r
Nosalty Logó

Rozskovászos kenyér tang zhonggal Évi nénitől

Évi néni
Rozskovászos kenyér tang zhonggal Évi nénitől
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

329
Kalória
12.4g
Fehérje
67.9g
Szénhidrát
2.7g
Zsír
61.3g
Víz
833.3mg
Koleszterin
10.2g
Élelmi rost
6.5g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Rozsos öregtészta

Tang zhong

Kenyértészta

Összesen 329 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Rozsos öregtészta

Tang zhong

Kenyértészta

Összesen 3955 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Rozsos öregtészta

Tang zhong

Kenyértészta

Összesen 223 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    869.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    312 mg
  • Nátrium
    393 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    67.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    168 micro
Összesen 329 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    148.5 g

Zsír

  • Összesen
    32.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10430.3 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    146 mg
  • Kálcium
    584 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    1135 mg
  • Foszfor
    3744 mg
  • Nátrium
    4714 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    29 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    815.2 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    123 mg

Víz

  • Összesen
    735.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    698 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2013 micro
Összesen 3955 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    592 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    212 mg
  • Nátrium
    268 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    41.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 223 kcal

Elkészítés

Rozsos öregtészta

  1. A vizet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és a kevés élesztőt felfuttatjuk rajta.
  2. Az élesztős vizet a rozsliszttel, az olajjal és egy csipet sóval összegyúrjuk, és egy éjszakát hagyjuk állni (a kenyérsütőgép üstjében vagy kelesztőtálban a konyhapulton), majd újra összegyúrjuk. Elosztjuk több adagra, és a maradékot, amit most nem használtunk el, folpackba csomagolva hűtőben tároljuk. 1-2 hétig eláll.

Tang zhong

  1. A tang zhonghoz 1 dl hideg vízben 2 dkg tönkölylisztet elkeverünk csomómentesre, majd felforraljuk, egy perc alatt besűrítjük krémes állagúra, amit aztán lehűtünk, úgy használjuk a kenyértésztához.

Kenyértészta

  1. Az öregtésztát, a tang zhongot, a liszteket kenyérsütőgép üstjébe mérjük.
  2. Az írót mikróban meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Mikor felfutott, azt is a hozzávalókhoz adjuk.
  3. A gépet dagasztó programra kapcsoljuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, ovális lappá lapogatjuk a kezünkkel, amit aztán feltekerünk.
  5. Teflon sütőtálba (vagy sütőpapírral bélelt formába) tesszük, és letakarva fél órát kelesztjük langyos helyen. Tetejét lespricceljük langyos vízzel.
  6. Közben a sütőt előmelegítjük 230 fokra hőlégkeverésen, és a tálat lefedve betesszük. 20 percig így sütjük, majd a hőmérsékletet 200 fokra csökkentjük, és további 20-25 percig sütjük a kenyeret, majd levesszük a tetejét, és aranybarnára sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 40x25

Emlékeim szerint még nem készítettem öregtésztát rozslisztből, így kipróbáltam.

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek