Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozskovászos kenyér tang zhonggal Évi nénitől

Rozskovászos kenyér tang zhonggal Évi nénitől
Rozskovászos kenyér tang zhonggal Évi nénitől
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Emlékeim szerint még nem készítettem öregtésztát rozslisztből, így kipróbáltam.

hozzávalók / 12 adag

Rozsos öregtészta

Tang zhong

Kenyértészta

Szólj hozzá!

elkészítés

Rozsos öregtészta

  1. A vizet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és a kevés élesztőt felfuttatjuk rajta.
  2. Az élesztős vizet a rozsliszttel, az olajjal és egy csipet sóval összegyúrjuk, és egy éjszakát hagyjuk állni (a kenyérsütőgép üstjében vagy kelesztőtálban a konyhapulton), majd újra összegyúrjuk. Elosztjuk több adagra, és a maradékot, amit most nem használtunk el, folpackba csomagolva hűtőben tároljuk. 1-2 hétig eláll.

Tang zhong

  1. A tang zhonghoz 1 dl hideg vízben 2 dkg tönkölylisztet elkeverünk csomómentesre, majd felforraljuk, egy perc alatt besűrítjük krémes állagúra, amit aztán lehűtünk, úgy használjuk a kenyértésztához.

Kenyértészta:

  1. Az öregtésztát, a tang zhongot, a liszteket kenyérsütőgép üstjébe mérjük.
  2. Az írót mikróban meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Mikor felfutott, azt is a hozzávalókhoz adjuk.
  3. A gépet dagasztó programra kapcsoljuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, ovális lappá lapogatjuk a kezünkkel, amit aztán feltekerünk.
  5. Teflon sütőtálba (vagy sütőpapírral bélelt formába) tesszük, és letakarva fél órát kelesztjük langyos helyen. Tetejét lespricceljük langyos vízzel.
  6. Közben a sütőt előmelegítjük 230 fokra hőlégkeverésen, és a tálat lefedve betesszük. 20 percig így sütjük, majd a hőmérsékletet 200 fokra csökkentjük, és további 20-25 percig sütjük a kenyeret, majd levesszük a tetejét, és aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 036
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tönkölybúza kenyér, öregtésztás kenyér, írós kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

329
rozsliszt 50 dkg
víz 2.7 dl
cukor 1 dkg
1 csipet
napraforgó olaj 1 ek
friss élesztő 0.8 dkg
víz 1 dl
tönkölybúza liszt 2 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 20 dkg
tönkölybúza liszt 35 dkg
író 2.5 dl
friss élesztő 2.5 dkg
1 ek
cukor 1 dkg