Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egyszerű teljes kiőrlésű cipó

Egyszerű teljes kiőrlésű cipó
Egyszerű teljes kiőrlésű cipó
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept nem új, inkább az elkészítés menete más, mint amit eddig kipróbáltam. Az eredmény egy kellemes kenyér lett. Kellő rutinnal, minimál munkával nagyon finom kenyér készíthető belőle.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kézmeleg vizet összekeverjük a cukorral, olajjal és élesztővel egy tálban, majd félretesszük.
  2. Amíg az élesztő felfut, addig egy másik tálba leszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a zabpelyhet és a sót, egy villával összekeverjük őket, majd egy kis mélyedést csinálunk a közepébe.
  3. Az időközben kicsit felfutott élesztős-olajos vizet elkezdjük hozzáadagolni, közben a villával alaposan keverjük. Miután hozzáadjuk az összes folyadékot, tovább keverjük a villával, jó alaposan. Mikor a tészta felszívta a folyadékot, utána lisztezett kézzel jól átgyúrjuk, míg homogén nem lesz. Ha kicsit ragadós a tészta, nem kell megijedni. Ha nagyon ragadós, akkor egy kicsi lisztet lehet még hozzátenni, és újra alaposan átgyúrni.
  4. Ha jól átgyúrtuk, elegyengetjük a tésztánkat az edényünkben, majd a tetejét megszórjuk liszttel. Ezután lefedjük (érdemes olyan kb 1,7-2 literes műanyag edénybe kikeverni, aminek van műanyag fedele, és ezt jól rá lehet zárni - nekem így sokkal szebben megkelt), és körülbelül 1,5-2 órán át hagyjuk kelni. Ez idő alatt kb. a duplájára fog megkelni.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára kiborítjuk, majd lisztes kézzel jól átgyúrjuk, és cipót formázunk belőle.
  6. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, majd vizes késsel bemetsszük a tetejét, és körülbelül 2 evőkanálnyi joghurtot/kefirt/tejfölt/vizet kenünk el egyenletesen a tetején. Előmelegített sütőben kb. 20-25 perc, nem előmelegítettben körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. A sülés 15-20 percétől érdemes néha rápillantani, hogy ne süljön túl.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x20x5 cm
  • elkészítettem: 9 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 5 163
elküldve: 0
receptkönyvben: 52
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
949 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

cipó, házi cipó, kenyér

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fishers
fishers Sun, 2016-12-04 14:18

Nagyon szép kenyeret sütöttél, gratulálok! A recept mentve, a napokban megsütöm és írok, milyenre sikerült! További szép hétvégét!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2016-05-21 00:30

Nagyon finom, belül puha, alig morzsálódó, a zabpehelytől enyhén édeskés kenyér. Visszatérő vendég lesz nálunk. Köszi a receptet!

495
víz 325 ml
cukor 1 ek
napraforgó olaj 3 ek
instant élesztő 7 g
1.5 teáskanál
teljes kiőrlésű liszt 450 g
zabpehely 50 g
joghurt 2 ek