r
Nosalty Logó

Egyszerű, egészséges kenyér

NS
Egyszerű, egészséges kenyér
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Dagasztás, első kelesztés

Második kelesztés, sütés

313
Kalória
12.1g
Fehérje
63.5g
Szénhidrát
3.2g
Zsír
62.8g
Víz
-
Koleszterin
8g
Élelmi rost
1.6g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Dagasztás, első kelesztés

Második kelesztés, sütés

Összesen 313 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Dagasztás, első kelesztés

Második kelesztés, sütés

Összesen 1869 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Dagasztás, első kelesztés

Második kelesztés, sütés

Összesen 215 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    927.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    344 mg
  • Nátrium
    394 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    63.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    62.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    128 micro
Összesen 313 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5563.5 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    192 mg
  • Kálcium
    216 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    668 mg
  • Foszfor
    2065 mg
  • Nátrium
    2364 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    381.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

Víz

  • Összesen
    376.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    338 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    770 micro
Összesen 1869 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    643.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    239 mg
  • Nátrium
    273 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    43.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 215 kcal

Elkészítés

Dagasztás, első kelesztés

  1. Az élesztőt a mézzel egy villa segítségével keverjük folyékonyra, és öntsünk hozzá kb. 0,5-1 dl langyos vizet. Hagyjuk felfutni. (kb. 10-15 perc)
  2. Addig kimérhetjük a liszte(ke)t és a sikért. Összekeverjük a felfuttatott élesztővel, és szép, összeálló tésztává dagasztjuk, a vizet folyamatosan adagolhatjuk hozzá, sokat fel tud venni. (kb. 5-10 perc)
  3. Amikor szép, sima összeálló tészta lett belőle, lefedjük az edényt, és hagyjuk kétszeresére dagadni. Függ a szoba hőmérsékletétől, lehetőleg meleg, huzattól védett helyre tegyük. 30 perctől 90 percig is tarthat ez a szakasz.
  4. Lehet a hűtőben is keleszteni, ez esetben elegendő, hogy csak alaposan összekeverjük, és lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Reggel alaposan át kell keverni, és a többi mehet úgy, ahogy leírtam.

Második kelesztés, sütés

  1. Miután megdagadt, hozzáadhatjuk a sót és az olajat. Én csak ritkán ízesítem fűszerekkel vagy magokkal az egész adagot. Ahogy a képen is látható, csak az egyik buci lett fűszeres. (Abban kakukkfüvet, köménymagot és pár csepp édesítőszert tettem, a párját még a fényképezés előtt eltüntettük a kóstolókkal.)
  2. Kézzel átgyúrjuk, és formázzuk. Ebből a mennyiségből 2 bagett vagy 8-10 zsemle jön ki. Fontos, hogy ha fűszerezzük, akkor jó alaposan dolgozzuk bele.
  3. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le, és hagyjuk 20-40 percig újra megemelkedni. Lehet szép formákat készíteni belőle, a tetejét csinosan bevagdosni.
  4. Közben a sütőt melegítsük elő 200°C-ra. Amikor megkeltek, helyezzük a tepsit a sütőbe (azért a kendőt, amivel letakartuk, vegyük le róla:) ), és süssük 5- 7 percig ezen a hőmérsékleten, majd vegyük le 180°C-ra.
  5. 15-25 perc alatt kész. Az alja aranybarna, és szépen kong. Helyezzük rácsra, és spricceljük le vízzel. Ha nincs spirccelő, egy nedves ecsettel menjünk végig rajta, vigyázva, hogy ne égessük meg a kezünket. Ha kibírjuk, hagyjuk kihűlni, sokkal szebben szelhető.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Sokáig kísérleteztem, míg megtaláltam a számomra tökéletes kenyér receptjét. Mostanság csak ezt sütöm, és nagyon szeretjük A lisztek mennyisége és fajtája variálható. Elméletileg 100 g elkészült kenyérben 245 kcal, 41 g szénhidrát, 8 g fehérje és 3 g zsír van.

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek