Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egyszerű, egészséges kenyér

Egyszerű, egészséges kenyér
Egyszerű, egészséges kenyér
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokáig kísérleteztem, míg megtaláltam a számomra tökéletes kenyér receptjét. Mostanság csak ezt sütöm, és nagyon szeretjük A lisztek mennyisége és fajtája variálható.

Elméletileg 100 g elkészült kenyérben 245 kcal, 41 g szénhidrát, 8 g fehérje és 3 g zsír van.

hozzávalók / 6 adag

Dagasztás, első kelesztés

Második kelesztés, sütés

ajánlat

Én vasárnap sütök egy  adagot, a kihűlt zsemléket zacskóba teszem, és lefagyasztom. Fogyasztás előtt 1-2 órával kiveszem, vagy este, és reggel már ehető is. 

Arányok, amikkel dolgoztam még : 250 g teljes kiőrlésű, 100 g rozsliszt, 100 g durumliszt, 50 g korpa/zabpehely. 

Működik teljes kiőrlésű helyett Graham liszttel is. Érdemes vásárolni, de ha nincs otthon durumliszt, akkor használható helyette fehér vagy kenyérliszt, ez esetben nincs feltétlenül szükség a sikérre.

Szólj hozzá!

elkészítés

Dagasztás, első kelesztés

  1. Az élesztőt a mézzel egy villa segítségével keverjük folyékonyra, és öntsünk hozzá kb. 0,5-1 dl langyos vizet. Hagyjuk felfutni. (kb. 10-15 perc)
  2. Addig kimérhetjük a liszte(ke)t és a sikért. Összekeverjük a felfuttatott élesztővel, és szép, összeálló tésztává dagasztjuk, a vizet folyamatosan adagolhatjuk hozzá, sokat fel tud venni. (kb. 5-10 perc)
  3. Amikor szép, sima összeálló tészta lett belőle, lefedjük az edényt, és hagyjuk kétszeresére dagadni. Függ a szoba hőmérsékletétől, lehetőleg meleg, huzattól védett helyre tegyük. 30 perctől 90 percig is tarthat ez a szakasz.
  4. Lehet a hűtőben is keleszteni, ez esetben elegendő, hogy csak alaposan összekeverjük, és lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Reggel alaposan át kell keverni, és a többi mehet úgy, ahogy leírtam.

Második kelesztés, sütés

  1. Miután megdagadt, hozzáadhatjuk a sót és az olajat. Én csak ritkán ízesítem fűszerekkel vagy magokkal az egész adagot. Ahogy a képen is látható, csak az egyik buci lett fűszeres. (Abban kakukkfüvet, köménymagot és pár csepp édesítőszert tettem, a párját még a fényképezés előtt eltüntettük a kóstolókkal.)
  2. Kézzel átgyúrjuk, és formázzuk. Ebből a mennyiségből 2 bagett vagy 8-10 zsemle jön ki. Fontos, hogy ha fűszerezzük, akkor jó alaposan dolgozzuk bele.
  3. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le, és hagyjuk 20-40 percig újra megemelkedni. Lehet szép formákat készíteni belőle, a tetejét csinosan bevagdosni.
  4. Közben a sütőt melegítsük elő 200°C-ra. Amikor megkeltek, helyezzük a tepsit a sütőbe (azért a kendőt, amivel letakartuk, vegyük le róla:) ), és süssük 5- 7 percig ezen a hőmérsékleten, majd vegyük le 180°C-ra.
  5. 15-25 perc alatt kész. Az alja aranybarna, és szépen kong. Helyezzük rácsra, és spricceljük le vízzel. Ha nincs spirccelő, egy nedves ecsettel menjünk végig rajta, vigyázva, hogy ne égessük meg a kezünket. Ha kibírjuk, hagyjuk kihűlni, sokkal szebben szelhető.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 064
elküldve: 1
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

ReformGalóca

Mióta szakács: 2016.10.08.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

teljeskiőrlésű kenyér, durumlisztes kenyér

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

313
teljes kiőrlésű liszt 350 g
durumliszt 15 dkg
sikér 20 g
friss élesztő 20 g
méz 1 teáskanál
víz 3 dl
1 teáskanál
földimogyoró olaj 1 teáskanál
napraforgómag 1 ek
kakukkfű 0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál