészta, lágy tejszínes krém és friss-aromás eperöntet: ezekből – és nagyon kevés lépésből – áll össze ez a recept.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili